dinsdag 10 november 2009

Justitie én politie voorzagen La Serpe van informatie

Vandaag betoogde advocaat Nico Meijering voor de rechtbank in Amsterdam dat zowel het Openbaar Ministerie (OM) als rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, hebben voorzien van daderinformatie. In recente verhoren bij de rechter-commissaris hebben de beide CIE-agenten hier volgens Meijering over gelogen.

  Meijering wil daarom dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, Ali Akgün., opheft. Akgün wordt er door het OM van beschuldigd dat hij als opdrachtgever dan wel als makelaar betrokken is bij liquidaties of pogingen daartoe.

  In een uitvoerig pleidooi schetste Meijering dat de CIE'ers, die in voorbereiding op het megaproces jaren lang met La S. optrokken, volop informatie aan La Serpe hebbe verstrekt. Het ging daarbij over bepaalde details rond de moord op Kees Houtman in november 2005. De verklaringen van La S. over die huurmoord zijn van cruciale betekenis, omdat het de enige zaak in 'Passage' is waarbij hij actief betrokken is geweest.

  Bij de rechter-commissaris ontkenden de beide CIE'ers dat zij La S. van informatie hebben voorzien. Het voeren van een getuige is tegen de regels, omdat deze alleen op basis van eigen kennis moet verklaren.

  Het verstrekken van informatie aan kroongetuige La S. is een heet hangijzer geworden. Meijering toonde vorige maand al aan dat La S. is 'geholpen' met zijn verklaringen. Hij hekelde het feit dat hij deze misstanden als advocaat moet bewijzen, terwijl het OM lange tijd deed alsof het zich van geen kwaad bewust was. Inmiddels heeft het OM toegegeven dat de getuige van bepaalde informatie is voorzien. De rechtbank toonde zich maandag zichtbaar geërgerd over hoe het OM met deze kwestie tot dusver is omgesprongen.

  Volgens Meijering heeft het OM “een zware bom” onder “de betrouwbaarheid van dit proces en die van de kroongetuige” gelegd. “Het is niet zozeer de vraag of die bom met de eerder geplaatste springstoffen af zal gaan, maar meer wanneer.”

  Het OM reageert op 19 november op het relaas van Meijering.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook