vrijdag 3 februari 2012

Rechters Chipshol affaire vervolgd

Jan Poot
Justitie gaat de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch vervolgen voor hun rol in de zogenoemde Chipsholzaak. De twee worden verdacht van meineed en belangenverstrengeling.

Het is de eerste keer dat Nederlandse rechters worden vervolgd voor meineed. Procureur-generaal Herman Bolhaar, de baas van het Openbaar Ministerie, heeft minister Opstelten (Justitie) gisteren persoonlijk geïnformeerd over de uitzonderlijke beslissing.

De Chipsholzaak draait om de verkoop van bouwgrond rond Schiphol. Gebiedsontwikkelaar Chipshol stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Eigenaar Jan Poot deed in 2009 aangifte tegen Westenberg. De rechter zou in het proces partijdig zijn geweest en zich hebben laten leiden door de belangen van de tegenpartij.

Kalbfleisch, topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zag eerder al genoodzaakt voor onbepaalde tijd 'met verlof' te gaan wegens zijn rol in de zaak. Hij zou niet de waarheid hebben verteld toen hij eind 2010 als getuige optrad in een zaak van projectontwikkelaar Chipshol tegen oud-rechter Westenberg en de Staat.

 Pieter Kalbfleisch
Dossier Westenberg

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook