donderdag 18 november 2010

Man meldt zich in verband met ombrengen Joke Schoenmakers in 1994

De van origine Soedanese Usama Abdelraoef Adulrazik heeft zich vandaag gemeld op het politiebureau Raampoort in Amsterdam in verband met het ombrengen van zijn toenmalige vriendin Joke Schoenmakers (24) op 15 mei 1994.

Usama, een illegale Soedanees, had die dag een (vals) Surinaams paspoort bemachtigt dat hem als illegaal meer bewegingsruimte gaf. Om niet te achterhalen redenen kreeg hij hierover ruzie met zijn vriendin Joke, die het paspoort van hem af pakte. In de hierop volgende worsteling nam hij Joke volgens eigen zeggen in een nekklem waarbij zij stikte.

Usama vluchtte vervolgens naar Tsjechië en later naar Duitsland, waar hij trouwde en 3 kinderen kreeg. Hij nam de naam van zijn vrouw aan en verkreeg de Duitse nationaliteit.

Al die tijd bleef zijn geweten knagen en besloot hij op aandringen van zijn Duitse vrouw, zich te melden bij de politie.

Update 31 mei 2011: De rechtbank in Amsterdam  een diepgravend onderzoek naar het detentieverleden van Usama A. in combinatie met nieuw psychiatrisch onderzoek.

Een traumatische ervaring in de vreemdelingengevangenis verklaart mogelijk de black-out die de man zeventien jaar geleden zou hebben gehad bij het wurgen van zijn partner. Het Openbaar Ministerie (OM) eist zeven jaar celstraf.

A. vertelde tijdens de zitting dat tijdens zijn vreemdelingendetentie een medegevangene was overleden. Er brak in de gevangenis een protest uit, waarna hij als langstzittende vreemdeling 'doordraaide' en in de isoleercel belandde. De rechtbank wil deze voorgeschiedenis binnen vijf weken verifiëren, omdat die mogelijk leidde tot een psychiatrische stoornis, waardoor een ruzie over een vals paspoort fataal kon aflopen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Limburgse hulpofficier buiten functie

De politie Limburg-Noord heeft een hulpofficier van justitie van het politiedistrict Venlo buiten functie gesteld. De politie vermoedt dat de man gedurende langere tijd heeft opgetreden als hulpofficier ofschoon hij wist dat zijn certificaat niet meer geldig was. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De politie heeft de zaak in de onderzoek en neemt in afwachting daarvan nog geen verdere maatregelen. In augustus stelde de politie Limburg-Noord om dezelfde reden een andere medewerker buiten functie. Een hulpofficier van justitie is een politieambtenaar met een aantal bijzondere bevoegdheden, zoals de inverzekeringstelling van verdachten en doorzoeking bij inbeslagname in bepaalde zaken. Onbevoegd optreden als hulpofficier kan voor lopende en al afgedane strafzaken ernstige consequenties hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM onderzoekt aangifte Wilders

De Hoge Raad heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag aangewezen om de aangifte van PVV-leider Geert Wilders tegen Tom Schalken, raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, te onderzoeken.

Wilders deed in oktober aangifte in Amsterdam. Aanleiding waren de beschuldigingen van arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige voor Wilders in zijn proces is opgetreden. Volgens Jansen heeft Schalken hem tijdens een diner begin mei proberen te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing om Wilders voor de rechter te brengen. Jansen moest toen nog gehoord worden.

Schalken was een van de raadsheren van de kamer van het hof die het OM opdroeg Wilders te vervolgen. Volgens het Wetboek van Strafrecht is het beïnvloeden van getuigen strafbaar.

De weigering van rechtbankpresident Jan Moors om Jansen -die in de rechtszaal zat- alsnog te verhoren, was reden voor het tweede wrakingsverzoek in de zaak tegen Wilders. Dit tweede wrakingsverzoek werd door de wrakingskamer toegewezen waardoor het proces tegen Wilders tot stilstand kwam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: tot 16 jaar voor moord op Ishmael Gumbs

Tegen Maikel Sno (37) is vandaag zestien jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op Ishmael Gumbs (19) (foto) op 21 september 2009. Gumbs werd vlak naast een speeltuin in Amsterdam-Zuidoost met meerdere pistoolschoten omgebracht. Officier van justitie Solange Hoogerheide kwalificeerde de moord als een liquidatie.

Tegen de Jerrol S. (35) wordt veertien jaar geëist wegens het leveren van het moordwapen en de vluchtauto. Toen Gumbs werd doodgeschoten, was Jerrol S. volgens justitie ter plaatse.
Motief voor de schietpartij was een ruzie die Gumbs eerder die dag met de vriendin van Maikel Sno zou hebben gehad. Sno zou dit zeer hoog hebben opgenomen en later verhaal zijn gaan halen.

Na de moord bleef Maikel Sno lange tijd spoorloos. De politie plaatste hem begin dit jaar op de nationale opsporingslijst. Op 17 februari meldde Sno zich met zijn advocaat bij een Amsterdams politiebureau. Daar verklaarde hij van meet af aan dat hij Gumbs heeft neergeschoten om zich het vege lijf te redden en dat hij zich slechts delen van het gebeuren kon herinneren. Ook voor de rechtbank zei Sno dat er sprake is geweest van een “totale blackout”.

Volgens OvJ Hoogerheide liegt Maikel Sno. Ook Jerrol S., die zegt dat hij op geen enkele manier betrokken is geweest bij de moord zou liegen volgens Hoogerheide. Een reeks verklaringen van ooggetuigen spreken de beide verdachten tegen. Uit deze getuigenissen komt onder meer naar voren dat Maikel Sno Gumbs van zeer dichtbij heeft beschoten terwijl hij op de grond lag. Een van de ooggetuigen was de vriendin (15) van Gumbs, die twee maanden eerder was bevallen van een zoontje van Gumbs.

De moord op awould-be rapper Ishmael Gumbs was de 22e schietpartij in Amsterdam-Zuidoost in 2009. Hoogerheide vroeg de rechtbank door streng te straffen een krachtig signaal af te geven dat dit soort geweld volstrekt onacceptabel is.

Uitspraak 2 december (Maikel krijgt 12 jaar Jerrol krijgt 3 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw in Zoetermeer omgebracht

De politie heeft gisteravond in een flat aan het Hoevenbos 174 in Zoetermeer (foto) Yvonne Beer (64) gevonden. Zij is door het misdrijf om het leven gekomen.

Yvonne Beer was één van de organisatoren van de stille tocht na de dood van de eveneens vermoordde Grace Blommaert uit Zoetermeer

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ronald Pieper zou 4 moorden hebben bekend

Ronald Pieper, die veroordeeld is voor de moord op Christel Ambrosius en die op dit moment wordt verdacht van de moord op Anneke van der Stap zou in de gevangenis in Vught in Augustus tegen medegedetineerde Rob van H., deze twee en nog eens twee moorden hebben bekend. Het zou hierbij gaan om gedetailleerde bekentenissen. Rob van H., schakelde daarna de politie in.

Voor de Puttense moordzaak werd Ronald Pieper veroordeeld dankzij DNA.

Ronald Pieper, staat vandaag in Arnhem in hoger beroep terechtstaat. De nieuwe getuigenverklaringen van Van H. zullen in de zitting vandaag in Arnhem uitvoerig ter sprake komen.

Rob van H. heeft sinds enkele weken een conflict met het openbaar ministerie, dat hij verwijt onvoldoende oog te hebben voor zijn veiligheid in de gevangenis. Van H. keerde daarom onlangs niet terug van een proefverlof. Eergisteren werd hij opnieuw gearesteerd, enkele uren na een intervieuw met "De Telegraaf".

Volgens Rob van H. zat hij in Vught voor fraude in de cel naast Ronald Pieper De twee kregen een vertrouwensband en Pieper zou zijn medegevangene regelmatig om raad hebben gevraagd. "Tijdens urenlange gesprekken gaf Pieper eerst zijn betrokkenheid bij de moord op Christel Ambrosius toe. Hij wilde van mij vooral raad hoe hij zijn verklaringen zo kon aanpassen dat hij de dans zou ontspringen", aldus Van H.

Update 18 november
Ruud van Boom, de advocaat van Ronald Pieper, heeft het Hof gewraakt omdat hij niet meer tijd kreeg om het verhoor van de getuige Rob van H. voor te bereiden. Ruud van Boom zei desgevraagd niet te weten over welke 2 andere moorden het dan zou gaan: de verhoren van de getuige noemen geen namen.

Update 22 november 2010
De wraking werd verworpen en Rob van H's getuigenis had weinig om het lijf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties op St. Maarten ivm dood Wouter-Jan Romeijn

De politie op St. Maarten heeft 3 mannen (20, 21 en 24 jaar) gearresteerd die verdacht worden betrokken te zijn bij de dood van de Nederlander Wouter-Jan Romeijn (41) die op 16 oktober dit jaar zwaar gewond en stervend op het wegdek van Friendly Island Boulevard bij Maho Reef gevonden werd.

Het vermoeden bestaat dat de 3 eilandbewoners de nederlander overvallen hebben en hem in de laadklep van hun pick-up hebben gegooid om hem naar een pin-automaat te rijden, waarbij Romeijn uit angst tijdens het rijden uit de auto is gesprongen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook