maandag 23 januari 2012

Misdaad loont: 6 maanden voor 4 miljoen

Ex-politieman Wytse J. (50) uit Rijssen is veroordeeld tot een half jaar celstraf wegens beleggingsfraude. Eerder had Wijtse J. hiervoor al twee maanden cel en een taakstraf van 240 uur gekregen. Het OM had nu 240 uur taakstraf geëist.

De rechtbank in Almelo vindt een taakstraf te licht gezien het leed dat J. zijn slachtoffers heeft aangedaan. Ook vinden ze dat ze rekening moeten houden met het feit dat J. bij de eerdere behandeling van zijn praktijken in 2010 een veel hogere celstraf zou hebben gekregen als hij de 18 zaken, die nu aan de orde waren, had toegegeven. Hoewel J. tijdens het onderzoek hierin bekentenissen had afgelegd, ontkende hij ze op de zitting in de hoop op een lagere straf.

J. begon in 1999 een beleggingsadviesbureau. Hij stelde klanten, onder wie veel ex-collega's bij de politie, torenhoge rendementen in het vooruitzicht, wat ca. 3,9 miljoen euro aan inleggeld opleverde. Winst werd er echter niet gemaakt. Jarenlang leidde J. zijn klanten met vervalste overzichten om de tuin. Een deel van het geld verdween in zijn eigen zak, de rest 'verdampte'.

In 2007 wist J. een bevriende zakenman met vervalste overzichten over te halen hem 1,6 miljoen euro te lenen. Ook dat geld verdween als sneeuw voor de zon. Kort daarna kwam het bedrog aan het licht.

Justitie wil zo'n 3 miljoen euro van J. terug te vorderen. Of de tientallen gedupeerden, die veelal extra hypotheken hadden opgenomen, iets van hun geld terugzien, is echter zeer de vraag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook