maandag 2 november 2009

OM eist cel voor drogeren meisje

Het Openbaar Ministerie heeft 20 en 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen twee jongens van 16 en 18 jaar uit Den Haag wegens het toedienen van de partydrug GHB aan een 14-jarig meisje. Ook worden de jongens ervan verdacht het slachtoffer seksueel te hebben misbruikt.

De jongens hadden het slachtoffer eind april uitgenodigd bij een van hen thuis. Zij gaven haar een glas wodka te drinken waarin GHB zat. Het meisje raakte onwel, waarop de jongens haar bij de buren in de voortuin legden. De buurvrouw belde een ambulance. Het had volgens het OM weinig gescheeld of het meisje was overleden.

De officier verwijt beide jongens dat zij niet direct medische hulp inschakelden toen hun slachtoffer het bewustzijn verloor. De 16-jarige verdachte zou het meisje bovendien hebben misbruikt toen zij onder invloed van GHB was. Tegen hem is twintig maanden jeugddetentie geëist en voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting.

Tegen de 18-jarige verdachte, die het slachtoffer al in de zomer van 2008 seksueel zou hebben misbruikt, eiste het OM dertig maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

De straffen zijn vrij laag voor wat er gebeurd is. Waarom wordt geen poging tot moord ten laste gelegd + verkrachting?


De rechter doet over twee weken uitspraak. Het zou 12 maanden met TBS en 9 maanden jeugdinrichting worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aangehouden man was voortvluchtig

De man (31) die vorige week donderdag na een wilde achtervolging in Utrecht werd aangehouden, was voortvluchtig. Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

De man die wordt verdacht van vrijheidsberoving, verkrachting, poging tot verkrachting en poging tot doodslag op politieagenten keerde in juni niet terug van zijn proefverlof. De man kreeg toestemming voor een driedaags verlof (16-19 juni), maar meldde zich nooit meer bij de gevangenis. Hij zat een straf van twee jaar uit voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verduistering.

De 31-jarige verdachte probeerde volgens het OM afgelopen week twee keer een vrouw te verkrachten. Agenten zetten na een melding de achtervolging in. Deze rit eindigde, wonderlijk genoeg, op het binnenterrein van het politiebureau in het centrum van Utrecht.

Saillant detail is dat de man op 19 juni, de laatste dag van zijn verlof, stomdronken achter het stuur werd aangehouden door agenten. In plaats van hem direct weer terug de bak in te smijten, lieten zij hem na een proces verbaal voor dronken rijden gewoon lopen.

Pas toen hij de volgende dag niet terugkwam van verlof, nam de politie een kijkje op zijn vorige woonadres. Zij troffen hem daar niet en daar is het toen maar bij gelaten want wat kon de man nou voor kwaad? Nou, één geslaagde en één mislukte poging tot verkrachting. Het OM zegt zich te realiseren hoe pijnlijk de kwestie is voor de slachtoffers en "betreurt" het dat de man niet eerder werd aangehouden.

Overigens heeft de politie Ijsselland inmiddels intersse getoond in de man omdat het busje waarin hij zat sterk overeenkomt met een busje dat gebruikt is bij een poging tot moord op een vrouw twee weken geleden in Lettele.

2 jaar voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging??? Dat is toch waar de restauranthouder uit Arnhem laatst 9 jaar cel voor kreeg??

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 16 jaar voor moord Thomas van der Bijl in Hoger beroep

Tegen Dwight Saro (28) en Remy Habes (23) is door advocaat-generaal Cynthia de Jong vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam zestien jaar cel geëist wegens de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten.

De rechtbank veroordeelde het tweetal vorig jaar tot 14,5 jaar cel. Dwight Saro heeft een volledige bekentenis afgelegd. Remy Habes herhaalde ook n weer dat hij nooit heeft geweten dat Thomas van der Bijl moest worden doodgeschoten. Aanklaagster De Jong kwalificeerde deze verklaring als “volstrekt ongeloofwaardig”. Habes is zich volgens haar vanaf de eerste ontmoeting met de opdrachtgever bewust geweest van de aard van de aangenomen klus.

Thomas van der Bijl was destijds een van de anonieme getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Nadat zijn criminele vrienden Cor van Hout en Kees Houtman in respectievelijk 2003 en 2005 waren geliquideerd, had Van der Bijl besloten in het geheim met politie en justitie te gaan praten. Kort voor een verhoor bij de rechter-commissaris werd hij doodgeschoten.

Al met al is het OM dus in hoger beroep gegaan om 1,5 jaar extra straf. In de praktijk komt dat uit op 1 jaar extra straf ivm de strafkorting (die gewoonlijk wordt verleend). Als het OM zijn zin dus krijgt, krijgen Dwight Saro en Remy H dus 2/3 van 16 jaar ipv 2/3 van 14,5 jaar dat is 10 jaar 7 maanden ipv 9 jaar 7 maanden. Nauwelijks de moeite waard om voor in hoger beroep te gaan.

Komt nog bij dat het OM eveneens 16 jaar had geëist in eerste aanleg voor de rechtbank. De rechter oordeelde toen dat 16 jaar weliswaar een passende straf was, maar dat ze 1,5 jaar strafkorting kregen omdat ze lang op hun proces hadden moeten wachten. Het is niet te verwachten dat het Hof daar nu tegen in zal gaan.

Het gerechtshof doet in de zaken tegen Dwight Saro en Remy Habes uitspraak op 14 november.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rodney G. blijkt gearresteerd

Naar nu blijkt is Rodney G. (43) al op 6 augustus 2009 in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West door een arrestatieteam aangehouden. Rodney G. had bij zijn arrestatie een Joegoslavische M-75 handgranaat in zijn zak en bood nauwelijks verzet. De politie verdenkt G. er (onder meer) van een teamleider van de Amsterdamse recherche om het leven te hebben willen brengen. Het zou gaan om Arno van Leeuwen, de projectleider van de Unit Amsterdamse Beroepscriminelen zware georganiseerde criminaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland. Arno van Leeuwen, die in politie-dossiers voorkomt als rechercheur T-080, was aanwezig bij een eerdere aanhouding van G. in 2007 in de Orteliusstraat in Oud-West en was betrokken bij verschillende onderzoeken tegen G.

In de tenlastelegging staat dat G. de handgranaat voorhanden had om de aanslag te plegen en dat wordt gezien als ‘voorbereidingshandelingen’.

De verdenking van voorbereidingshandelingen berust voornamelijk op de verklaring van een vrouwelijke getuige. Bij deze vrouw – notabene een nichtje van een commissaris van politie - is na de arrestatie huiszoeking verricht. Bij haar is een andere M-75 handgranaat gevonden. De vrouw heeft korte tijd vastgezeten.

Er zijn op meer dan tien plaatsen huiszoekingen geweest. De politie zou daarbij op zoek zijn geweest naar een wapen- en explosievenvoorraad.

Rodney is eerder in verband gebracht met doodsbedreigingen aan het adres van officier van justitie mr. Koos Plooy en maakte volgens justitie ook deel uit van de zogenoemde Dagobert-groep, een bende die op zeer gewelddadige wijze geldauto’s in Nederland en België overviel. De politie onderzoekt ook de betrokkenheid van G. bij andere liquidaties. Ook is hij verdacht van afpersing van een Israëlische zakenman.

Vrijdag 6 november dient de pro forma-zitting voor de Amsterdamse rechtbank.


Update 26 juli 2010: Rodney krijgt 18 maanden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meer meisjes voor de rechter

Het aantal strafzaken tegen meisjes is de afgelopen dertien jaar is verdrievoudigd. Het aantal zaken dat door het Openbaar Ministerie en de rechters jaarlijks afdoen, steeg tussen 1995 en 2008 van ruim 2200 naar meer dan 6800.

    Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal strafzaken tegen jongens nam toe, maar naar verhouding minder sterk, van ongeveer 21.000 in 1995 naar 31.000 in 2008.

    Strafzaken tegen minderjarigen eindigen vaker bij het OM dan bij de rechter. Het OM nam vorig jaar bijna twee derde van alle 38.000 afgedane strafzaken tegen minderjarigen voor zijn rekening. Bij de rechters gaat het om om een op de negen strafzaken. Bij een op de vijf afgedane strafzaken tegen minderjarigen ging het in 2008 om een meisje. In 1995 was dat nog een op de tien.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook