maandag 8 december 2014

Uitspraak: vrouw ten onrechte vervolgd

Een vrouw (51) uit Heusden is ten onrechte vervolgd voor het vernielen van een auto door fouten in een proces-verbaal gemaakt door een agente. De informatie werd bewust verkeerd opgeschreven door de agente, concludeerde de politierechter in Den Bosch vandaag. De verdachte vrouw werd daarom vandaag van alle blaam gezuiverd.

De vrouw werd begin dit jaar opgepakt nadat in Heusden veel auto's waren bekrast. Volgens het gewraakte proces-verbaal was op camerabeelden te zien dat ze als enige dicht bij een bekraste auto was geweest.“Het is aannemelijk dat deze vrouw de schade heeft veroorzaakt aan dit voertuig”, verbaliseerde de agente.

Advocaat Tom Deckwitz vertelde vandaag dat hij na lang aandringen de beelden te zien kreeg. Hij ontdekte dat er meer personen in de buurt van de auto zijn geweest. De rechter concludeert dat de agente ten onrechte heeft geschreven dat ze de beelden helemaal heeft bekeken of bewust heeft verzwegen dat er nog twee personen bij de auto zijn geweest.

De advocaat denkt dat de politie koste wat kost een dader wilde vinden voor de autovernielingen en dat er daarom een tunnelvisie is ontstaan. De politie kon vandaag nog niets zeggen over eventuele maatregelen tegen de betrokken agente.

Juist afgelopen weekend uitten Nederlandse strafrechtadvocaten twijfels over de juistheid van processen-verbaal. In een enquête noemde driekwart van honderd advocaten de betrouwbaarheid van processen-verbaal een groot probleem. 62 procent noemt de fouten in processen-verbaal zelfs structureel. Een proces-verbaal geldt voor de rechter als wettig bewijs. De inhoud ervan is moeilijk te betwisten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook