woensdag 20 januari 2010

Advocaat Generaal wil verhoorders van Ina Post als getuigen

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch wil in de heropende zaak van Ina Post (53) alle rechercheurs die betrokken zijn geweest bij haar verhoren, laten getuigen. Raadsman Geert-Jan Knoops van Ina Post heeft dat vandaag gemeld. Justitie wil niet reageren op de bewering van de advocaat en verwijst naar de regiezitting op 22 januari aanstaande.

Post werd in 1987 door het hof veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de doodslag op Anna Maria Kolstee-Sluiter (89) in een verzorgingshuis in Leidschendam in 1986. De Hoge Raad heropende de zaak vorig jaar na onderzoek door de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS).

Het hof achtte destijds bewezen dat Post haar slachtoffer had gewurgd en haar kascheques had verzilverd. Voor het bewijs maakte het hof vooral gebruik van een bekennende verklaring die Post tegenover de politie had afgelegd. Volgens Post heeft ze dat onder druk gedaan. Na het politieonderzoek heeft zij altijd ontkend dat zij voor de doodslag verantwoordelijk was.

Knoops zet allereerst in op openbaarmaking van de interviews die de CEAS heeft afgenomen met de verschillende verhoorkoppels, kondigde hij aan. Op verdere onderzoekswensen van zijn zijde wilde hij woensdag nog niet ingaan.

Op de regiezitting komende vrijdag staat voorts het verhoor gepland van een patholoog-anatoom van het Nederlands Forensisch Instituut die tegen de CEAS heeft verklaard dat op basis van de lichaams- en omgevingstemperatuur van het slachtoffer het tijdstip van overlijden vermoedelijk tussen drie en vijf uur 's middags of nog eerder lag. Post daarentegen heeft in haar bekennende verklaring gezegd dat zij pas om zes uur 's avonds naar de woning van het slachtoffer is gegaan. Om tien over zeven 's avonds werd het slachtoffer dood aangetroffen. Het slachtoffer is dus eerder overleden dan bij Post's bekentenis past. De CEAS vondt dat de rechter en de aanklager daar te weinig aandacht aan hadden besteed.

Ook vervalste de politie bewijzen en klopte het handschrift op de gestolen cheques niet. Voorts lijkt het niet goed mogelijk dat Post haar met één hand en een snoer zou hebben gewurgd

De zaak Ina Post staat bekend als één van de gerechtelijke dwalingen in Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook