donderdag 19 juni 2003

Chatten wordt vrouw fataal

Linda Haan (35) uit Wagenborgen (gemeente Delfzijl) is afgelopen nacht door haar echtgenoot Theo(36) om het leven gebracht. De man sloeg haar met een bijl dood. Hij is na zijn daad zelf naar de politie gegaan en is ingesloten. Het motief van de moord ligt in de relatiesfeer. Het zesjarige zoontje van het echtpaar is ondergebracht bij familie.

Sectie op het lichaam van het slachtoffer moet uitwijzen of de slagen met de bijl de dood hebben veroorzaakt. De technische recherche heeft donderdagochtend onderzoek verricht in het huis aan de Bymoldslaan, in de middag hebben rechercheurs een buurtonderzoek gedaan.

Uit gesprekken met buurtbewoners blijkt dat het echtpaar Haan al enige tijd in relatieproblemen was verwikkeld. Linda chatte regelmatig met een man uit Zutphen. Haar echtgenoot zou onraad hebben geroken, toen hij onlangs werd geconfronteerd met een forse telefoonrekening. Het echtpaar zou binnenkort op vakantie gaan naar het Griekse eiland Kos. Linda zou in een later stadium besloten hebben haar zoontje mee te nemen naar Turkije voor een vakantie samen met haar chatvriend.

Verslagenheid, maar vooral ook verbazing is er in Wagenborgen na de moord op Linda Haan. Veel dorpelingen wisten van de relatieproblemen in het huis aan de Bymoldslaan, maar dat de perikelen dit als gevolg zouden hebben, kan niemand bevatten. Dorpsbewoners omschrijven de dader als een keurige, sportieve man. Met een brandschoon verleden.

Op straat praten de Wagenborgers met elkaar, hoofdschuddend uit ongeloof. In de Meermarkt, de plaatselijke supermarkt, wordt zachtjes over de moord gefluisterd. Het echtpaar Haan was bekend bij vrijwel iedereen. Dorpsbewoners vertellen over Lindas man Theo Haan, die geregeld met loopvrienden joggend zijn dorpsronde maakte.

Hij werkt bij de gemeente Slochteren voor de buitendienst. Een rustige, onopvallende man. Eigenlijk heel vriendelijk ook. Er doen hier geen rare verhalen over hem de ronde, vertelt Erik Kort, van de Meermarkt.

Linda staat zowel op haar werk op het gemeentehuis Delfzijl als onder Wagenborgers bekend als uiterst sociaal en lief. Goede bekenden voelen er nu echter weinig voor om uitgebreid over haar te vertellen.

De laatste maanden deden zich spanningen voor in het huwelijk van het echtpaar. Linda zou een echtscheiding gewild hebben. Er doen verhalen de ronde over haar contact met een chatvriend. En de woede die dit bij haar man veroorzaakt. Woensdagavond escaleert de zaak. Naar verluidt pakt Theo een bijl, vernielt eerst de computer en maakt daarna op gruwelijke wijze een einde aan het leven van zijn vrouw. Overstuur belt hij een familielid, die de politie belt. Donderdagmorgen om één uur stapt hij in een politiewagen.


Update 27 nov. 2003: Theo krijgt 4(!) jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook