vrijdag 27 februari 2015

Uitspraak: 15 jaar voor beschieten gerechtsgebouw

York M.(27) is in hoger beroep tot vijftien jaar cel veroordeeld voor onder meer het beschieten van het gerechtsgebouw in Amsterdam met een antitankwapen. Dat is dezelfde straf als de rechtbank hem eerder had opgelegd.

  M. schoot in september 2011 de raket af. Het projectiel sloeg in en ontplofte tegen een muur. Omdat het 's nachts gebeurde, was er volgens de rechters geen sprake van levensgevaar voor mensen. In 'toren E' waar de raket insloeg was op dat moment niemand aanwezig.

  Behalve voor de beschieting van het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, is M. ook veroordeeld voor poging tot doodslag in de Pijp in Amsterdam en verboden wapenbezit.

  Medeverdachte Omar T. heeft twee jaar gekregen. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot vijf jaar. Hij had geen rol in het afschieten van de raket, maar was wel betrokken bij het voorhanden hebben ervan.

  Er zijn er die voor moord minder hebben gekregen, maar ja, het gerecht  zorgt goe voor zichzelf.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  donderdag 26 februari 2015

  Vrijspraak voor dood Michelle Mooij

  Ian A. (31) uit Alkmaar is door de rechtbank in Alkmaar vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Michelle Mooij (24) in januari 2010.

  Volgens de rechtbank is de doodsoorzaak van de Alkmaarse "niet onomstotelijk" vast te stellen. Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank al A. vrij te spreken voor betrokkenheid bij de dood van Michelle Mooij.

  Hij kreeg wél vier jaar cel wegens de verkrachting, mishandeling en bedreiging van Mooij, een jaar meer dan de aanklaagster twee weken geleden eiste. Volgens de rechtbank deed die eis "onvoldoende recht aan de aard en de ernst van de feiten" die A. pleegde.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Dode vrouw in Nijmegen blijkt gewurgd

  Mariska Peters (21) uit Nijmegen, die afgelopen zondag dood werd gevonden, is gewurgd.

  Eerder had de politie al gemeld dat ze met geweld om het leven was gebracht. Er is nog niemand opgepakt.

  Mariska verdween op 9 februari. Ze was in haar auto onderweg naar een vriendin, maar kwam daar nooit aan. Een dag later werd haar auto op een parkeerplaats gevonden. In het voertuig zagen rechercheurs verdachte sporen.

  Aan de hand van telefoongegevens bepaalde de politie een gebied waar voor het laatst een levensteken van de vrouw werd waargenomen. De politie zocht eerst tevergeefs bij het Maas-Waalkanaal. Een groep particulieren met speurhonden ging zondag zoeken in de Hatertse Vennen. Binnen een kwartier vonden de honden het lichaam van de Nijmeegse.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  dinsdag 24 februari 2015

  Ruzie om kringloopwinkel lijkt motief moor Andijk

  Het motief van de beruchte Andijker moord op transseksueel Michelle Koek (49) lijt een ruzie om een kringloopwinkel te zijn geweest. Volgens de vrouw van verdachte Jawed H. was het alleen “niet de bedoeling dat ze doodging”.

  Michelle Koek werd op 29 april dood gevonden in haar woning.

  Pas in augustus werd de eerste verdachte, Michel S. (30) uit Roosendaal, aangehouden. Nu blijkt dat medeverdachte Jawed H., zwager van S., eigenaar was van de kringloopwinkel in Andijk die hij aan Koek verkocht. Al een tijd wilde eigenaar Jawed H. zijn Nieuwe Kringloop van de hand doen, toen hij begin 2014 eindelijk in contact kwam Michelle Koek.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  maandag 23 februari 2015

  Verdachte Balkonmoord komt vrij

  Morgenochtend komt Peter B. (38), de verdachte van de zogenoemde 'balkonmoord' in Enschede, vrij. Peter B. kreeg vorig jaar van de rechtbank negen jaar cel wegens doodslag, omdat hij zijn  vriend (17) in Enschede over de balkonreling van hun woning op de derde verdieping zou hebben geduwd tijdens een ruzie.

  Peter B. ontkent dat en ging in hoger beroep. Een deskundige zou twijfelen of de duw bewezen is. Het gerechtshof bepaalde maandag dat de man vrij komt in afwachting van de behandeling van het hoger beroep op 26 mei.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Dode vrouw in Nijmegen waarschijnlijk vermoord

  De Nijmeegse recherche houdt er volgens een woordvoerder ernstig rekening mee dat de Nijmeegse Mariska Peters (21) door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat was vanmorgen echter nog niet met zekerheid vastgesteld. Het lichaam van Mariska werd  gisteren door speurhonden  gevonden in een natuurgebied bij Nijmegen.

  Mariska verdween op 9 februari. Vorige week zette de politie een team op de zaak, nadat in haar auto van de vrouw verdachte sporen waren gevonden. Aan de hand van telefoongegevens bepaalde de politie een gebied waar voor het laatst een levensteken van de vrouw werd waargenomen.

  “Sinds donderdag hebben we onder andere met honden en sonarapparatuur het Maas-Waalkanaal in Nijmegen afgezocht. We waren nog niet toegekomen aan een speurtocht in de Hatertse Vennen. Daarom waren we blij met de hulp van particuliere speurhondenteams”, aldus de politiewoordvoerder. De recherche wees een zoekgebied aan, waar de honden binnen een kwartier het lichaam van de Nijmeegse vonden.

  Update februari 2015:
  Mariska blijktte zijn gewurgd.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  donderdag 19 februari 2015

  Moordenaar van Stratman eist behoud luxe cel.

  Sandro G., de man die op gewetenloze wijze de Haagse juwelier Stratmann doodschoot, stapt naar de rechter omdat hij zijn luxe cel niet wil inruilen voor een normale gevangenis.

  G. werd eind 2013 in hoger beroep tot 10 jaar cel veroordeeld voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann in april 2012. Medeovervaller Ziya B. kreeg 8 jaar celstraf opgelegd

  Vanwege die straf zit Sandro G. op de afdeling voor langgestraften in Veenhuizen, maar moet misschien plaatsmaken voor gedetineerden uit Noorwegen. Hij wil zijn luxe cel met allerlei privileges echter niet opgeven.

  Criminelen die veroordeeld worden tot een celstraf van 10 jaar tot levenslang komen op deze afdeling in de Drentse gevangenis terecht. Op de afdeling, die niet oogt als een gevangenis, mogen gedetineerden zelf koken, groenten telen, kippen houden en minimaal twee uur per dag luchten op een landelijk ogende luchtplaats. Daarnaast hebben ze toegang tot een recreatieruimte en een hobbyruimte.

  En daar blijft het niet bij. Volgens Omroep West hebben alle criminelen een eigen televisie met 55 zenders in hun cel, een aangenaam uitzicht en ze mogen zelf de kleur van één muur in de cel bepalen.

  Dat riante gevangenisleven dreigen G. en zijn medebewoners op de luxe afdeling nu kwijt te raken. Om plaats te maken voor Noorse gevangenen, die hier waarschijnlijk worden opgevangen omdat in Noorwegen een cellentekort is, moeten ze verhuizen naar een 'gewone' gevangenis. Om dat te voorkomen is G. samen met een aantal andere gedetineerden naar de rechter gestapt. Het kort geding dient vrijdag.

  Volgens advocaat Cremers, die enkele gedetineerden vertegenwoordigt, hebben de langgestrafte gevangenen overigens gewoon recht op de extra faciliteiten en privileges. ,,Voor gevangenen die een zéér lange straf uitzitten of levenslang hebben gekregen is het door Europa geregeld dat zijn in een woonomgeving verblijven", vertelt hij aan de regionale publieke omroep.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  woensdag 18 februari 2015

  Vrouw door zoon vermoord in Heemstede

  In Heemstede is Carla Horeman (59) omgebracht in haar huis aan de Iepenlaan. Haar zoon Martin V. is gearresteerd. Een maand geleden kwam Martin V. vrij uit de psychiatrische instelling waarin hij een jaar lang gedwongen was opgenomen.

   Toen er na 10 uur ‘s avonds gegil en gebonk uit de woning kwam vermoedden de buren al het ergste. Ze belden Carla op haar mobiel. Die nam ze niet op. Tegen de voorgevel zagen ze de fiets van haar zoon staan. De buurman belde aan. Hij zag Martin door het raampje in de voordeur. „Hij stond in de hal met zijn rug tegen de wc-deur. Hij weigerde op mijn verzoek de voordeur te openen”, zegt hij.

   Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

   Hero Brinkman laat willens en wetens een onschuldige studente opdraaien voro mishandeling met bierglas

   De Kennis van Nu legde de hand op geluidsopnames van verhoren van de Amsterdamse politie waarin een verdachte na te zijn geconfronteerd met niet bestaand bewijsmateriaal een bekennende verklaring aflegt. Een andere betrokkene, die zich komt melden om het misdrijf te bekennen - het gaat om een steekpartij met ernstige verwondingen in een Amsterdams café - wordt later weggestuurd met de mededeling van een rechercheur dat "er maar één verdachte in deze zaak kan zijn."

   In een aantal geruchtmakende gerechtelijke dwalingen zoals de zaak Ina Post en de Schiedammer parkmoord speelden onjuiste bekentenissen een cruciale rol. Na de herziening van deze zaken kwamen er strengere richtlijnen voor de politie die een einde moesten maken aan onder andere het gebruik van vals bewijsmateriaal. Deze zaak rond de valse bekentenis in Amsterdam draaide om een steekpartij met een bierglas in het Cooldown café in Amsterdam. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte in het AT5 opsporingsprogramma Bureau 020 als 'dader' genoemd.

   Toen deze verdachte - een studente (23) verhaal kwam halen bij de politie, kreeg ze in het verhoor te horen dat "de beelden voor zich spreken". Hierna legt ze een bekennende verklaring af.
   Saillant detail is dat ex-lamerlid Hero Brinkman als verhorend rechercheur de schuld in de scjhoenen schuift van de studente. Het verhoor werd op verzoek van de advocaat van de verdachte onderzocht door het Maastricht Forensic Science Institute en de zaak werd daarna geseponeerd. Officier van justitie Ursula Weitzel van het parket Amsterdam noemt het rapport "vernietigend". In de uitzending stelt strafrechtadvocaat Job Knoester vast dat de agenten geen zin hebben om de waarheid te achterhalen. Bart Swier , advocaat van de verdachte, dient vandaag een klacht in bij de korpsbeheerder van de Amsterdamse Politie.

   In De Kennis van Nu is te zien hoe gemakkelijk proefpersonen een bekentenis afleggen als de verhoorders maar plausibel genoeg maken dat ze het gedaan hebben. Verder is er in het programma aandacht voor het werk van het Nederlands Forensisch Instituut. Hier wordt door het logisch opbouwen van hypotheses in een zaak getracht tunnelvisie bij speurders te voorkomen. Ook komen enkele technieken aan bod waarmee bewijsmateriaal kan worden gevonden dat de politie doorgaans over het hoofd ziet. Onder de NFI-medewerkers is grote zorg over geplande bezuinigingen van 10 miljoen euro per jaar. Een kwart van dat bedrag wordt gerealiseerd door het overhevelen van technisch-forensische taken naar de politie. Volgens een aantal NFI-medewerkers is er bij de politie onvoldoende kennis om die taken over te nemen.

   Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

   dinsdag 17 februari 2015

   Dode op spoor in Wijchen

   Op het station van Wijchen is vanavond een persoon voor de trein terechtgekomen en ter plaatse overleden. Daarvoor was er “onenigheid in een groep mensen”. Drie personen zijn aangehouden. De politie wilde niet zeggen of er sprake was van opzet, omdat het onderzoek nog loopt.

    Op sociale media circuleren geruchten dat de overleden persoon voor de trein zou zijn geduwd.

    Een groep mensen zou buiten het station ruzie hebben gekregen. Zij gingen daarna het station binnen, berichtte de politie. Een aantal mensen heeft gezien hoe de persoon onder de trein terecht kwam. Zij zijn opgevangen door slachtofferhulp, aldus de politie.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    maandag 16 februari 2015

    Nederlander vermoord in Brazilië

    De Nederlander Ronald Francois Wolbeek (60) uit Edam, die aan het zeilen was aan de noordkust van Brazilië, is gisterochtend lokale tijd gedood bij een overval op zijn zeilboot bij Maranhão .

    Maria Rawie (69), de partner van de Nederlander vertelde de politie dat ze in de nacht van zaterdag op zondag het alarm op de boot hoorden afgaan. De man ging kijken wat er aan de hand was en liep twee gewapende mannen tegen het lijf. Na een woordenwisseling werden er twee schoten afgevuurd. Één ervan raakte de Nederlander.

    De daders sloegen op de vlucht in een klein bootje zonder iets te hebben gestolen.

    Rawie trachtte met hem in een reddingsbootje roeiend aan de kust te komen, maar slaagde daar niet in omdat het roeien voor haar te zwaar was. Ze sprong van het bootje en zwom naar het strand. Daar werd ze opgevangen door politiemensen. Wolbeekr overleefde het niet.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    vrijdag 13 februari 2015

    Vermiste Yasmeen dood gevonden

    In Ruinen is gisteravond het lichaam gevonden van de sinds 26 januari vermiste Rotterdamse Pakistaanse Yasmeen Dad (25). De politie is momenteel bezig met onderzoek. De politie heeft de echtgenoot (26) van de vrouw aangehouden

    Nadat zij als vermst was opgegeven werd al snel voor haar leven gevreesd. Het politieonderzoek leidde naar het dorp Ruinen in Drenthe. Hoewel de officiele identificatie nog moet plaatsvinden gaat de politie er vanuit dat het om Yasmeen Dad gaat.

    De echtgenoot van de vrouw zit vast en wordt maandag 16 februari  voorgeleid aan de rechter-commissaris.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Natalee Holloway begraven onder Hotel volgens zelfverklaarde ooggetuige

    Volgens Jurriën de Jong -een zelfverklaarde ooggetuige- zou Natalee Holloway begraven liggen onder een van de Mariott-hotels op Aruba.

    De Jong, geboren in Amsterdam, zegt dat hij op de avond van de verdwijning een jongen en een meisje een gebouw in zag gaan. Kort daarna zou de jongen, die hij later als Joran herkende, haar lichaam naar buiten hebben gezeuld en in de kruipruimte hebben verstopt van het hotel dat toen nog in aanbouw was.

    De Jong was zelf bezig met 'drugsgerelateerde' praktijken op het terrein en stapte daarom niet direct naar de politie.  Het Openbaar Ministerie noemt zijn verklaring op sommige punten onwaarschijnlijk en wil geen onderzoek doen naar de tip.

    Update 17 Februari 2015
    Het OM op Aruba overweegt nu toch onderzoek

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    donderdag 12 februari 2015

    Moordverdachte vrijgelaten

    Een man (45) uit Tilburg die sinds nieuwjaarsdag vastzat vanwege de dood van een Tilburgse (42), is vandaag vrijgelaten omdat er nog steeds geen duidelijke doodsoorzaak is gevonden. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat bekendgemaakt. De man blijft verdachte, aldus een woordvoerster.

    De vrouw werd op 1 januari dood gevonden in haar huis aan de Vogezenlaan in Tilburg. De verdachte man werd dezelfde dag aangehouden. Hij werd beschuldigd van moord danwel doodslag. Over de relatie tussen de man en de vrouw doet het OM geen mededelingen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Lichaam vermiste vrouw gevonden in Ruinen

    In het bos tussen Ruinen en Pesse is een lichaam gevonden. De politie vermoedt dat het gaat om Yasmeen Dad (25) uit Rotterdam. 

    De politie heeft de echtgenoot (26) van Yasmeen Dad aangehouden.

    De vrouw werd op 26 januari door haar echtgenoot als vermist opgegeven. Rechercheonderzoek leidde naar Ruinen waar sinds gisteren is gezocht.

    De politie gaat uit van een misdrijf. Volgens een woordvoerder was er geen reden voor de vrouw om uit zichzelf te verdwijnen. Yasmeen Dad was moeder van twee jonge kinderen.

    Gisteravond begon de politie bij Ruinen met zoeken. Kort daarna is in Rotterdam haar echtgenoot opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Hij zou op de avond van haar verdwijning met ijn taxi 2x naar Ruinen te zijn gereden

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Man vervolgd voor moord op oom

    De man (22) uit Rosmalen die 9 februari werd aangehouden voor het doodschieten van zijn oom Martie Heesbeen (49) wordt beschuldigd van moord. De verdachte zit nog zeker twee weken vast, bepaalde de rechter-commissaris.

    Martie Heesbeen werd in december doodgeschoten tijdens het uitlaten van zijn hond in de buurt van zijn huis in Rosmalen. Ook de hond werd doodgeschoten.

    Over het motief voor de schietpartij is nog niets bekend.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    woensdag 11 februari 2015

    Celstrafje voor doodschieten broer

    Damian F. (18) die zijn broer Jeremy (20) op 24 juni 2014 in Alkmaar door het hoofd schoot, is veroordeeld tot 232 dagen cel en jeugd-tbs. Hij schoot naar eigen eigen zeggen op verzoek van zijn broer, die dood zou hebben gewild.

    De broer zou het leven niet meer hebben zien zitten, omdat zijn vriendin eerder die dag bij hem was weggelopen en er geldproblemen waren. 

    Damian F. schoot Jeremy door het hoofd toen die sliep. Hoewel uit afscheidsbriefjes blijkt dat de broer 'de wens had niet langer te leven', is de rechtbank er niet van overtuigd dat hij een absolute doodswens had. Zo had hij na een turbulente jeugd zijn leven net op orde. Hij had een vaste baan en een huis gekocht.

    Het was bovendien niet de eerste keer dat zijn vriendin was weggelopen en de twee hadden na haar vertrek nog met elkaar gebeld en afgesproken voor de volgende dag.

    Volgens F. had hij zijn broer 's avonds echter gevraagd of hij het zeker wist. Die zou daarop 'ja' hebben gezegd. Daarna werd er met geen woord meer over het plan gesproken.

    Ze keken samen een film, waarna F. ging douchen en zijn broer naar bed ging. F. wachtte tot zijn broer sliep en bracht hem vervolgens om het leven.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Uitspraak: 20 jaar in hoger beroep voor doodslag op kickbox gala

    Een man (34) uit Veghel is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in Zijtaart waarbij Youssef Sabbahi (37) om kwam. Volgens het gerechtshof 's-Hertogenbosch is hij schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man eerder tot 16 jaar celstraf.

    De verdachte was met vrienden bij het kickboksgala 'The battle of Zijtaart' op 11 november 2012. Daar ontstond een gevecht tussen één van de vrienden van de verdachte en het slachtoffer, omdat deze man de verdachte zou hebben bedreigd. De verdachte wilde zijn vriend verdedigen en het gevecht stoppen, zo zegt hij. Ook was verdachte - zoals hij later verklaarde - bang en in paniek omdat hij dacht dat zijn vriend zou worden doodgeslagen. De verdachte pakte daarom zijn pistool en schoot Youssef Sabbahi dood. Daarna richtte hij het wapen op Nabil, de toen 31-jarige broer van het slachtoffer, en schoot ook hem neer. De jongere broer raakte daarbij gewond.

    De verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer, hij wilde immers zijn vriend verdedigen. Het hof concludeert dat de verdediging door verdachte niet noodzakelijk was. De vriend van verdachte en het slachtoffer waren verwikkeld in een één-op-één-gevecht, waarbij de vriend zichzelf verdedigde. Hij kon dat ook, want hij was een professioneel kickbokser en dat wist de verdachte. Dat de vriend behoorlijk wat klappen kreeg van het slachtoffer, betekent niet dat de verdachte hem moest verdedigen. Het was dan ook niet nodig dat de verdachte zijn vuurwapen gebruikte.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Boef neergeschoten in de Bijlmer

    Afgelopen nacht is Siegmar Flaneur (24) doodgeschoten in Amsterdam Zuid-Oost.
    De op Curaçao geboren Flaneur behoorde tot de Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen in de stad en was onder meer veroordeeld voor verscheidene straatroven in Amsterdam en voor een mishandeling in de regio Arnhem in 2012.

    De laatste zaak waarvoor hij in 2012 met twee medeverdachten voor de Amsterdamse rechtbank stond, draaide om het (dronken) rijden zonder rijbewijs, veroorzaken van ongevallen en doorrijden; twee straatroven en een poging iemand dood te slaan met een fles.

    In 2011 stond hij met een andere verdachte terecht voor twee gewelddadige straatroven in 2010 en het bezit van wat amfetamine.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Arrestatie in zaak vermiste/dode Rotterdammer

    Er is een verdachte aangehouden voor de dood van Rotterdammer Joop Vanackere (59). De man is opgepakt in Litouwen. Vanackere verdween vijf jaar geleden spoorloos.

    Op basis van de aanwijzingen van de verdachte vond de politie het lichaam van Vanackere dinsdag in een natuurgebied de Rijkerswoerdse Plassen bij Arnhem.

    Joop Vanackere verdween op 28 november 2009. Hij sprak die ochtend af met een aantal mannen, maar keerde nooit meer terug naar huis.

    De vermissing bleef lang onopgelost, tot het Cold Case Team van de politie in Rotterdam zich met de zaak ging bemoeien.

    De politie gaat er inmiddels van uit dat Vanackere door een misdrijf om het leven is gekomen.

    De verdachte wordt naar alle waarschijnlijkheid in Litouwen vervolgd.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    dinsdag 10 februari 2015

    Dood Talitha waarschijnlijk géén zelfdoding

    Talitha De dood van Talitha Storm (25) (foto) uit Amsterdam op het treinspoor op 17 April 2013 was hoogstwaarschijnlijk geen zelfmoord. Dat heeft de onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot vandaag gezegd na bestudering van het beschikbare bewijsmateriaal.

    Van de Goot heeft in opdracht van de nabestaanden naar onder meer foto's gekeken. Het Openbaar Ministerie bood in januari van dit jaar al excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat Talitha zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn. Wat er met Talitha was gebeurd, bleef onduidelijk, omdat er door de politie geen sporen waren veiliggesteld.

    Talitha lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden. Dat en de verwondingen die ze had, stroken volgens Van de Goot niet met een zelfmoord. Een ongeval lijkt hem waarschijnlijker en een misdrijf sluit hij niet uit.

    Volgens Van de Goot is het OM vaker "erg makkelijk" met de conclusie zelfdoding. Dat heeft volgens hem grote gevolgen voor de nabestaanden die in grote onzekerheid en met veel vragen achterblijven.

    Advocaat Sébas Diekstra laat weten dat de nabestaanden door zullen gaan met hun eigen onderzoek, omdat het Openbaar Ministerie geen onderzoek meer wil doen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    maandag 9 februari 2015

    Eis: 15 jaar in Hoger beroep voor moord Zoetermeer

    De advocaat generaal in Den Haag heeft in hoger beroep 15 jaar cel geëist tegen een man uit Zoetermeer die ervan wordt verdacht op 19 augustus 2012 rond half vijf 's-nachts gericht op een auto te hebben geschoten waarin twee broers zaten. Eén van de twee, een man (29), overleed een week later, op 28 augustus aan zijn verwondingen. Daarnaast wordt de Zoetermeerder ervan verdacht dat hij bij dezelfde schietpartij heeft geprobeerd de broer van het slachtoffer om het leven te brengen. Ook vindt het OM een bedreiging bewezen die vooraf is gegaan aan de fatale schietpartij.

    De aanleiding voor de schietpartij zou zijn gelegen in een langlopende ruzie tussen de verdachte en zijn familie-/vriendenkring en die van de broers. In de anderhalf jaar voor de schietpartij is er tussen hen een aantal incidenten geweest. Op 19 augustus escaleerde de ruzie en eindigde, na een achtervolging met auto's, in de bewuste schietpartij op de Florence Nightingalelaan .

    Uit het forensisch onderzoek, in combinatie met de verklaringen van onder meer de verdachte, is vast komen te staan dat er zeven keer is geschoten. Vijf keer door de verdachte en twee keer vanuit de richting van de broers. Nadat één van de broers was geraakt door een van de kogels, is de auto waarin hij reed op een kruising ter hoogte van de middenberm tot stilstand gekomen. Dat de andere broer niet is geraakt door een van de rondvliegende kogels, is volgens het OM slechts gelukkig toeval. De kogel die de bijrijdersdeur van de auto heeft geraakt is terug gevonden in de zitting van de stoel waarin de broer zat. Hij is door het oog van de naald gekropen.

    Het OM vindt dat alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van het de feiten. Er is een aantal aspecten dat in de visie van het OM strafverzwarend werkt. Dat zijn onder andere het gebrek aan erkenning en inzicht van verdachte in zijn gedrag, dat de schietpartij op de openbare weg plaats vond, de bijzondere gewelddadigheid en de recidive. Het OM vindt dat de door de rechtbank opgelegde straf niet volledig recht doet aan de straffen die doorgaans voor dit soort feiten wordt opgelegd zeker nu in de visie van het OM sprake is van de genoemde strafverzwarende omstandigheden. Een hogere strafeis dan de straf die door de rechtbank is opgelegd is dan ook op zijn plaats", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

    De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 15 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

    Uitspraak (naar verwachting) op 20 februari.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    zondag 8 februari 2015

    Liuidatie in Amsterdam

    In de Amsterdamse Bertelmanstraat heeft kort na middernacht een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij werd Mario  Magan Tier(45)  achter het stuur van een auto doodgeschoten. Er vielen zo'n acht schoten.

    Een woordvoerster van de politie bevestigde dat er is geschoten, maar kon nog geen details geven. De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat.

    Mario was een bekende van de politie, hij zat ondermeer in de drugshandel.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    vrijdag 6 februari 2015

    Arrestaties in zaak verbrandde Syriër

    Een man (27) en vrouw (35) uit Esch zijn vanmorgen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de Syriër die op 17 november 2014 brandend werd gevonden in een bos in Boxtel. Het gaat om de echtgenote van het slachtoffer en een bekende van het stel.

    Het brandende lichaam van de man uit Syrië werd gevonden door een wandelaar in het Sparrenrijk in Boxtel. Hij was overleden toen de politie arriveerde.

    De politie kwam de identiteit van de man pas na een week op het spoor na tips. Die kwamen binnen toen foto's van het gezicht van de dode man op internet en televisie werden getoond. De man was niet als vermist opgegeven.

    De drie kinderen uit het gezin zijn elders ondergebracht.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    donderdag 5 februari 2015

    Doodrijder blijkt hardnekkige doorrijder

    Klein berichtje in de krant: man voor de 9e keer opgepakt voor rijden zonder rijbewijs. Hij was nog in zijn proeftijd van de 8ste keer. Weinig mensen zullen er aandacht aan hebben besteed. Maar wie is deze hardnekkige  chauffeur?
    Het gaat dan om niemand minder dan  A.E. (25), die op 24 april 2011 scholiere Ellen Askamp (17) in een dronken staat dood reed en er vervolgens van door gaat. Hij reed 110 op een plek waar maar 70 gereden mocht worden.
    Er wordt 6 jaar tegen hem geëist. Hij krijgt uiteindelijk 4 jaar en 6 jaar ontzegging. In 2013 komt hij vrij.
    De zaak tegen E. is op 29 april om 9.25 uur bij de politierechter in Breda


    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Twee nederlanders neergeschoten in België

    Twee Nederlandse mannen zijn gisteren neergeschoten toen ze werden opgewacht bij hun woning in de gemeente Hechtel-Eksel in België.

    De schietpartijen vonden op enkele honderden meters van elkaar plaats. De politie kan echter nog niet met zekerheid zeggen of er een verband is tussen beide incidenten.

    Om half vier 's nachts werd het eerste slachtoffer (41) neergeschoten achter zijn huis. Het slot van de voordeur was geblokkeerd, waardoor de Nederlander om moest lopen. Bij zijn achterdeur werd hij opgewacht en met drie kogels neergeschoten. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

    Toen de rust in de gemeente juist enigszins was weergekeerd werd het dorp om acht uur 's avonds opgeschrikt door een tweede schietpartij. Daarbij was een 50-jarige Nederlander het slachtoffer. Ook hij ligt in het ziekenhuis maar verkeert niet in levensgevaar.

    Over de toedracht van de schietpartijen is nog niets bekend.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    woensdag 4 februari 2015

    Eerwraakmoordenaar opnieuw in de fout

    Ozkan G. die eerder werd veroordeeld voor eerwraakmoord op zijn dochter, de Almelose scholiere Zarife Gökkaya (18), stond gisteren opnieuw voor de rechter.  Deze keer omdat hij in Wierden een man, die hem had gesommeerd hem in het Nederlands aan te spreken, met een kapotgeslagen glas zwaar had toegetakeld.

    Tegen G. werd gisteren vier jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Het slachtoffer, een politiemedewerker, raakte dusdanig gewond dat zijn oor deels moest worden geamputeerd.

    Zafire werd op12 augustus 2003 door haar vader Özkan G. (53) tijdens vakantie in Turkije met een jachtgeweer doodgeschoten vanwege haar westerse opvattingen. G. De affaire-Zarife baarde destijds veel opzien. De vader had zijn dochter voor een vakantie meegelokt naar Turkije, waar hij haar met een jachtgeweer doodschoot. G. werd in Turkije aanvankelijk tot 30 jaar veroordeeld, maar ging hiertegen in hoger beroep. Sinds een aantal jaren is hij vrij en woont hij weer in Almelo.

    Het jongste incident speelde zich in september 2013 af in een kebabzaak in buurdorp Wierden. Het slachtoffer, een politiemedewerker die in zijn vrije tijd een bezoek bracht aan het eethuis, meende dat de man in het Turks een vervelende opmerking maakte en sommeerde hem daarop Nederlands te praten. Daarop raakten beiden slaags, waarbij Ö volgens justitie als eerste het geweld opzocht. Uiteindelijk greep hij een glas, sloeg dit kapot en stak het slachtoffer in zijn hals.

    Omdat de belager kon vermoeden dat het slachtoffer een slagaderlijke bloeding zou oplopen, vindt justitie dat er sprake is van poging tot doodslag. Hoewel het slachtoffer met zijn opmerking de aanstichter van de ruzie was, is er volgens de officier van justitie geen sprake van noodweer. Ö greep volgens justitie het glas omdat hij zich gekrenkt voelde en niet uit noodzaak om zich te verdedigen.

    De verdachte vluchtte na de caféruzie naar Turkije. Toen hij vorig jaar terugkeerde en zichzelf aangaf op het politiebureau werd hij aangehouden. Het OM eiste bovenop de celstraf tbs met dwangverpleging om de maatschappij tegen G. te beschermen. De man heeft een fors strafdossier met meerdere geweldsdelicten, waaronder de eerwraak op Zarife.

    Uitspraak: 17 februari.


    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Opnieuw dodelijke schietpartij in Amsterdam

    In een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Amsterdam Nieuw-West is vanmorgen Ron Nyquist (46) uit Breda. Nyquist is een bekende van de politie.  Nyqvist was in het gezelschap van een vrouw toen de schietpartij plaatsvond. Zij is in verwarde toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Een mogelijk scenario in deze zaak is dat het slachtoffer zichzelf heeft neergeschoten, stelt de Amsterdamse politie. Naast het levenloze lichaam van Nyqvist lag een wapen.

    Het zou de vijfde schietpartij in Amsterdam zijn de laatste tijd. Alleen al afgelopen weekend werd Amsterdam opgeschrikt door drie schietincidenten. Die vonden plaats binnen een tijdsbestek van twaalf uur.

    Precies een week geleden werd in Amsterdam Nieuw-West ook een man doodgeschoten, met een automatisch wapen. Het slachtoffer bleek een  man (37)  uit Ghana te zijn, die geen banden had met de zware criminaliteit.

    De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat. De Amsterdamse politie zei gisteren nog een nieuwe liquidatie te hebben voorkomen door de arrestatie van vier mannen afgelopen weekeinde.
    Nyqvist werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de tweelingbroers Rob en Eric Driesen in 2001 in Breda. Hij schoot ze dood omdat ze volgens hem verantwoordelijk waren voor een aanslag met een autobom die een maand eerder op hem was gepleegd. Nyqvist en zijn vriendin overleefden die aanslag, maar raakten wel gewond. De veroordeelde en de slachtoffers waren allen bekenden in het criminele circuit.


    In 2013 keerde Nyqvist niet terug van verlof uit de gevangenis. Nadat hij in Oostenrijk was opgespoord, werd zijn voorwaardelijke vrijlating opgeschort. Zijn celstraf zat er nog niet volledig op maar waarom hij woensdag vrij was, is niet duidelijk.
    Nyqvist, geboren in Duitsland, maakte in de jaren negentig deel uit van de Juliëtbende, een groep drugshandelaars uit Noord-Brabant. Daarnaast kocht hij samen met Willem Endstra in 1999 een sportschool in Breda.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    dinsdag 3 februari 2015

    Uitspraak: 3 jaar voor Alzheimermoord

    Henk K. (84) uit Doorn is door het Hof tot 3 jaar  gevangenisstraf waarvan 2 jaar voorwaardelijk wegens doodslag op zijn vrouw (86) op 19 oktober 2013. Het OM had 5 jaar geeist in hoger beroep. De rechtbank had 1,5 jaar opgelegd.

    De vrouw leed aan Alzheimer en Parkinson. K. was vermoeid. Het OM wil  in deze vergrijsde tijden ouderen erop wijzen dat ze streng gestraft kunnen worden. Volgens advocaat Anker was de verdachte een oververmoeide mantelzorger.

    Het hof gelooft dat K.een oververmoeide mantelzorger was. Maar het stel had hulp van buitenaf moeten accepteren.

    Het hof acht onder meer vanuit het perspectief van normdemonstratie en normbevestiging in de richting van de samenleving in een steeds verder vergrijzende samenleving een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf aangewezen. Daarbij heeft het hof wel sterk rekening gehouden met de in deze zaak aanwezige bijzondere omstandigheden, waaronder de vergevingsgezinde opstelling van de (klein)kinderen van het slachtoffer en verdachte en hun wens dat verdachte niet (opnieuw) gedetineerd zal raken.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Man dood bij burenruzie Assen - Heel gezin opgepakt

    Gisteravond is een man (52) uit Assen omgekomen na een uit de hand gelopen ruzie met zijn buren aan de Egelslag. De buurman (48), buurvrouw (43) en buurjongen (22) zijn opgepakt.

    Men verdenkt hen ervan geweld tegen het slachtoffer te hebben gepleegd.

    De man raakte na de ruzie onwel en overleed.. Het is volgens de politie nog onduidelijk wat er allemaal precies is voorgevallen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Veroordeelde Syriëganger al in Syrië


    ​Op 27 januari 2015 werd potentiele "Syriëganger" - Omar H. (foto), veroordeeld tot 1.5 jaar celstraf. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

    Het OM maakte nogal wat ophef over de zaak omdat dit de eerste keer was dat een Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt,
    De man uit Amsterdam is concreet veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg eerder bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

    Door de veroordeling van Omar H. in hoger beroep, kan het Openbaar Ministerie veel sneller optreden bij een terroristische dreiging. Dat benadrukt woordvoerder Charles Wiegant na de uitspraak.

    Het gerechtshof vindt dat ook het verwerven van kennis een vorm van training voor terrorisme is. Tot nu toe was training en het vergaren van kennis nog niet strafbaar. "Het op zoek zijn naar hoe word ik een goede jihadist, is nu strafbaar", concludeert Wiegant.

    Hij erkent dat ook het kopen van lont en aluminiumpoeder bij heeft gedragen tot het bewijs voor voorbereidingshandelingen van H. voor terrorisme. Hiermee kon hij namelijk een explosief maken. De kennis daarvoor had hij opgedaan op internet.

    Ook rekende het hof in het bewijs mee, dat H. tegenover de politie heeft verklaard dat hij naar Syrië wilde afreizen voor de strijd tegen president Bashar al-Assad. Hij zei dat hij bereid was om daar te sterven.

    Wat het OM echter niet vertelde is dat Omar H. BIJ VERSTEK veroordeeld werd. Tot aan zijn  veroordeling was hij namelijk op vrije voeten en ondanks het feit dat hij 'door de AIVD in de gaten gehouden werd', kon hij afreizen naar Syrië en zit daar al.

    Of je als samenleving daar nou echt rouwig om moet zijn is nog maar de vraag. Beter een  jihadi in Syrië, dan een gefrustreerde Jihadi hier.
    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    maandag 2 februari 2015

    Uitspraak: 15 jaar cel voor hennepmoord

    Kevin R. (30) uit Wessem is vandaag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het doodschieten van Saeed Ali (31) in Weert op 6 november 2012 vanwege ruzie over een hennepkwekerij. De straf is hoger dan de twaalf jaar gevangenisstraf die de officier van justitie had geëist.

    Kevin R. schoot die dag rond 1.15 uur het slachtoffer op de parkeerplaats van een  winkelcentrum aan de Willem de Zwijgerstraat in Weert twee keer in de rug en een keer in de borst. Verder werden het gezicht en de hals van het slachtoffer bewerkt met een aardappelschilmes.

    Kevin werd opgespoord aan de hand van camerabeelden uit het winkelcentrum. Op het bebloede mes dat werd teruggevonden werd zijn DNA aangetroffen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook