donderdag 16 december 2010

Dode na steekpartij Den Haag

Vanavond is een man (20) overleden nadat hij 's middags was neergestoken bij een ruzie op de Soestdijkerkade in Den Haag. De dader (23) zelf raakte gewond en is gepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander in België vrijgesproken van verkrachting echtgenote

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de Nederlandse zakenman Loek v.d.P. (64) uit Borgerhout vandaag vrijgesproken van verkrachting van zijn Slowaakse echtgenote. Loek vd P. had in eerste aanleg vorig jaar nog vier jaar effectief gekregen omdat hij zijn Slovaakse echtgenote Maria twaalf jaar lang tot seks met hem en anderen zou gedwongen hebben. Het hof twijfelde aan de geloofwaardigheid van de verklaringen van de vrouw.

Maria deed op 22 augustus 2006 aangifte van verkrachting. Ze vertelde dat ze 17 was toen ze Loek v.d.P. in 1993 leerde kennen in zijn bar in het Nederlandse Putte. Ze kregen een relatie en trouwden in 1997.

Ze verklaarde dat haar huwelijk een hel was: ze werd gecontroleerd en geterroriseerd, hij hield haar paspoort achter en dwong haar geregeld tot seks. Niet alleen met hem, maar ook met andere mannen. De beklaagde keek toe, gaf instructies, filmde het schouwspel en masturbeerde.

Het hof had zo zijn twijfels bij haar verklaringen en vond het niet aannemelijk dat ze op twaalf jaar tijd nooit de kans had gezien om hulp te zoeken. De 39 in beslag genomen seksfilms - waaruit volgens de eerste rechter duidelijk bleek dat het initiatief niet van haar kwam - vond het hof niet overtuigend als bewijs dat ze onder dwang of bedreiging had gehandeld.

Het hof stelde in zijn arrest ook dat het "niet oordeelt over de seksuele moraliteit, geaardheid of perversiteit van instemmende huwelijkspartners".

Loek vd P. kwam begin deze eeuw al voor de rechter op verdenking van souteneurschap met een vorige echtgenote als beweerd slachtoffer, maar werd toen vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 14 jaar voor moord in Heerlen in hoger beroep

Aldemar G. (27) uit Heerlen is door het gerechtshof in Den Bosch vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar en 4 maanden cel voor de moord op Imad Kassimi (22) uit Heerlen op 1 november 2008. Anders dan de rechtbank ziet het hof geen noodzaak om tbs met dwangverpleging op te leggen aan K.
Aldemar lijdt weliswaar aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis, maar die speelde volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum geen rol tijdens de fatale schietpartij. De deskundigen komen daarmee tot een andere conclusie dan de gedragsdeskundigen die eerder rapport uitbrachten aan de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen G., dezelfde straf die de rechtbank in Maastricht hem vorig jaar oplegde.

G. joeg op 1 november 2008 van korte afstand een kogel door het hoofd van het slachtoffer, met wie hij kort daarvoor een woordenwisseling had in een nabijgelegen tankstation. Waldemar G. was toen tien dagen op vrije voeten. Hij verklaarde bij de rechtbank dat hij alleen had willen dreigen, maar dat het wapen per ongeluk was afgegaan als gevolg van een tic die hij heeft. De rechtbank vond dat niet geloofwaardig.

In hoger beroep deed G. een beroep op psychische overmacht. Het slachtoffer zou bedreigingen hebben geuit aan het adres van zijn ex-vriendin en haar kind. Het hof stelt vast dat voor deze bedreigingen geen bewijs bestaat. G. had bovendien voldoende tijd om zich te bezinnen toen hij het wapen uit de auto haalde en doorlaadde, meent het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook