maandag 27 april 2009

Sreten “Joca” Jocic gearresteerd in Belgrado

sreten jocic2 Sreten Jocic (foto), ook bekend als ‘Joca’ of ‘Joca Amsterdam’, één van de kopstukken van de Servische Maffia die ook in Nederland actief was, is vandaag in Belgrado gearresteerd . Jocic' huis in Zedinje wordt doorzocht. De advocaat van Jocic,  Zdenko Tomanovic, zegt de reden voor de arrestatie van zijn cliënt niet te weten.

Jocic werd gearresteerd in het huis van Slobodan Milosevic. Mogelijk heeft de arrestatie te maken met de moorden (met een bom) op 23 oktober 2008 op Ivo Pukanic (hoofdredakteur bij de krant Nacional) en zijn marketingmanager Niko Franjic. Een getuige zou beschuldigingen hebben geuit aan het adres van Jocic.

Volgens deze getuige zou Jocic twee mannen, Slobodan Djurovic en Robert Matanic (foto) voor de moord hebben ingehuurd als vriendendienst aan ene Djurovic.

robert matanicEerder al was ene Milenko Kuzmanovic  gearresteerd op verdenking van het maken van de bom en weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hetzelfde gebeurde met Slobodan Djurovic, Rober en Luka Matanic, Elvis Hadzic, Tomislav Marjanovic en ene Amir Mafalani.

Robert Matanic en zijn broer Luka zouden in de Balkan de reputatie hebben die vergelijkbaar is met die van het nederlandse duo ´Spic en Span´.

Joca werd in 1993 in Nederland gearresteerd wegens poging tot doodslag op een politieman in 1991, maar kon naar Bulgarije vluchten. Daar werd hij in 2002 opgepakt en vervolgens aan Nederland uitgeleverd om zijn straf van 3 jaar uit te zitten. De Nederlandse autoriteiten leverden hem drie jaar later uit aan Servië, dat hem al wilde berechten voor een andere moord. Jocic kon het proces op vrije voeten afwachten.

Ivo Pukanic was een belangrijke getuige in processen tegen de Joegoslavische mafia. Zijn krant publiceerde verschillende artikelen over de bende rond Matanic en Jocic.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joran en Terror Jaap

joran-jaap Al enige tijd gonst het gerucht dat ‘Terror Jaap’ (Jaap Ames) Joran van der Sloot had gestrikt voor zijn programma, zo waren zij onder andere samen etend gespot.

Jaap zou in zijn programma Joran aan de leugendetector leggen, helaas voor Jaap tonen tot nog toe weinig zenders interesse in zijn programma. en kreeg hij er natuurlijk ook van langs van Kwalbert in RTL 4 die vond dat hij dat soort dingen maar aan Peter de Vries moest overlaten. Tja, allemaal natuurlijk meerdere handen op één buik daar in omroepland.

Daarom heeft Jaap waarschijnlijk besloten om maar een tipje van de sluier op te lichten en was hij te zien in  Shownieuws en RTL Boulevard met wat ‘teasers’: Joran achter de leugendetector, waarbij een amerikaanse vrouwenstem hem vraagt: “did you kill Natalee Holloway'”. Eindeloos herhaald maar daar stopte het natuurlijk.

Volgens Jaap had Joran zich na beloofd te hebben mee te doen plots teruggetrokken en had hij toen maar gedreigd om dan maar een documentaire te maken over hoe Joran hem had opgelicht., Hierop zou Joran toch weer overstag gegaan zijn. Volgens Jaap had hij Joran “in de tang” omdat hij (Jaap) hem (Joran) geld geleend had. (gewoonlijk heb je dan niemand in de tang). Over de leugendetector sessie zei Jaap onder meer: “Joran zat er als een klein jongetje bij” en zou volgens Jaap  Joran ‘niet blij’ zijn geweest met de uitkomst en had hij nu vreselijke spijt dat hij er aan ee had gedaan.

Dit alles suggereert natuurlijk dat de uitslag ten nadele van Joran was, m.a.w. uit de opnames zou moeten blijken dat Joran wel wat met de dood van Natalee te maken heeft.

Als dat zo is, dan is het natuurlijk vreemd dat géén enkele omroep geinteresseerd is. Dan ga je dus denken: “Of Jaap overdrijft en er is niks te halen uit de leugendetector test, of er zijn krachten aan het werk die de uitzending tegenhouden”. Bij dat laatste zou je gelijk denken aan de Vries die het niet zou kunnen zetten dat Jaap iets ontdekt heeft wat hij (de Vries)  niet ontdekt heeft.

We zullen er misschien ooit achterkomen.

Voorts deelde Jaap nog mee dat Joran het ‘onderduiken’ moe is en weer een nieuwe (Amerikaanse)  vriendin heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechtszaak Tommy P., die Priscilla Visser doodreed, aangehouden

priscilla visser4 Vandaag stond Tommy P. (29) uit Ijsselstein voor de rechter voor het doodrijden van Priscilla Visser (22) (foto) uit Houten op Vrijdag 10 oktober 2008.

Tommy P. reed zonder geldig rijbewijs, onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen. Vreemd genoeg mocht hij tot hij op 14 januari in hechtenis werd genomen, niet door de politie worden verhoord vanwege zijn medische behandeling en revalidatie. Al die tijd werden de ouders in het ongewisse gelaten en moesten zij de informatie van het ongeluk uit kranten en van internet moeten halen.

Verdachte Tommy P. reed die avond met hoge snelheid op de verkeerde weghelft van Houten richting Utrecht en ramde Priscilla frontaal. Volgens betrouwbare bronnen zou hij die avond onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen zijn geweest. Ook was zijn rijbewijs al eerder ingenomen wegens rijden onder invloed. Hij was zelfs al meerdere keren opgepakt voor het rijden onder invloed.

HBO-studente Priscilla was die avond, net als de meeste andere avonden, naar de manege toen zij door Tommy P. werd geramd op de Utrechtseweg. Priscilla had hersenletsel, inwendige bloedingen en een gescheurde milt. Ze is uiteindelijk op de operatietafel bezweken.
De advocaat van de Tommy P. suggereerde dat de alcohol mogelijk in het ziekenhuis is toegediend. Tevens trekt hij de de detentiegeschiktheid in twijfel en bracht hij de mogelijkheid van schizofrenie en een peroonlijkheidsstoornis in stelling.

Omdat de verdachte al vaker onder invloed heeft gereden ging de officier van justitie dan ook niet op verzoek van de advocaat om Tommy daarop te laten onderzoeken in. De vriendin van Tommy P. heeft getuigd dat hij voor de rit 10 exctasy pillen geslikt heeft en P. heeft aangegeven dat zijn vriendin altijd waarheid spreekt.

P. kan de reikwijdte van de consequenties van zijn verklaring niet overzien volgens zijn advocaat. Voor de schorsing geeft de verdachte aan spijt te hebben.

De rechtbank stelt de zaak uit tot 21 juli om 10 uur. De vriendin van de verdachte wordt dan ook gehoord. Tevens komt er een deskundige aan het woord over de stoffen in het bloed van de verdachte.
Gezien het verleden van Tommy P. kunnen we alleen maar hopen op een lange gevangenisstraf als hij schuldig wordt bevonden

Priscilla was een begenadigd dressuur rijdster die meerdere prijzen heeft gewonnen.

Update 3 augustus 2009 Tommy P werd tot 4 jaar veroordeeld. Belachelijk laag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijf jongens van 7-12 randen meisje aan

Vijf jongens van 7, 8, 9, 10 en 12 jaar oud hebben zaterdagmiddag een 18-jarige meisje uit Gouda aangerand.

Dat gebeurde op het Verkennerspad, vlak achter de voetbalvelden van Jodan Boys op de grens van Oosterwei en Goverwelle, waar op dat moment honderden mensen naar een wedstrijd keken.

Het meisje fietste rond 14.35 uur over het smalle fietspad toen zij door de jongens werd tegengehouden en onzedelijk werd betast. Toen zij kans zag om haar fiets los te rukken, reed ze snel weg en waarschuwde de politie. Agenten troffen het vijftal nog in de omgeving van het Verkennerspad aan. Zij zijn aangehouden op verdenking van aanranding.

In de loop van de avond werden zij weer aan hun ouders overgedragen.
De politie overlegt met de jeugdofficier van justitie over het verdere verloop in deze zaak. De vijf jonge Gouwenaars worden aangemeld bij Buro Jeugdzorg.

Weliswaar propageert het Kabinet ‘strenge maatregelen’ voor dit soort criminelen jonger dan 12 jaar, maar in de praktijk valt het nog wel mee:  De ministers Rouvoet van Jeugd en Gezin en Hirsch Ballin van Justitie kondigden eind vorig jaar een wettelijke regeling aan om ouders zonodig verplicht ‘aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding’. (Nou daar zullen ze echt van schrikken zeg).
Ook het tijdelijk stopzetten van de kinderbijslag wordt daarbij onderzocht, in het geval dat de ouders hulp weigeren.

Uiteindelijk heeft dat dus weinig om het lijf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

In memoriam: Monique Roossien

monique-roossien Vandaag is het exact zes jaar geleden dat de Groningse Monique Roossien (25) (foto) dood werd aangetroffen. Voor de recherche lijkt het onderzoek een mission impossible. Een fotograaf vond het lichaam van Monique op zondagochtend 27 april 2003 op een dijk in Amsterdam. Monique lag er naakt, in foetushouding en zwaar toegetakeld.
Een dader is nooit gevonden. Het dagblad van het noorden wijdt er een reportage aan.

Update 2012: Negen jaar na haar dood schrijft Mick van Wely een artikel over de moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook