donderdag 8 april 2010

Eis drie jaar voor dood Rob Sitek

Tegen taxichauffeur Sidi Mohamed Belghiti (38) (foto) is vandaag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar gevangenisstraf geëist voor het doodslaan van Rob Sitek (44) op 5 juli 2009, op het Leidseplein in Amsterdam. Volgens de OvJ “Een snoeiharde vuistslag”, die leidde tot de dood van Sitek.

Sitek en Belghiti kregen ruzie over de ritprijs. Belghiti zou hebben gespuugd naar Sitek, die daarop een klap met vlakke hand uitdeelde, een zogenoemde 'bitch slap'. Daarop volgde de vuistslag van Belghiti, een geoefend kickbokser. Volgens B. zelf ging het helemaal niet om een harde klap.

Dat Belghiti zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen, wees het OM van de hand. Belghiti was uit op een confrontatie; hij heeft ervoor gekozen terwijl hij ook had kunnen weglopen van het conflict, aldus de officier van justitie donderdag. Het door Belghiti toegepaste geweld stond niet in verhouding met de klap die Sitek zou hebben gegeven. De klap van Belghiti veroorzaakte gescheurde halsslagaders bij het slachtoffer.

Rob Sitek was op de bewuste avond op stap met zijn broer. Ze hadden gedronken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat Sitek niet in kennelijke staat verkeerde, aldus de officier.

Belghiti. stond tevens terecht voor bedreiging en mishandeling van drie meisjes die hij in november 2007 vervoerde. Ook toen ontstond onenigheid over de ritprijs, dat leidde tot geweld, zij het veel minder hevig dan in het geval met Rob Sitek.

De eis van de officier is aan de lage kant. Het ware beter geweest als Belghiti vervolgd zou zijn voor doodslag in plaats van mishandeling met de dood ten gevolge. Belghiti was een geoefend kickbokser, mogelijk heeft hij niet bewust Rob Sitek willen doden, maar hij had kunnen weten, dan wel moeten weten dat zijn klap Sitek kón doden. Hij heeft dat risico bewust aanvaard. Daarmee is voldaan aan het principe van schuld door voorwaardelijke opzet, populair gezegd: het op de koop toe nemen van een groot risico (in dit geval van overlijden).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook