donderdag 29 juli 2010

Eis: 6 jaar voor woonbootmoord Hellevoetsluis.

Tegen woonbooteigenaar Andries K. (41) uit Hellevoetsluis is in hoger beroep bij het hof in Den Haag 6 jaar gevangenisstraf geëist voor het in het water duwen van 2 mannen in februari 2009, als gevolg waarvan één man, Sammy (25), verdronk. Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat het Andries K. van moord verdenkt.

De rechtbank veroordeelde de man in eerste aanleg tot vier jaar cel wegens doodslag na een eis van 6 jaar. Het OM vindt echter dat de man uit Hellevoetsluis met voorbedachten rade heeft gehandeld en dat het daarom moord is. Andries K. zou hebben gedacht dat er op zijn woonboot werd ingebroken.

De woonbooteigenaar duwde een van de mannen tussen wal en schip in het water, dat bijna vier meter diep was. Het water was op dat moment 1,9 graden, aldus het OM. Hij heeft hem daar in hulpeloze toestand gelaten, waardoor de man is overleden, stelt de aanklager. Daarna heeft hij een ander persoon ook in het water geduwd, maar die kon zelf op het droge komen.

Een straf van 4 jaar voor doodslag is erg weinig, net als 6 jaar voor moord. Als de man schuldig is aan moord dan verdient hij meer.

Het hof doet uitspraak op 12 augustus.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet in hoger beroep in zaak Pongs

Het Openbaar Ministerie heeft het hoger beroep tegen de vrijspraak van twee mannen die hebben bekend dat ze opticien Isabelle Pongs in haar winkel in Schaesberg (Limburg) hebben vermoord, ingetrokken. Nieuw DNA-onderzoek leverde geen bewijs op en nader onderzoek door een deskundige bevestigde het oordeel van de rechtbank dat de verdachten zeer beïnvloedbaar zijn.

Pongs werd op 30 juli 2004 vermoord. Ruim drie jaar later werden de verdachten aangehouden. Ze vertelden tegen de politie dat ze de vrouw onder invloed van alcohol en drugs doodstaken. Justitie eiste tegen de mannen acht jaar celstraf en vier jaar cel plus tbs.

De rechtbank sprak het duo vrij. Hun verhaal kwam niet overeen met de sporen en bovendien hadden rechercheurs de verhoren te veel gestuurd en onvoldoende rekening gehouden met de verstandelijke beperking van de verdachten.

Door intrekking van het hoger beroep zijn de verdachten onherroepelijk vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook