maandag 17 augustus 2009

Justitie weer es in de fout : vervalsen van proces verbaal

Het betreffende gesprek. De ‘handel’ ging om een Mercedes, de politie maakte daarvan XTC
xtc-gesprek
Het Openbaar Ministerie in Zutphen geeft toe dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek (codenaam "Tom Poes" een fout is gemaakt. Advocaat Cees Korvinus (foto), raadsman van een van de verdachten in het onderzoek, is minder mild: volgens hem is de ‘fout’ opzettelijk gemaakt om de verdenking te versterken. Hij wil dan ook dat de rechter de zaak ongeldig verklaard.

Dat zei Korvinius vandaag in het tv-programma Nova. De Zutphense hoofdofficier van justitie Ludo Goossens is daar nog niet zo zeker van. In Nova zei hij dat er ook andere mogelijkheden zijn om de fout mee te wegen in de beoordeling van de zaak, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting.

De fout kwam vorige week aan het licht tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Zutphen. In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten “xtc-handel” op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had.

Cees Korvinus: ”Zaak ongeldig verklaren”
korvinus
Korvinus meent dat het om een cruciaal proces-verbaal gaat. Het onderzoek concentreerde zich op de handel in wiet, maar door de foutieve weergave van het afgeluisterde telefoongesprek kwam daar mogelijke handel in harddrugs bij. Daarmee kwamen ook meer opsporingsbevoegdheden. De raadsman acht het vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde, waarop slechts één sanctie past: de rechter moet de hele zaak ongeldig verklaren.

De kwestie “toont aan hoe kwetsbaar het systeem is”, aldus Korvinus in Nova. Het Openbaar Ministerie en de rechter moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie processen-verbaal naar waarheid opmaakt en er niet mee rommelt. Volgens hoofdofficier Goossens heeft het OM geen andere keuze dan te vertrouwen op ambstedig opgemaakte process-verbaal.

De verandering zou niet gedaan zijn door de politieman die het gesprek uitwerkte, het zou later zijn gebeurd.

Ludo Goossens: “Andere mogelijkheden”
ludo-goossens
De rechter moet zich nog uitspreken over de zaak. Het OM heeft in de rechtszaal nog geen definitieve visie op de gebleken misstand gegeven.

Deze kwestie staat niet op zichzelf. De politie vervalst voortdurend PV’s. Enige tijd geleden was er een zaak waarbij de politie uit 8 verhoren één PV samenstelde. De verdachte in een verkrachtingszaak had in alle verhoren ontkend, toch kwam er in het procesverbaal plots een bekentenis te staan.

Korvinus mag nog van geluk spreken dat hij dit boven tafel heeft gekregen. Gewoonlijk varen rechters blind op het PV en weigeren categorisch naar opnamen van het verhoor dan wel telefoontaps te kijken of te luisteren.

Zie ook: Drugsverdachten vrijuit door fouten OM

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Sylwia Janta beestachtig vermoord

jantaDe Poolse restauranthoudster Sylwia Janta (23) is op zeer geweldadige wijze omgebracht. Volgens deskundigen van het NFI is zij door haar vriend Mehmet A. (36) op gruwelijke wijze doodgemarteld. Mehmet A. vluchtte vervolgens naar Turkije, waar hij meer dan een jaar uit handen van de politie wist te blijven.

Mehmet A., houdt echter bij hoog en laag vol dat de dood van zijn 23-jarige vriendin in het restaurand Diamand in Den Haag waar zij werkte slechts een ongeluk was. In de rechtbank van Den Haag verklaarde hij vandaag dat Sylwia en hij op 8 december 2007 ruzie hadden gekregen. Ze had ontdekt dat hij er een andere vriendin op na hield. Ze was op hem afgestormd, waarna hij haar twee klappen had gegeven. Eén klap had haar uit balans gebracht waardoor ze van de trap kukelde. Ze raakte gewond aan haar hoofd en buik.

De verwondingen waren volgens A echter niet zodanig ernstig dat hij dacht dat Sylwia het leven zou laten. Hij vertrok uit het appartement in de veronderstelling dat zijn vriendin zelf wel een ambulance zou bellen.

Een patholoog van het NFI heeft echter verklaard dat er aan Sylwia’s lijf meer stuk dat heel was. Sylwia Janta had hoofdwonden, kapotte darmen, haar oor was gescheurd en haar ribben waren geknapt als twijgjes.

De patholoog heeft verklaard dat de verwondingen passen bij iemand die van een tiende etage is gestort, of iemand die overreden is door een auto. Het verhaal dat Mehmet aan de politie heeft verteld lijkt dan ook kolder te zijn. Het past niet bij de puinhoop die de arts in het lichaam van Sylwia heeft aangetroffen.

Het openbaar ministerie is van mening dat Mehmet A. liegt. Zo heeft Mehmet verteld dat Sylwia naakt was tijdens haar val van de trap. De politie heeft echter een trui, hemd en bh gevonden waarop het bloed van Sylwia ruimschoots aanwezig was. Volgens het NFI wijzen de vormen van de bloedvlekken erop dat Janta de kleding aan had, toen zij gewond raakte.

In het appartement is naast een handdoek met een pluk haar van Sylwia ook een wijnfles gevonden met daarop twee bloedvlekken. De dop van de fles was gedeukt. Dat past precies bij twee halfronde verwondingen die op het hoofd van Sylwia zijn gevonden. Het OM denkt dat Sylwia met de fles is geslagen. Waarschijnlijk deed Mehmet dat in de woonkamer, waar op de muur bijpassende bloedspatten zijn gevonden.

Het OM denkt dat de verdachte aan een psychische stoornis lijdt. Hij kan echter geen tbs krijgen omdat hij altijd geweigerd heeft om zich te laten onderzoeken. Toch wil de officier van justitie dat de samenleving voor lange tijd van de verdachte verstoken blijft. Ze eiste daarom zestien jaar cel.

“Mehmet heeft Sylwia met een kapotgeslagen lichaam in alle eenzaamheid laten liggen”, zo legde de officier haar strafeis uit. “Hij heeft haar als een beest behandeld.”

De politie werd destijds getipt door een eveneens 36-jarige Hagenaar. Ook hij stond terecht, maar het OM heeft voor hem vrijspraak gevraagd omdat zijn betrokkenheid bij de dood van Janta niet kon worden vastgesteld.

De rechtbank doet op 31 augustus uitspraak. (Mehmet kreeg 12 jaar voor doodslag)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Sylwia Janta okrutnie zamordowany przez Turk

jantaPolski właściciel restauracji Sylwia Janta (23) jest w bardzo brutalnym sposób zabite. Według ekspertów z NFI jest jej przyjacielem Mehmet A. (36) torturowani na śmierć w straszny sposób. Mehmet A. następnie uciekł do Turcji, gdzie więcej niż jeden rok z rąk policji był w stanie kontynuować.

Mehmet A., jednak wysokie i niskie, że śmierć jego 23-letni dziewczyna w restaurand Diamond w Hadze, gdzie pracowała tylko jeden wypadek. Sąd w Hadze powiedział dziś, że on i Sylwia na 8 grudnia 2007 została walki. Miała odkrył, że miał inną dziewczyną po umiłował. Była afgestormd go, który dał jej dwa trafienia. A cios jej z równowagi, że wniesiona w dół schodów kukelde. Była ranna w głowę i brzuch.

Obrażenia były identyfikowane przez nie na tyle poważne, że myślał życia dostaniemy Sylwia. On opuścił mieszkanie na założeniu, że jego dziewczyna będzie wezwać karetkę.

Patolog z NFI zadeklarował, że Sylwia ciało było bardzo dużo. Sylwia Janta miał rany głowy, połamane obudowy, jej ucha był rozdarty i jej żebra były geknapt jak gałązki.
W patolog stwierdził, że obrażenia fit ktoś z dziesiątym piętrze jest, lub przekonać kogoś, kto ma samochód. Opowieść że Mehmet policji powiedział wydaje się być również staggers. Nie jest bałagan, że lekarz w treści Sylwia został odnaleziony.

Ściganie że Mehmet A. leży. Tak więc, Mehmet powiedziała Sylwia nago podczas jej spadek w dół schodów. Policja, jednak, sweter, koszulkę i biustonosz stwierdziła, że krew Sylwia również uczestniczył. Zgodnie z NFI, form do bloodstain, że Janta odzież miał kiedy stał rannych.

Apartament znajduje się obok ręcznik z plug włosów Sylwia również butelkę wina z dwoma bloodstain. WPR w butelce było dotąd. To pasuje dokładnie dwóch półokrągłych obrażeń szef Sylwia znaleźć. W OM Sylwia uważa, że butelka jest pobity. Mehmet prawdopodobnie zrobił, że w salonie, gdzie na ścianie pasujące krwi pryśnięcie znaleźć.

The Da uważa, że pozwany cierpi na zaburzenia psychiczne zaburzenia. On nie może dostać TBS bo zawsze odmówić, które mają być zbadane. Jednak prokurator, że społeczeństwo na długo oskarżony pozbawiony. W związku z tym zażądał szesnaście komórki.

"Sylwia ma Mehmet pobicia ze złamaną ciało zostawić w samotności", a więc urzędnik strafeis ją wyłączyć. "On traktuje ją jako bestia".

Policja była wyrzucenia przez innego 36-lat Hagenaar. Miał rację, ale OM zwróciła mu uniewinniony, ponieważ jego udział w śmierci Janta nie udało się ustalić. Sąd jest orzeczenie w sprawie 31 sierpnia.

Jej pogrzeb odbył się w Polsce w sobotę 15 grudnia 2007 r.

Sylwii Janty brutalne morderstwo

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte kofferbakmoord/rioolmoord vrij

De rechtbank in Lelystad heeft vandaag een 32-jarige verdachte in de zogenoemde kofferbakmoord en rioolmoord voorlopig vrijgelaten. P.S. blijft wel verdachte.

De man komt niet op vrije voeten. De officier van justitie liet namelijk weten dat P.S. direct in vreemdelingenbewaring komt. Hij verblijft illegaal in Nederland.

In totaal staan zeven verdachten terecht voor betrokkenheid bij de kofferbakmoord en de rioolmoord. Amsterdammer Brian Stein (49) werd eind vorig jaar om het leven gebracht. Zijn lichaam werd teruggevonden in de kofferbak van een auto in Nieuw-Vennep. René Karamatali (29) uit Almere werd in november 2008 dood aangetroffen in een riool in zijn woonplaats. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat beide slachtoffers een van de verdachten hebben afgeperst. Mogelijk speelde drugshandel of een ontvoering een rol.

In mei kwam al een 45-jarige man op vrije voeten. Hij is nog wel verdachte in de zaak. De overige vijf verdachten zitten nog vast. Hun raadslieden dienden een keur aan onderzoekswensen in, waaronder het horen van ruim veertig getuigen. De rechtbank bepaalt volgende week woensdag of de verzoeken worden toegewezen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kortgeding om uitlevering naar Polen

Vandaag dient in Amsterdam het kort geding dat advocaat Knoops heeft aangespannen om te voorkomen dat zijn client Jacob Essen naar Polen wordt uitgeleverd op basis van het Europees Arrestatie Bevel voor een zaak die draait om ca. 20 Euro. Je vraagt je echt af wat justitie bezielt.

De overleveringskamer van de rechtbank Amsterdam stond de overlevering van Essen voor het onderzoek naar de veronderstelde omkoping vorige maand toe, maar weigerde haar voor het uitzitten van de straf in de oude oplichtingszaak. Knoops vindt het te gek voor woorden dat Nederland bereid is een onderdaan in handen van de Poolse justitie te spelen voor zo’n pietluttig en oud zaakje, waarvoor Essen waarschijnlijk hooguit een geldboete of een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt. (Nog afgezien van het feit dat Polen hem waarschijnlijk jaren in voorarrest zal laten zitten om zo toch hun gram te halen over de nog –ten onrechtte- uit te zitten gevangenisstraf). De raadsman wees op de erbarmelijke omstandigheden in Poolse gevangenissen, die onder meer worden gekenmerkt door overbevolking en een volslagen gebrek aan hygiëne. Hij stelde dat Essen een hernieuwd verblijf aldaar mentaal niet zal aankunnen. Volgens Knoops is Polen de afgelopen jaren tientallen malen veroordeeld wegens schending van mensenrechten in gevangenissen.

Uitspraak op 25 augustus 2009.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook