dinsdag 25 november 2014

Dood Iris van den Hoof toch geen zelfmoord

iris van den hooff Sectie op het lichaam van de in juli overleden Iris van den Hooff (23) (foto) heeft uitgewezen dat de doodsoorzaak waarschijnlijk geen zelfmoord is. “Wij gaan er vanuit dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen”, zegt advocaat Richard Korver van de familie van Iris vandaag. “Daarom is de familie ook zo boos dat politie en justitie daar geen onderzoek naar willen doen.”

  Iris overleed op 6 juli 2014 in Groningen. Binnen 24 uur kwam de politie tot de conclusie dat Iris zichzelf om het leven had gebracht ondanks sterke aanwijzingen van de familie dat dit niet zo zou zijn.

  Volgens Korver is uit het dossier gebleken dat de schouwarts zich heeft laten beïnvloeden door zogenaamde tactische en bovendien onjuiste informatie. Mede daarop zijn de conclusies voor zelfmoord gebaseerd.

  Desondanks wil het Openbaar Ministerie de zaak niet onderzoeken. Korver: “De familie meent dat het OM de ingenomen positie alleen vanwege het voorkomen van gezichtsverlies wenst te handhaven. Zij kan zich niet voorstellen dat het normaal is om geen nader onderzoek te doen bij gerede twijfel of er sprake is van een levensdelict.”

  Het OM zag eerder geen aanleiding voor sectie. Burgemeester van Groningen Ruud Vreeman gaf in augustus toch toestemming voor het opgraven van het lichaam van Iris. Daarna heeft de familie een forensisch patholoog alsnog sectie laten verrichten. Die trof daarbij aanwijzingen aan voor een misdrijf.

  De moordenaar zal waarschijnlijk nooit gepakt worden want de politie heeft inmiddels in opdracht van het OM bewijsstukken vernietigd. Zowel haar kleren als de hondenriem waaraan zij hing werden vernietigd. Mogelijk hadden hier DNA sporen van de moordenaar op gezeten.

  Justitie heeft vandaag laten weten nog altijd geen nut te zien in een moordonderzoek. De nabestaanden zijn daarom naar het gerechtshof gestapt om aldaar een zgn ‘Artikel 12’ procedure te starten waarmee een onderzoek alsnog kan worden afgedwongen.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook