dinsdag 6 oktober 2009

Medeverdachte van moord op duivenman vrijgelaten

Eén van de verdachten van de moord op duivenman Gerben Hoeksma uit Veendam is weer op vrije voeten. Het gaat om een 18-jarige man uit Veendam die sinds 23 september in hechtenis zat. De andere verdachte, Thomas B. zit nog wel steeds vast. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de raadkamer. Het Openbaar Ministerie laat weten geen aanleiding te hebben om de 18-jarige verdachte nog langer vast te houden. Hij is nog wel steeds verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Loverboy Mandy deels vrijgesproken

Delano Pinas (33) is door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van loverboypraktijken. De vermeende loverboy van Mandy Pijnenburg is wel veroordeeld tot drie jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij een mislukt drugstransport.

De Tilburgse Mandy Pijnenburg werd in juli 2006 op een vliegveld in de Dominicaanse Republiek betrapt met ruim 20 kilo cocaïne in haar koffer. Ze was toen net 18 jaar oud. Ze heeft steeds beweerd dat Delano Pinas haar tot de smokkel had gedwongen en ook dat ze van hem in de prostitutie moest werken. Dat laatste feit acht het gerechtshof in Den Bosch niet bewezen. Volgens het hof valt niet uit te sluiten dat Mandy vrijwillig de prostitutie inging.

De rechtbank in Breda veroordeelde Pinas in maart 2008 tot vier jaar cel wegens mensenhandel en drugssmokkel. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep vijf jaar cel tegen hem. Pinas werd al in april door het hof op vrije voeten gesteld, maar zit op dit moment vast als ongewenst vreemdeling.

Pinas stond in hoger beroep terecht samen met medeverdachten Jimmy van D. (35) en de 45-jarige Iwan G. (45). Zij zijn veroordeeld tot respectievelijk drie jaar en 32 maanden cel. Drie andere verdachten in de zaak rondom Mandy Pijnenburg moeten nog voor het hof verschijnen. Het gaat om twee broers van D. en de voormalige vriendin van één van hen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Valkuilverdachte nu vast om brand

De politie heeft maandag Johan van Lier (38) uit Helden aangehouden op verdenking van het stichten van verscheidene branden in de gemeente Helden, Maasbree en het Brabantse Asten de afgelopen vier jaar.

Van Lier was eerder verdachte in de zaak van de valkuilen in Helden, bevestigde de woordvoerster van de politie desgevraagd. De brandstichtingen bij caravans, gebouwen en woningen vonden plaats in de periode 2005 tot en met half juni 2009. De verdachte is in zijn woning aangehouden. De man is in verzekering gesteld.
Hij werd al eerder van de branden verdacht en is eerder betrapt op en veroordeeld voor het stichten van brand in het dorp Grashoek in 2006.

Van Lier is niet veroordeeld in de valkuilenzaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Toch tbs voor hamermoord

Maarten K.(29) uit Apeldoorn is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens de moord op Carol Vrede (54) die hij een jaar geleden in Amersfoort met een hamer heeft doodgeslagen. De officier had alleen veertien jaar cel geëist, maar de rechtbank legde toch tbs op.

Volgens de rechtbank is K. zijn slachtoffer in een opwelling te lijf gegaan. De twee mannen hadden samen bier gedronken en geblowd. Volgens K. werd hij gekleineerd door Vrede. Hij pakte daarom een hamer die in de buurt lag. Hij nam ook de pinpas van zijn slachtoffer mee en probeerde twee keer te pinnen.

De officier van justitie kon geen tbs eisen omdat K. niet heeft meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank concludeerde echter toch dat K. lijdt aan een stoornis. Hij is al jarenlang verslaafd aan harddrugs en zegt zelf dat hij achterdochtig en agressief wordt van cocaïnegebruik. De rechtbank concludeerde dat de verdachte een gevaar voor de samenleving is en dat hij moet worden behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis cel en tbs wegens moordpoging

Tegen een vrouw (38) uit Enschede is dinsdag voor de rechtbank in Almelo drie jaar cel plus tbs geëist wegens een poging tot moord op haar twee kinderen.

In maart zou de vrouw haar zoon van 13 en dochter van 10 hebben gedwongen om een grote hoeveelheid medicijnen met sterke drank in te nemen. Ook nam ze zelf medicijnen in. Alle drie raakten bewusteloos, maar een van de kinderen kwam bij en belde de politie. De vrouw zelf heeft vijf weken in coma gelegen.

Dinsdag zei de vrouw zich niets meer te kunnen herinneren. Volgens deskundigen lijdt ze aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. Enige dagen voor het incident was het meldpunt kindermishandeling ingeschakeld. Officier van justitie Wineke Wichern acht de kans op herhaling groot en wil daarom dat de vrouw intensief wordt behandeld.

De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Werkstraf voor doodrijden 12-jarige

Tegen de vrachtwagenchauffeur die een 12-jarige jongen doodreed op het Marnixplein in Amsterdam, is 240 uur werkstraf en een rijontzegging van twee jaar waarvan één voorwaardelijk geëist.

De 41-jarige chauffeur draaide in juni van dit jaar linksaf de Marnixstraat in en zag daarbij de jongen over het hoofd. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd waar hij niet veel later overleed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis levenslang om moord Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Leonard S. (27) wegens moord. Tegen medeverdachte Cartney K. (21) werd zestien jaar geëist.

Het 30-jarige slachtoffer werd op 13 januari vorig jaar zwaargewond gevonden op de Dickenslaan in Utrecht. Volgens de officier van justitie is hij die avond met de twee verdachten van een koffiehuis naar zijn huis gereden om een zakje cocaïne op te halen. Korte tijd later werd hij buiten de auto ernstig mishandeld en zou de 21-jarige man hem hebben beschoten. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten de auto van het slachtoffer heeft bestuurd. In het voertuig zijn bloedsporen gevonden. Onderzoek naar het wapen, afgeluisterde telefoongesprekken en overige telecomgegevens brengen de verdachten in verband met het misdrijf. De beide verdachten hebben er het zwijgen toe gedaan.

De hoofdverdachte Leonard S. was nog maar elf dagen vrij, na het uitzitten van een straf van zes jaar voor diverse geweldsdelicten die hij in 2003 had gepleegd. Drie weken na de moord in Utrecht zouden de twee verdachten hebben geprobeerd een gewapende overval te plegen in een woning in Eindhoven. Een week later zouden zij wederom een overval hebben gepleegd in Breda. De verdachten zijn volledig toerekeningsvatbaar. Op basis van al deze gegevens meende de officier geen andere keus te hebben dan een eis tot levenslang tegen de hoofdverdachte, die het dodelijke pistoolschot zou hebben gelost.

De advocaten van de beide verdachten pleiten op 13 oktober.

Update 18 november 2009: De wrakingskamer heeft bepaald dat de rechtszaak over moet

Update 28 april 2010: Uiteindelijk werd het 30 en 16 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agenten martelmoord vrijuit

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen vier politiemensen wegens hun optreden rondom de gewelddadige dood van de 28-jarige Björn Jue in Pernis. Volgens het OM bestaat er geen oorzakelijk verband tussen het handelen van de agenten en de dood van Jue.

Björn Jue werd in de nacht van 15 op 16 juni 2007 op gruwelijke wijze mishandeld door twee mannen, in een woning aan de Pastoriedijk in Pernis. Toen de politie ter plaatse kwam, was Jue nog in leven. Het beeld dat de agenten geruime tijd werkloos voor de deur hebben gestaan, terwijl de doodskreten van Jue op straat hoorbaren waren, klopt volgens het OM niet.

Een en ander moge zo zijn, maar het past wel in het beeld dat justitie slechts hoogst zelden overgaat tot het daadwerkelijk vervolgen van mensen. Als de agenten inderdaad geen blaam treft, dan had de rechter dat uit moeten maken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

In Memoriam: Nicole van den Hurk

Arrestatie in moordzaak Nicole van den Hurk
Lichaam Nicole opgegraven

De Mavo-scholiere Nicole van den Hurk (15) verdween vandaag precies veertien jaar geleden. Haar lichaam werd pas weken later gevonden. Haar ouders weten tot op de dag van vandaag nog steeds niet hoe hun dochter aan haar einde is gekomen.
Nicole van den Hurk werd waarschijnlijk van haar fiets gesleurd toen zij in de vroege ochtend van 6 oktober 1995 op weg was naar haar bijbaantje in een supermarkt in Woensel.

Haar verdwijning werd snel opgemerkt omdat de chef van de bakkerijafdeling opbelde met de vraag waar zijn hulp bleef. Twaalf uur later werd haar fiets in het riviertje De Dommel bij het Eindhovense Wasvenpad gevonden, maar Nicole bleef zelf nog zeven weken lang spoorloos.

Haar lichaam werd op 22 november bij toeval door gevonden door een automobilist die even de benen wilde strekken in een bosperceel in de buurtschap Hersel. De vindplaats is zo'n 20 kilometer verwijderd van de plek waar haar fiets in het water lag.

Na enige tijd werden haar stiefvader en haar halfbroer verdacht van het misdrijf. De stiefvader van Nicole is Ad van den Hurk, die enige bekendheid geniet als zanger Andy de Witt. Hij is getrouwd geweest met de moeder van Nicole, maar is dus niet de biologische vader (zij had een Duitse vader). De halfbroer zou in gesprekken met derden blijk hebben gegeven van bepaalde daderkennis, onder meer over de omstandigheden waaronder het stoffelijk overschot was toegedekt (met dennetakken).

Na de moord wezen velen in het Brabantse geruchtencircuit al direct naar de zingende stiefvader. Hij zou ‘een versierder zijn’, die ook ‘op jonge meisjes’ viel. Toen een getuige meldde dat hij Van den Hurk op de dag van Nicoles verdwijning in het bos had gezien waar ze later werd gevonden, werd hij gearresteerd. Van den Hurk ontkende iedere betrokkenheid en kon aan de hand van een alibi aantonen dat de getuige zich moest vergissen. Na een paar dagen werd Van der Hurk weer vrijgelaten. Ook zijn zoon  Andy zat trouwens maar enkele dagen vast. Justitie moest publiekelijk erkennen dat de twee op geen enkele manier met het misdrijf konden worden gelinkt en sindsdien is de zaak onopgelost.

In oktober 2005 komt de kindermoord opnieuw in de belangstelling. Pas dan komt naar buiten dat op 22 november 1995 een opmerkelijk telefoontje is binnengekomen bij het inmiddels opgeheven radiostation Radio 221. Presentatrice Anja Toetenel wordt gebeld door een man met een Brabants accent:

"Ze gaat gevonden worden."

Op diezelfde dag werd Nicole inderdaad gevonden. Anja heeft meerdere keren contact gehad met de anonieme beller, maar laat deze fragmenten nooit in haar radioprogramma horen.

Uit politietaps is vastgesteld waar één van de telefoontjes vandaan kwam.

Ad van den Hurk heeft op grond hiervan een vermoeden over een mogelijke dader: "In de loop der jaren heb ik zelf ook veel nagedacht en onderzoek gedaan. Ik heb het idee dat iemand uit mijn vroegere vriendenkring de dader zou kunnen zijn. Naar mijn mening heeft de politie dit onvoldoende nagetrokken. Dat vind ik slecht, want die persoon past in veel opzichten in het plaatje. Zolang er geen bewijzen zijn, noem ik geen namen, want zeker weten doe ik het natuurlijk niet.

Wat ik de afgelopen tien jaar heb meegemaakt, wil ik een ander niet aan doen. Maar het vermoeden blijft."

Niet alleen het merkwaardige telefoontje doet stof opwaaien. Anja Toetenel doet nog een andere bijzondere onthulling: "Kort na de vermissing van Nicole maakte ik een radio-reportage bij Ad en Jolanda thuis. Voordat ik het interview opnam, maakte ik een praatje met ze. Jolanda vertelde me dat Nicole die middag een afspraak had bij de gynaecoloog. Ik stond er eerst niet bij stil. Het leek me vrij normaal voor een meisje van die leeftijd. Later ging ik verbanden leggen. Misschien was ze zwanger. Dat zou een motief voor de dader kunnen zijn."

Volgens Ad is dit verhaal onzin: "Nicole moest werken die dag en zou daarna naar school gaan. Van een afspraak met een gynaecoloog was geen sprake."

Even leek er weer beweging in de zaak te komen in 2008 met de arrestatie van Peter H. voor de doodslag op de Geldropse Melanie Sijbers. Het bleek echter dat H. –net uitgeleverd door Joegoslavië- in de cel zat op het moment dat Nicole verdween.

Update 8 maart 2011: Andy van den Hurk wordt in Engeland gearresteerd nadat hij op Facebook bekende zijn stiefzusje Nicole te hebben vermoord.


Grotere kaart weergeven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook