dinsdag 10 november 2009

Justitie én politie voorzagen La Serpe van informatie

Vandaag betoogde advocaat Nico Meijering voor de rechtbank in Amsterdam dat zowel het Openbaar Ministerie (OM) als rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, hebben voorzien van daderinformatie. In recente verhoren bij de rechter-commissaris hebben de beide CIE-agenten hier volgens Meijering over gelogen.

  Meijering wil daarom dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, Ali Akgün., opheft. Akgün wordt er door het OM van beschuldigd dat hij als opdrachtgever dan wel als makelaar betrokken is bij liquidaties of pogingen daartoe.

  In een uitvoerig pleidooi schetste Meijering dat de CIE'ers, die in voorbereiding op het megaproces jaren lang met La S. optrokken, volop informatie aan La Serpe hebbe verstrekt. Het ging daarbij over bepaalde details rond de moord op Kees Houtman in november 2005. De verklaringen van La S. over die huurmoord zijn van cruciale betekenis, omdat het de enige zaak in 'Passage' is waarbij hij actief betrokken is geweest.

  Bij de rechter-commissaris ontkenden de beide CIE'ers dat zij La S. van informatie hebben voorzien. Het voeren van een getuige is tegen de regels, omdat deze alleen op basis van eigen kennis moet verklaren.

  Het verstrekken van informatie aan kroongetuige La S. is een heet hangijzer geworden. Meijering toonde vorige maand al aan dat La S. is 'geholpen' met zijn verklaringen. Hij hekelde het feit dat hij deze misstanden als advocaat moet bewijzen, terwijl het OM lange tijd deed alsof het zich van geen kwaad bewust was. Inmiddels heeft het OM toegegeven dat de getuige van bepaalde informatie is voorzien. De rechtbank toonde zich maandag zichtbaar geërgerd over hoe het OM met deze kwestie tot dusver is omgesprongen.

  Volgens Meijering heeft het OM “een zware bom” onder “de betrouwbaarheid van dit proces en die van de kroongetuige” gelegd. “Het is niet zozeer de vraag of die bom met de eerder geplaatste springstoffen af zal gaan, maar meer wanneer.”

  Het OM reageert op 19 november op het relaas van Meijering.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Vijftien jaar voor Keniaan die een man 'slachtte als een kip'

  Keniaan Maurice O. (33) is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de moord op Dennis Borman (35) uit Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden achttien jaar cel geëist.


  Volgens de rechtbank is bewezen dat O. eind januari in het Noord-Hollandse Middenmeer Borman met 26 messteken om het leven bracht. Borman had ten tijde van de moord een relatie met de ex-vriendin van O. Op de ochtend van de moord werd Borman bij zijn auto opgewacht door de dader. Na een woordenwisseling ontstond een gevecht waarbij Borman werd doodgestoken. O. vertelde later aan een familielid dat hij het deed op een manier 'zoals je in Kenia een kip slacht'.

  Omdat O. nog nooit met justitie in aanraking was geweest, viel de straf lager uit dan geëist.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Ontsnapt ondanks handboeien

  Een net gearresteerde autodief heeft de afgelopen nacht Limburgse agenten voor schut gezet door geboeid te ontsnappen. Vlak daarvoor koos een handlanger ook al het hazenpad. De twee mannen zijn spoorloos.

  Een politiepatrouille wilde de twee verdachten in Nuth oppakken voor autodiefstal. Zij reden met twee voertuigen; de achterste auto werd met een kabel voortgesleept. Het tweetal negeerde een stopteken en reden slingerend over de weg, tot zij in een berm tot stilstand kwamen.

  Nadat de agenten de eerste man uit het voertuig hadden gehaald, zag de tweede verdachte kans een bietenveld in te vluchten. Een achtervolging was tevergeefs. Toen een tweede patrouille arriveerde, letten ze niet op en wist ook de geboeide verdachte te vluchten

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Halfjaarcijfers telefoontaps

  Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat Justitie in de eerste helft van dit jaar 13.223 telefoon- nummers afgeluisterd heeft Gemiddeld liepen er dagelijks 2254 taps. In 80 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt. Bij de overige 20 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd. Het is de eerste keer dat de minister de tapcijfers over een half jaar verstrekt. Tot nu toe gaf hij een overzicht van een heel jaar. Zo werden vorig jaar 26.425 telefoonnummers (gemiddeld 1946 per dag) afgeluisterd, waarbij het in 90 procent van de gevallen om een tap op een mobieltje ging.

  Het uitwerken van al die taps kost m.i. toch zoveel tijd dat het nauwelijks meer als efficient gezien kan worden. Komt nog bij dat justitie regelmatig 'vergeet' gepriviligeerde gesprekken te wissen, waardoor zaken niet ontvankelijk verklaard moeten worden. Meer afluisteren --> meer zaken gaan mis.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  'Verband Seroxat® en bijlmoorden'

  Volgens getuige-deskundige klinisch farmacoloog professor Anton Loonen bestaat er een causaal verband tussen het slikken van het middel Seroxat® en de bijlmoorden in Badhoevedorp. Deze agressieve daad kan volgens hem worden gezien als bijwerking van het slikken van dit antidepressivum. Dat betoogde hij vandaag bij de rechtbank in Haarlem.

  Loonen werd gehoord in de zaak tegen Elzelien Farquharson-Kooy(64) uit Badhoevedorp die ervan wordt verdacht dat ze op 5 september vorig jaar haar man en dochter heeft omgebracht door hen meermalen met een bijl op het hoofd te slaan. De officier van justitie komt later op de dag met een strafeis.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Excuses OM voor belediging door Digna van Boetzelaar

  Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), heeft excuses aangeboden aan de weduwe van Thomas van der Bijl, nadat officier van justitie Digna van Boetzelaer (45) grove en kwetsende taal op de voicemail van de weduwe had achtergelaten.

  Thomas van der Bijl is een van de slachtoffers in het grote liquidatieproces Passage.
  Van Boetzelaer, voormalig persofficier van justitie, en de weduwe-Van der Bijl hadden al langere tijd contact met elkaar om zaken af te wikkelen na de dood van Van der Bijl.

  Volgens de woordvoerster van de OM-top gebeurde het incident vorige week, toen de aanklaagster de weduwe probeerde op te bellen en haar voicemail kreeg. In plaats van de verbinding te verbreken, heeft Van Boetzelaer de telefoon neergelegd terwijl de voicemail nog liep. Volgens De Telegraaf heeft zij vervolgens in een conversatie met een collega dingen gezegd als „die hoer van Van der Bijl”.

  „Er zijn zeer kwetsende dingen gezegd”, aldus de woordvoerster van het OM. „Harm Brouwer heeft daar afstand van genomen en meteen een excuusbrief geschreven.” Het dossier rond de weduwe-Van der Bijl is inmiddels bij iemand anders dan Van Boetzelaer ondergebracht.

  Mooi dat Brouwer dat doet, maar het veranderd toch het beeld niet dat er bij het OM klaarblijkelijk onfrisse lieden werken.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Inbreker Nuenen verdronken

  Marcel Hoefnagels (34) die zondag werd gedood bij een inbraak aan de Opwettenseweg in het Brabantse Nuenen, is in de vijver achter het huis verdronken. Dat stelt de advocaat van Piet ‘Bentje’ Bisseling, de bewoner van het pand, die met Hoefnagels in gevecht raakte.

  Volgens mr. Carlo Oomes heeft zijn cliënt voor zijn leven moeten vechten. "Die meneer Hoefnagels kwam uit de schuur van het huis toen de vrouw van mijn cliënt daar naartoe ging. Hij had een riek bij zich. Daar stak hij mevrouw mee in haar been. Toen mijn cliënt op het rumoer afkwam, zijn hij en Hoefnagels in gevecht geraakt. Dat ging er zeer gewelddadig aan toe. Piet Bisseling heeft zich in het ziekenhuis aan zijn ernstige bijtwonden moeten laten helpen", aldus Oomes, die zegt dat de twee tijdens de knokpartij in de vijver belandden.

  "Mijn client was blij dat hij weer boven kwam. Hij zag toen pas dat Hoefnagels moest zijn verdronken."

  Volgens Oomes had Hoefnagels de riek al bij zich toen hij bij de Opwettenseweg in Nuenen uitkwam. "Er zijn bij de buren aan de voordeur braaksporen gevonden. Toen dat niet lukte, is hij uitgeweken naar de buren en vervolgens betrapt. Waarom hij bij hen terechtkwam, is mij niet bekend. Piet Bisseling en zijn vrouw kenden hem totaal niet."

  Oomes zegt dat Bisseling wel officieel verdachte is in deze zaak. "Maar mij lijkt duidelijk dat hier echt sprake was van noodweer. Hij is dan wel verdachte, maar kan gewoon thuis de zaak afwachten. Mijn cliënt heeft voor zijn eigen leven en dat van zijn vrouw gevochten. Voor hem is het de zwartste dag uit zijn leven. Hij heeft niets misdaan. Het was uiteindelijk een gevecht op leven en dood met blote handen, dus van onnodig buitensporig geweld is geen sprake. Hij had geen enkele keus."

  Hoefnagels is uit een keurig makelaarsgezin afkomstig.  Hij was ooit getrouwd en woonde in het naburige Gerwen. Uit het huwelijk kwam een zoontje voort.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook