maandag 16 november 2009

Nieuwe getuige in Liquidatieproces

Justitie heeft de beschikking over een nieuwe getuige in het grote Liquidatieproces ‘Passage’. Tot nog toe was Kroongetuige Peter La Serpe de enige en belangrijkste getuige, maar nu is er dus een nieuwe. Details over wie dit zou zijn zijn nog niet bekend gemaakt.
Het komt het OM natuurlijk wel erg goed uit dat er een nieuwe getuige is nu Peter La Serpe ‘gevoed’ blijkt te zijn met informatie door het OM en de CIE.
De getuige komt dus ‘net op tijd’. Misschien wel eem beetje té mooi en té toevallig.

Het gaat om een getuige die zijn identiteit verborgen wil houden. Het OM heeft dan ook aan de rechter-commissaris gevraagd de getuige de status van anonieme, bedreigde getuige toe te kennen. Als de onderzoeksrechter dit verzoek inwilligt, hoeft de getuige niet onder naam te verklaren en blijven de persoonsgegevens verborgen voor de betrokken verdachten en hun advocaten.
Volgens aanklaagster Wind kan de getuige verklaren over de moorden op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Ook zou hij of zij iets kunnen zeggen over de criminele organisatie die de verdachten zouden hebben gevormd. Een van de doelen van deze organisatie was het (laten) uitvoeren van liquidaties in de onderwereld.
De verdachten tegen wie de getuige in stelling kan worden gebracht, zijn Jesse R., Sjaak B., Fred R., Ali A. en Peter la S. Laatstgenoemde is behalve verdachte ook kroongetuige van justitie in het proces. Hij zou samen met Jesse R. de moord op Houtman hebben gepleegd op 2 november 2005.

Thomas van der Bijl was zelf anonieme getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Kort voordat hij een verklaring bij de rechter-commissaris zou afleggen, werd hij in zijn Amsterdamse café doodgeschoten, op 20 april 2006. De twee mannen die de liquidatie uitvoerden, zijn maandag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot straffen van dertien en veertien jaar. De straffen vielen iets lager uit dan eerder bij de rechtbank. De schutter, Dwight S., heeft bekend. Bovendien legde hij belastende verklaringen af tegen onder anderen Fred R., die hem en zijn handlanger Remy H. voor de huurmoord zou hebben geronseld. Het hof hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat S. en H. onder grote druk zijn gezet door hun opdrachtgever(s).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 14 jaar voor eerwraakmoord op Aïsha

Tegen Younes K. (39) en zijn neef Tariq S. (38) is vandaag voor de rechtbank in Amsterdam 14 jaar cel geëist voor de moord op de Pakistaanse Aisha K. (36) in augustus 2007 in Amsterdam. Verdachte Younes K. was de man van het slachtoffer.

Volgens justitie hebben de twee de moeder van vier kinderen (op het moment van de moord tussen de 6 en 12 jaar oud) met onder meer cricketbats doodgeslagen in haar woning in Amsterdam-Zuidoost. Zij zouden dat hebben gedaan omdat de vrouw van haar echtgenoot wilde scheiden. Daarmee zou ze de eer van zijn Pakistaanse familie op het spel zetten. De mannen zijn volgens het OM schuldig aan moord in vereniging.

Update 14 december 2009
Younes werd veroordeeld tot 9 jaar voor doodslag zijn neef werd vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

13 en 14 jaar voor Dwight Saro en Remy Habes in Hoger beroep voor moord Thomas vd Bijl

Dwight R. Saro en Remy Habes zijn in hoger beroep door het Hof in Amsterdam opnieuw veroordeeld tot 13 respectievelijk 14 jaar voor de moord op Thomas van der Bijl die op 20 april 2006 werd doodgeschoten in zijn café De Hallen in Amsterdam.

Het OM had 16 jaar geëist. Het Hof vond bij Dwight Saro, de eis van 16 jaar in overeenstemming met de feiten maar kwam toch tot 13 jaar omdat Saro niet ‘uit het criminele milieu’ afkomstig was. Een aantal strafrechterlijke vergrijpen was vóór zijn 18e jaar door de kinderrechter afgehandeld. ook laat het Hof meetellen dat toen Saro en Habes de opdracht ‘terug wilden geven’ zij door hun opdrachtgever zelf bedreigd zijn met de dood. Daarmee komt het Hof op 14 jaar voor Saro. Een verdere korting wordt opgelegd omdat Saro heeft meegwerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. De overschrijding van de termijn van redelijkheid (met een week) bij behandeling in eerste aanleg, waarvoor de rechtbank 10% strafkorting had gegeven, liet het Hof niet meetellen. Voor Remy Habes (die overigens niet de schutter was) voerde het Hof een zelfde rekensom aan, in acht genomen dat Habes echter niet meewerkte aan een persoonlijkheids onderzoek kwam het Hof bij hem uit op 14 jaar.

De zaak van Saro en Habes is sterk gelieerd aan het grote ‘Passage’ liquidatie proces

Update 20 september 2011: In cassatie verwerpt de hoge raad het verzoek van de verdachten om het vonnis te vernietigen. Wél krijgen zij ieder 6 maanden celstraf vermindering omdat de Hoge Raad er 16 maanden over deed om tot een uitspraak te komen. Het besluit van de Hoge Raad betekent dat de straf van S. uitkomt op 12,5 jaar. H. moet in totaal 13,5 jaar zitten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 1,5 jaar voor babymoorden door Marike H.

Tegen Marike H. (23) uit Enschede is door het Openbaar Ministerie vandaag voor de rechtbank in Almelo anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doden van haar twee baby's Jurgen en Alex. Marike maakte een einde aan het leven van haar zuigelingen in mei 2008 en november 2006, beide keren vlak na hun geboorte.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschreven Marike H. als iemand met een borderlinestoornis en sterke antisociale trekken, die er door haar intelligentie en verbale begaafdheid in was geslaagd haar omgeving een rad voor ogen te draaien. De kans op herhaling achtten ze niet uitgesloten. Omdat de vrouw volgens hen de ernst van de gebeurtenissen nog lang niet tot zich heeft laten doordringen en een lange weg heeft te gaan om ze te verwerken, adviseren ze een langdurige behandeling in een gesloten setting.

De advocaat van Marike H., Evert van der Meer, vindt een mildere vorm van tbs op zijn plaats aangezien het gevaar op herhaling in zijn ogen niet voldoende is onderbouwd. Marike H. zelf verklaarde dat ze enorm gemotiveerd is om zich te laten behandelen. „Ik ben bereid om door een dal te gaan en heb er alles voor over om als een stabiel en evenwichtig persoon terug te keren in de maatschappij.'

Uitspraak 30 november. Het wordt 1,5 jaar en TBS wegens doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Celstraffen voor drogeren meisje

Een man van 18 is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens betrokkenheid bij het drogeren en seksueel misbruik van een 14-jarig meisje, Een 16-jarige medepleger kreeg negen maanden jeugddetentie en voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting.

De Hagenaars hadden het meisje eind april uitgenodigd bij een van hen thuis. Daar gaven zij haar een glas wodka te drinken waarin GHB zat. De rechtbank achtte bewezen dat de jongste dader het meisje vervolgens seksueel misbruikte.

Dat de 18-jarige zich ook aan het meisje vergreep toen zij door de toediening van de drug weerloos was, acht de rechtbank niet bewezen. Maar wel dat hij het slachtoffer in de zomer van 2008 seksueel heeft misbruikt.
Het OM had respectievelijk 30 maanden met TBS en 20 maanden jeugdinrichting geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Achttien jaar voor fatale steekpartij

Erwin H. (42)uit Albrandswaard is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot achttien jaar cel voor het in maart doodsteken van Rotterdammer Patrick (38) dood in een woning aan de Viskorfstraat in Hoogvliet.

Erwin H. was samen met vier anderen naar de woning van het slachtoffer gegaan. Tot het groepje behoorde een meisje dat kort daarvoor ruzie had gehad met het slachtoffer, haar ex-vriend Patrick.

Patrick werd eerst met een honkbalknuppel op het hoofd geslagen. Erwin H. vertelde dat het leek alsof Patrick een vuurwapen pakte. Daarom zou hij met een mes hebben gestoken. Justitie spreekt die lezing tegen. Zij denkt dat de verdachte bewust en met voorbedachte rade heeft gestoken.

H. is in 1999 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar voor doodslag. Hij weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum.
Het Openbaar Ministerie eiste mede daarom een hoge straf van 20 jaar cel.
Dat laatste is natuurlijk idioot. Het is een ieders recht om onderzoek in het Pieter Baan te weigeren en het weigeren op zich zou geen reden moeten zijn om een hogere straf te eisen. Een 'ontoerekeningsvatbaar' uitkomst zou hoogstens tot een lagere straf gecombineerd met TBS moeten leiden.

Overigens zou H. m.i. wel 20 jaar verdiend hebben.

Drie andere verdachten moeten op een later tijdstip voor de rechter komen. De vijfde verdachte, een 16-jarig meisje uit Hoogvliet, is eerder al door de kinderrechter vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Patrick.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrogantie OM afgestraft in mensenhandelzaak

De rechtbank in Alkmaar heeft maandag het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in een rechtszaak over mensenhandel (de zgn 'Sierra'-zaak. De rechters voelen zich misleid door het OM, omdat de officier van justitie weigerde delen van het dossier te verstrekken aan de rechtbank en aan de verdediging.

Justitie had vier Bulgaren en een Nederlander voor de strafrechter gebracht, omdat zij tussen 2000 en 2007 Bulgaarse meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland zouden hebben gelokt. Ze werden vervolgens gedwongen om in de prostitutie te werken, onder meer in Alkmaar, aldus het OM.

Het is natuurlijk schande ten top dat het OM weigert delen van het dossier af te staan en het is arrogantie dat ze denken daar mee weg te komen. Stonden er soms ontlastende zaken in het niet afgestane deel?

De officier van justitie zegt hier het volgende over:

Het procesdossier wordt onder regie van het openbaar ministerie samengesteld uit de door de politie aangeleverde stukken. Het procesdossier vormt de basis voor de vervolging. Het maken van een selectie uit deze stukken is volgens de Hoge Raad toegestaan.
U zult erop moeten vertrouwen dat de officier van justitie hierin de juiste keuzes maakt. Ik kan niet concreet aangeven waarom in deze zaak stukken buiten het procesdossier zijn gebleven. U heeft het procesdossier. Daarnaast zijn er stukken die u niet heeft en die naar het oordeel van het openbaar ministerie niet relevant zijn. Op uw vraag of ik weiger deze nadere stukken over te leggen is het antwoord ja. Ik kan niet aan het verzoek voldoen om die overige stukken aan het procesdossier toe te voegen.
U deelt mij nogmaals mee dat het verzoek alle stukken betreft. Ik kan daar niet aan voldoen. Op uw vraag waarom ik aan uw verzoek niet kan voldoen antwoord ik dat ik daarin geen inzicht kan geven. Ik kan voorts geen inzicht geven in de inhoud van de stukken die ik niet zal overleggen.

Vonnis rechtbank

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties in zaak moord Marie-Jose Mullens

De politie heeft vandaag twee Marokkanen, één uit Sittard (25) en Rahali K. (41) uit Geleen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op docente Marie-José Mullens (56) uit Spaubeek.

Haar stoffelijk overschot werd op 15 mei van dit jaar in bad aangetroffen na een brand in haar woning. Maandag doorzocht justitie negen panden in Belgie, Nederland en Duitsland.
Rahali K. werd aangehouden in Duitsland, waar hij vastzat voor een ander vergrijp. De man uit Sittard werd in zijn woonhuis aangehouden. Justitie sluit niet uit dat meer aanhoudingen worden verricht.
Uiteindelijk leek het motief te zijn een poging de auto van Mullens te stelen

De moord is gepleegd in de periode dat één van de verdachten (Rahali K.) op de vlucht was omdat hij in april 2009 niet was teruggekeerd van proefverlof.

Mullens werd een maand later vermoord. De man werd in november voor de moord aangehouden in een cel in Duitsland waar hij vastzat voor een ander vergrijp.

De man uit Sittard werd na enige tijd weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Hard optreden politie belemmerd' volgens Kamerlid Coskun Cörüz

politiepet turkije

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz vindt dat de rijksrecherche niet altijd een onderzoek hoeft in te stellen als een agent naar zijn wapen heeft gegrepen. Hij wil dat de rijksrecherche voortaan alleen nog kijkt naar zaken waarin en dode of gewonde is gevallen door schoten van een agent.

Cörüz zal hier maandag voor pleiten tijdens een overleg met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de politie. Hij vindt dat politieagenten nu te veel verantwoording moeten afleggen als ze geweld gebruiken. “Het CDA vindt dat de politie een stevig optreden niet onmogelijk gemaakt mag worden. Geweld door de politie moet mogen”, aldus Cörüz.

Dat is wel erg kortzichtig van Cörüz. het wordt de politie helemaal niet onmogelijk gemaakt om stevig op te treden en geweld door de politie mág ook nu al. De Nederlandse wetgever heeft echter besloten dat dit goed gecontroleerd moet worden. Het feit dat de politie ook gecontroleerd wordt op het trekken van een wapen is een goede zaak omdat onvermijdelijk het trekken van een wapen eerder tot het gebruik er van zal leiden.

Het zou goed geweest zijn als Cörüz eens naar de recente cijfers van het Centrum voor politie en veiligheidswetenschappen van de VU had gekeken. Daaruit blijkt namelijk dat de Nederlandse politie al een zeer ruime geweldsbevoegdheid heeft:  Een verdenking van een ernstig, geweldgerelateerd misdrijf is voldoende om een wapen te trekken, als andere middelen falen. In veel andere landen wordt ook een element van zelfverdediging geëist. Nederland staat op de 3e plaats van de wereld waar het doden door politiekogels betreft. Alleen de VS en Canada gaan ons daar in voor. Dat verschil wordt ten dele juist uit die zeer ruime geweldsbevoegdheid van de Nederlandse Politie verklaard. 

Voor wie er zo vóór hard politieoptreden is, kijk eens naar de video beneden waar de Politie in Istanboel  tekeer gaat als ze een man willen arresteren omdat hij transsexueel is.

Hard politie optreden in Istanboel bij de arrestatie van een transsexueel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook