donderdag 17 juni 2010

Uitspraak: Twaalf jaar cel voor Sidney B. voor moord

Sidney B. (23) uit Steenwijk is vandaag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op Berta Luchtmeijer (76), de oma van zijn vriendin op 6 november 2009. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Sidney B. sloeg Berta Luchtmeijer op de zolder van het huis van haar kleindochter met een tafelpoot op haar achterhoofd wegens een krenkende opmerking.

B. verliet de zolder maar keerde na enige tijd terug, waarbij hij een hemd in de keel van het slachtoffer duwde. Berta Luchtmeijer is aan de gevolgen van de klap en verstikking om het leven gekomen. De verdachte vluchtte de volgende dag naar Brussel, maar meldde zich daarna bij de politie.

De oma en B. waren op zolder bezig om het huis voor hem en zijn vriendin op te knappen. “Hoewel het slachtoffer dank verdiende, werd de dood haar deel”, aldus de voorzitter van de rechtbank. Tussen de klap met de tafelpoot en het moment dat hij het hemd in de keel propte, was voldoende tijd voor bezinning. Vandaar dat de rechtbank oordeelde dat er sprake was van voorbedachten rade. “Er was geen sprake van een langdurig gesmeed plan. Echter, de lichtvaardige wijze waarmee hij heeft geslagen en vervolgens een prop in de keel stopte, roept weerzin op”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

De advocaat had in de strafzitting betoogd dat de verklaring die B. ten overstaan van de Belgische politie aflegde, niet als bewijs mocht worden gebruikt. De Belgen hadden verzuimd B. te wijzen op zijn recht tot zwijgen. De rechtbank vond dat het wel als bewijs mocht dienen omdat dit bij een tweede verhoor wel zou zijn gebeurd. B. bevestigde tijdens dat verhoor zijn eerdere verklaring.

De uitspraak stond oorspronkelijk gepland voor 1 april, maar werd toen aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: vijf jaar cel voor Somalische piraten

De vijf Somaliërs die in Rotterdam terechtstonden voor zeeroof, zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 5 jaar cel wegens poging tot kaping van de Samanyulo rond de jaarwisseling 2008-2009 gewapend. Dat gebeurde in de golf van Aden, tussen Somalie en Jemen, waar het aantal aanvallen van zeerovers op (koopvaardij)schepen de laatste jaren explosief is gestegen.

De poging de Samanyulo -varend onder Arubaanse vlag- te kapen mislukte echter doordat de Turkse bemanning van het handelsschip zich verdedigde met lichtkogels en zelfgemaakte molotovcocktails. De Deense marine viste de vermeende zeerovers uit het water en droeg ze over aan Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: werkstraf voor agent na dodelijk ongeval

Ex-politieman C.H. (29) uit Beverwijk die augustus vorig jaar in Hoofddorp een dodelijk ongeval veroorzaakte, is vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur wegens dood door schuld. Ook kreeg hij ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd van anderhalf jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een werkstraf van 180 uur en een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist.

De politieman reed in een gepantserde auto met een snelheid van 90 kilometer per uur op een kruising af waar hij slechts 50 mocht rijden. Hij kwam daardoor in botsing met een 78-jarige automobilist uit Amstelveen, die aan zijn verwondingen overleed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man ontvoert meisje uit speeltuin

De politie heeft een inwoner (22) van Kerkdriel aangehouden die daar een meisje (7) zou hebben meegenomen uit een speeltuin.

De moeder van het kind sloeg alarm nadat het meisje was verdwenen. Buurtbewoners en de politie doorzochten de buurt.

Het meisje was snel weer terug, en later kon de man aangehouden worden. Hij zou het meisje hebben meegenomen naar huis. De politie onderzoekt wat er in de woning is gebeurd en houdt de man vast voor vrijheidsberoving. Hij blijkt een bekende van de politie: Tien jaar geleden is hij ook al eens in aanraking geweest met de politie wegens een zedendelict.
Vóór hij vandaag het meisje uit de speeltuin mee naar huis nam, zou hij zich volgens buurtbewoners, in de speeltuin ook aan twee andere kleuters hebben vergrepen.
De ontuchtpleger werd later vandaag weer op vrije voeten gesteld. Het openbaar ministerie is tegen die beslissing in hoger beroep gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen vervolging ivm Gerard Dijkstra bij Club Q

Het OM ziet af van vervolging in de zaak rondom de verwonding van Gerard Dijkstra (20) uit Damwoude. Het incident op de parkeerplaats van discotheek Club Q in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel waarbij Dijkstra zwaargewond raakte, was een ongeval. Die conclusie heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vandaag bekendgemaakt. De politie hield eerder twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Zij worden niet meer vervolgd.

In de nacht van 17 op 18 april raakte Dijkstra betrokken bij een vechtpartij. “Hij was geen bezoeker van Club Q, maar bemoeide zich met een ruzie, waarbij dorpsgenoten waren betrokken. Hij kwam hierbij ongelukkig ten val en liep ernstig letsel op”, aldus het OM. Dijkstra herstelt momenteel in een revalidatiecentrum.

Eerder op de avond raakte Redmar Smedema (16) uit Burgum gewond bij een geweldsincident. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. In zijn zaak zijn op dit moment nog vier verdachten. Een jongen (19) uit Damwoude wordt verdacht van het geven van de fatale klap.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw bij school neergestoken door ex

Een jonge vrouw uit Almere is vanmorgen neergestoken door haar ex-partner, toen zij haar twee kinderen naar school bracht.

De vrouw is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. De man is voortvluchtig.

De vrouw had een tijd in een blijf-van-mijn-lijf-huis gezeten. Ze had zojuist een eigen woning in Almere betrokken. De politie kreeg vaker meldingen dat de man haar en haar moeder belaagde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook