woensdag 29 februari 2012

ICC na 10 jaar eerste uitspraak

Bijna tien jaar nadat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag van start ging, wordt op 14 maart voor het eerst uitspraak gedaan in een proces voor het hof. De rechters vellen dan hun vonnis over de vraag of de voormalige Congolese militieleider Thomas Lubanga Dyilo, schuldig of onschuldig is aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Het ICC is opgezet voor de berechting van verdachten van de zwaarste misdrijven, zoals genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gevallen waar de plaatselijke justitie daar niet toe in staat is of niet in actie wil komen.

 • Komt Thomas Lubanga Vrij?
  24 Jun 2008
  Thomas Lubanga Dyilo is de oprichter van de "Unie van Congolese Patriotten" en rebellenleger in Congo (DRC) dat zich o.a. schuldig gemaakt zou hebben aan moordpartijen, verkrachtingen en geweldadige ronseling van ...
 • Lubanga voorlopig nog in hechtenis
  07 Jul 2008
  Het International Criminal Court (ICC) besloot vandaag dat Thomas Lubanga, verdacht van oorlogsmisdaden in de Congo voorlopig in hechtenis zal blijven, hangende de finale beslissing op een beroep van de aanklagers ...
 • Advocaten Thomas Lubanga vragen vrijlating
  24 Jun 2008
  De advocaten van de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga hebben de rechters van het Internationale Strafhof vandaag om zijn onmiddellijke vrijlating gevraagd. Volgens hen is dat onvermijdelijk nadat de rechters vorige ...
Het ICC heeft in het verleden aan kritiek blootgestaan vanwege de kwaliteit van de rechters (18 in totaal), omdat het hier voornamelijk zou gaan om politieke benoemingen, zo bleken 2 door Japan geleverde rechters niet eens gekwalificeerde juristen te zijn. De US Human Rights Watch groep heeft dan ook grote kritiek op het ICC en Amerika erkent het niet en claimt onschendbaarheid voor zichzelf en Israel. Er is ook veel kritiek geweest van Afrikaanse landen die vonden dat de beklaagden hoofdzakelijk in Arika gezocht werden.

De rechters bij het ICC krijgen een belastingvrij jaarsalaris van  €180,000. Als zij niet onmiddelijk na hun selectie aan de slag kunnen, dan krijgen zij wachtgeld van €20,000 per jaar en wordt hun bestaande salaris aangevuld tot €60,000, zo blijkt uit documenten van het ICC. (PDF)

De 3 voorzitters krijgen nog eens €18.000 extra boven op hun jaarsalaris en de twee vice voorzitters krijgen nog eens €100 extra per werkdag met een maximum van 10.000. Voorts krijgen zij reiskostenvergoeding en absentie(!) vergoeding. Reiskostenvergoeding geldt ook voor vrouw en kinderen van de rechter. Bovendien hebben zij recht op 2x verhuiskostenvergoeding van €62.110 tot €82.800.

En dan na 10 jaar een eerste vonnis van een man waarvoor in 2008 al vrijlating is verzocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook