vrijdag 4 december 2009

Verdachte van fietsmoord gepakt

Er is een verdachte aangehouden die mogelijk is betrokken bij de dood van een 27-jarige man uit Zwijndrecht. Het slachtoffer werd in november in Dordrecht van zijn fiets geschoten. Hij overleed ter plaatse.

De politie wil vanwege het onderzoek geen nadere gegevens doen over de verdachte. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en werkt met 25 rechercheurs aan de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kabinet akkoord met wet voor bronbescherming

Het kabinet wil in een wet vastleggen dat journalisten hun bronnen mogen beschermen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel waarin het verschoningsrecht voor journalisten, bloggers en andere publicisten wordt geregeld.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie stelt geen absolute bronbescherming voor. Hij vindt dat er inbreuk gemaakt mag worden op dit recht als bijvoorbeeld de nationale veiligheid of een dringend opsporingsbelang in het geding is. Da's leuk, maar justitie zal gewoon altijd stellen dat er een 'dringend opsporingsbelang' is

De nieuwe wet zal gelden voor iedereen die zich bezighoudt met professionele berichtgeving. Hirsch Ballin maakt geen onderscheid tussen oude en nieuwe media.

Het parlement moet nog instemmen met het wetsvoorstel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

20 Jaar voor moord op Robiënna

Shelwin R. (49) is veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op Robiënna Reboe (12) op 28 mei in Amsterdam. R. is de ex-vriend van haar moeder. Het Openbaar Ministerie had 25 jaar celstraf tegen hem geëist.

Shelwin sneed de keel van het Robiënna door met een Stanleymes in de woning van haar moeder aan de Nova Zemblastraat in Amsterdam. Vervolgens viel hij met een ander mes ook zijn ex-partner aan. Zij verdedigde zich en wist te overleven, maar raakte wel gewond. Volgens de officier van justitie was R. in dit geval schuldig aan poging tot moord. De rechtbank sprak R. hiervan vrij wegens gebrek aan bewijs.

R. zou het einde van de relatie met de vrouw niet hebben kunnen verkroppen. De bewuste dag had zij hem gevraagd al zijn spullen op te komen halen en voorgoed te vertrekken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Telegraafjournalisten te snel afgeluisterd

De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten in Nederland heeft geoordeeld dat de inlichtingendienst AIVD twee journalisten van De Telegraaf te snel heeft afgeluisterd. Dit gebeurde nadat de krant artikelen op basis van staatsgeheime stukken had gepubliceerd.

De toezichthouder vindt dat de AIVD de journalisten in het vizier mocht nemen om het lek binnen de inlichtingendienst op te sporen. Dat de AIVD direct na de eerste publicatie op basis van dat lek al begon met afluisteren, vindt de commissie echter verkeerd. Volgens de toezichthouder bestond op dat moment geen concreet gevaar dat meer stukken zouden lekken en leidde het artikel over de inval in Irak niet tot directe schade voor de nationale veiligheid.

Verantwoordelijk minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft die conclusies vandaag naar de Tweede Kamer en De Telegraaf gestuurd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politietop wil modaal jaarsalaris erbíj

Sanna Eichhorn: Meer, meer, meer!
sanna_eichhorn
De politietop trekt zich weinig aan van alle commotie rond het bestedingsgedrag van korpschefs. Sterker nog, de Vereniging van Middelbare en Hoge Politieambtenaren (VMHP) wil salarisverhoging.

"De korpschefs verdienen een betere beloning", vindt voorzitter Sanna Eichhorn van de VMHP, "Hun salaris is namelijk aanzienlijk lager dan dat van andere directeuren van de overheid in de veiligheidssector." Volgens Eichhorn lopen de hoofdcommissarissen jaarlijks zo'n 25.000 euro achter. Als de korpschefs dit bedrag erbij krijgen, is Eichhorn bereid om de omstreden declaratieregeling te schrappen. Ter vergelijking: het modale bruto inkomen in Nederland bedroeg vorig jaar zo'n 30.000 euro.

Een anonieme hoofdcommissaris zegt tegen het ANP dat hij de salarisverhoging "redelijk" zou vinden, omdat korpschefs 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaan: "Dat mag je belonen."

Leuk zo’n laatste opmerking, want dat is nou net waar ze de pikettoeslag voor krijgen en in alle ernst, hoe vaak wordt een politiecommissaris uit zijn bed gebeld?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kunstenaar cel in voor verkrachting en mishandeling


De prijzen winnende kunstenaar Gamal Ez (49) (foto) uit Voorburg is veroordeeld tot een jaar celstraf met een proeftijd van drie jaar voor verkrachting, mishandeling en bedreiging van zijn ex-vrouw Benedicte.

De rechtbank acht het bewezen dat de Egyptenaar, die onder meer naam maakte met zijn kunstwerk 'Tsunami' van 5000 schoenen in het Haagse stadhuis, het slachtoffer op 18 april in zijn woning heeft afgetuigd met een Zweedse klomp. Daarbij zou hij hebben gesnauwd dat ’een hond gecorrigeerd wordt met een krant’. Ook dwong de kunstenaar, die overigens al eerder in de fout ging, zijn doodsbange ex-partner hem oraal te bevredigen. „Het is zeer vernederend geweest en haar lichamelijke integriteit is ernstig aangetast”, zo sprak de rechter gisteren. „Ook de kinderen, die hun moeder hebben horen gillen, zullen hier nog lange tijd last van hebben.”

De officier van justitie had dertig maanden gevangenisstraf geëist. De rechtbankhield in de strafmaat rekening met het feit dat de twee lange tijd partners zijn geweest en "samen twee kinderen hebben".

Belachelijke redenatie van de rechtbank. Is verkrachting en mishandeling soms minder erg als je kinderen hebt en 'lange tijd' samen bent geweest?
Wellicht wordt het dan ook maar weer es tijd om verkrachting binnen het huwelijk weer toe te staan. Juist omdat ze kinderen hebben en juist omdat ze lange tijd samen zijn geweest had de man zich extra in moeten houden en dus nu zwaarder gestraft moeten worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dure ‘studiereisjes’ voor politietop

De politiebazen van ons land krijgen niet alleen grote toelagen, maar bezondigen zich ook massaal aan dure  'studiereizen'. De meesten van de 25 korpschefs reisden bijvoorbeeld afgelopen jaren samen meermalen af naar Marokko, Turkije, Italië en Zweden. Veelal gebeurde dat in gezelschap van hun partners.

Tijdens de reis naar Italië dreigde nog ophef te ontstaan door nieuwsgierige journalisten, omdat het gezelschap van korpschefs en partners was ondergebracht in het duurste hotel. Er kon ton nog maar net een mediarel  worden voorkomen. Jelle Egas, woordvoerder voor de gezamenlijke korpschefs, zegt alleen de reizen naar Turkije en Zweden te kunnen bevestigen. “Ik heb geen zicht op het gehele dossier”, liet hij gisteravond weten. “Maar het klopt dat er in 2006 en 2008 reizen zijn geweest.”

Uit een verzoek op de wet openbaarheid van bestuur van RTL blijkt dat beide reisjes de belastingbetaler tonnen hebben gekost. De voorzitter van de korpschefs, Leon Kuijs, wilde niet reageren. Hij ligt momenteel zelf onder vuur vanwege te hoge declaraties.

Ook afgelopen weekend vond weer zo'n reis plaats, ditmaal naar Ierland, lieten diverse tipgevers weten. Volgens woordvoerder Egas zou dit gaan om een reis van de “regionale colleges”. “Het gaat dan misschien om de korpsbeheerders met burgemeesters. Maar daar weet ik het fijne niet van.” Korpschef Henk van Zwam van Gelderland-Zuid, die een toelage van bijna 9000 euro toegekend kreeg door toenmalig korpsbeheerder Guusje ter Horst, liet gisteren weten dat hier niets mis mee is. Van Zwam (50) meent dat hij die vergoeding krijgt omdat hij "afstand heeft gedaan van ouderschapsverlof". Hoewel voor werknemers zo'n regeling niet bestaat, is dit volgens hem zo afgesproken met Ter Horst, de huidige PvdA-minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens haar eigen partij, de PvdA, verschuilt de politietop zich achter de uitleg dat er formeel niks mis is met zulke afspraken. “Dit gaat niet meer om of het wettelijk kan, het is moreel over de grens”, aldus de Kamerleden Ton Heerts en Attje Kuiken.

Binnen de politie heeft het gedrag van de bonzen tot enorme ergernis geleid. Zo blijkt ook de directeur voor de club voor politiesamenwerking, VtsPN, zich te laten rijden in een limousine. Ook zijn tweede man heeft een eigen auto met chauffeur. “Het is bespottelijk wat er aan geld over de balk wordt gesmeten”, lieten gisteren politiemensen weten, bij beide organisaties. “Voor de agenten op straat is er niet meer dan 1400 euro per maand, terwijl aan de andere kant het geld er met bakken uitgaat.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook