maandag 16 januari 2012

Joran's schuldig verklaring onhandig

Volgens Joran's voormalige advocaat Máximo Altez had Joran van der Sloot had zich niet schuldig moeten verklaren aan de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Dat heeft Altez vandaag tegen het ANP gezegd.

Volgens Altez is de kans klein dat de klacht die Joran heeft ingediend bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten wordt toegekend, nu hij zich schuldig heeft verklaard. Joran heeft geklaagd dat zijn rechten als verdachte in Peru zouden zijn geschaad.

Wel ziet Altez nog mogelijkheden voor Joran's andere klacht, namelijk dat zijn rechten als verdachte bij de aanhouding in en uitzetting uit Chili zijn geschonden. “Chili had hem moeten uitleveren en dat duurt vijf of zes maanden. Ze hadden hem niet zo maar de grens over mogen zetten”, aldus Altez.

Altez meent dat Van der Sloot is misleid, mede door de druk van de media, die hem al hadden veroordeeld. “Hij was bang dat hij 35 jaar of meer kon krijgen als hij zich niet schuldig zou verklaren, omdat ze hem dan misschien zouden veroordelen wegens roofmoord. Maar dat kon helemaal niet. Als daar voldoende bewijzen voor waren geweest, had de officier van justitie dat wel in de aanklacht gezet. Maar die bewijzen waren er niet en daarom was de aanklacht moord gevolgd door diefstal. Meer dan 30 jaar kon hij niet krijgen.”

Joran's huidige advocaat, José Jiménez Navarro, wil dat het vonnis van de rechtbank nietig wordt verklaard.

Volgens José Jiménez Navarro, hebben de rechters de eerste bekentenis van Joran nooit op waarde geschat. Hij moet nu binnen tien dagen een onderbouwde brief naar de hoogste rechtsinstanie in Peru sturen. In april verwacht de advocaat uitsluitsel.

Een nietigverklaring is wat anders dan een hoger beroep, dat Van der Sloot ook overwoog. Dat zou bij dezelfde rechtbank dienen en kon alleen leiden tot een lager straf.

José Jiménez Navarro, sprak Van der Sloot maandag in de Piedras Gordas-gevangenis. Tijdens het weekend wilde hij Joran al bezoeken, maar dit zou hem zijn geweigerd. Volgens Jiménez maakt Van der Sloot het goed. 'Hij is rustig en altijd positief ingesteld' merkt de advocaat op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook