woensdag 14 juli 2010

Uitspraak: Vrijspraak in AIVD zaak.

De voormalige AIVD-medewerkers Hélène S. en haar vriend Hans H. zijn vandaag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen drie en twee jaar cel geëist.

Justitie vervolgde S. en H., omdat zij interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de Dalai Lama zouden hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar achter doordat de telefoon van H. werd afgeluisterd. Ook de telefoongesprekken van Van der Graaf werden afgetapt. Het OM besloot al eerder Van der Graaf niet te vervolgen.

De rechter oordeelde dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig is afgetapt waardoor ook het bewijs tegen de twee onrechtmatig is verkregen. De rechter had vorig jaar al bepaald dat de telefoon van Van der Graaf niet meer afgeluisterd mocht worden.

De twee hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen. Desondanks werden zij in 2009 gearresteerd.

Het OM heeft laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. (Tja, gekrenkte ego's, daar mogen wel wat belastingcenten tegenaangesmeten worden)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook