dinsdag 23 februari 2010

Gevaarlijke crimineel Durim Gremaj spoorloos

De politie in Den Haag heeft met spoed een zoekactie op touw gezet naar de Albanees Durim Gremaj (36), een van de meest gezochte criminelen van Europa.

Gremaj, (alias Elton Gremaj, Durim Gremi of Arben Braka), wordt ook gezocht in Albanië. Daar moet hij nog vijftien jaar gevangenisstraf uitzitten. In Nederland wordt de man gezocht voor mensenhandel. Gremaj is een van de 16 meest gezochte voortvluchtigen in Europa.

Hij wordt gezocht voor verschillende zedenmisdrijven, waaronder een groepsverkrachting in 2001 in Albanië. Toen hij destijds werd veroordeeld voor vijftien jaar celstraf, vluchtte hij het land uit. Volgens het Britse blad The Sun verbleef de Albanees vorig jaar juni nog in Engeland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jongste verdachten ook vervolgd om dood Dirk Post

Jelle Pieter R. (14) en Jacob van U. (12), de twee jongste verdachten in de zaak Dirk Post (14), worden vervolgd voor medeplichtigheid liet het OM vandaag weten. Het OM liet al eerder weten hen te zullen vervolgen, maar wist toen nog niet te vertellen op welke aanklacht.

De hoofdverdachte in de zaak, Jaap van der H. (15) wordt vervolgd voor moord, Jelle Pieter en Jacob worden dus nu voor medeplichtigheid vervolgd. Het OM vraagt zich af of zij de moord op Dirk Post hadden kunnen voorkomen (dat maakt het echter nog geen medeplichtigheid).

De zaak begint waarschijnlijk op 1 juni.

Justitie zal nog een zware dobber krijgen aan het bewijzen van medeplichtigheid.

Artikel 48 SV

Als medeplichtigen van een misdrijf worden gestraft:
1 zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf;
2 zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.

Wel, uit niets blijkt dat de twee jongsten opzettelijk behulpzaam zijn geweest of middelen/inlichtingen hebben verschaft.

Het OM kan natuurlijk beweren dat het hier gaat om ‘voorwaardelijke opzet’ dat is een lichte vorm van opzet waarbij in dit geval de twee verdachten wel wisten dat hun ‘hulp’ zou kunnen leiden tot de moord op Dirk Post, maar dat ze dit risico op de koop toe namen (“ach, misschien maakt-ie hem wel dood, maar wat kan mij dat schelen”). Ook dat zal moeilijk worden: De jongens zijn weggelopen toen zij het mes zagen omdat ze bang waren. Dat duidt erop dat zij hier niet van te voren rekening mee hadden gehouden, wat de basis van de voorwaardelijke opzet  al wegneemt. Komt nog bij dat ook bij voorwaardelijke opzet er sprake moet zijn van de onder artikel 48 genoemde hulp/gelegenheid/middelen of inlichtingen en daar lijkt geen sprake van.

Zeker, het is mogelijk dat het de twee jongsten zijn die Dirk hebben ‘meegelokt’, wetende dat hij nooit alleen met de oudste naar het Bos zou zijn gegaan, maar dan nog is het voor veroordeling noodzakelijk dat zij wisten, dan wel hadden kunnen weten waar dit toe zou leiden of zou kunnen lijden.

Het OM zou nog kunnen betogen dat de jongens door weg te lopen en niet in te grijpen de ‘gelegenheid’ hebben gegeven dat Dirk Post vermoord zou worden en dat zij dit wisten (zij waren immers ‘bang’), maar me dunkt dat een rechter daar door heen zal prikken omdat hiermee de verwachtingen die je aan jonge kinderen kunt stellen dan wel heel erg opgerekt worden. Bovendien geldt ook dan nog dat zij niet hebben hoeven weten dat hun vlucht tot de moord op Post zou lijden, wellicht waren ze bang voor een knokpartij, wellicht meenden ze dat Post er ook vandoor ging.

Ja, ze hadden iemand kunnen waarschuwen, om hulp vragen, maar op dat moment was Post mogelijk al dood en voor de aanklacht medeplichtigheid moet ook hier weer aangetoond worden dat de jongens wisten dan wel hadden kunnen weten dat Post vermoord zou worden. Ook daar lijkt geen bewijs voor. Er is kinderrecht omdat kinderen nu eenmaal niet dezelfde verantwoordelijkheden hebben als volwassenen en je kunt je dan ook afvragen in hoeverre hun vlucht en het verzuim om iemand te waarschuwen hen toegerekend kan worden.

Een veroordeling van de jongens voor medeplichtigheid aan moord lijkt me dan ook vrij onwaarschijnlijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM wil hogere straf naakte aanrander

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de straf van drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, die de rechtbank in Alkmaar deze maand oplegde aan de 33-jarige Alkmaarder die nagenoeg naakt acht vrouwen aanrandde. Het OM wil dat de man een onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging krijgt.

De Alkmaarder kwam tussen de zomer van 2007 en eind juni 2009 midden in de nacht vrijwel naakt naast zijn slachtoffers fietsen en betastte hun billen en borsten. In sommige gevallen had hij alleen sokken aan en een muts op, andere keren droeg hij alleen een jas.

Volgens het OM is nog onduidelijk wat de beweegredenen voor de man waren en is onbekend hoe groot de kans op herhaling is. Het OM vindt dat via tbs met dwangverpleging mogelijk een diagnose kan worden gesteld met een passende behandeling.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte oude moordzaak opgepakt

Een man (48) uit Amersfoort is vandaag aangehouden in de gevangenis in Heerhugowaard. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 8 oktober 2002 een 28-jarige man uit Breda heeft doodgeschoten op de parkeerplaats bij de vis- en recreatieplas Ekkersweijer in Son en Breugel.

De politie heeft destijds een rechercheteam geformeerd dat de dood van de 28-jarige man onderzocht. Dat leverde toen niets op. In mei 2005 werd het onderzoek heropend nadat er nieuwe informatie was binnengekomen. Het Openbaar Ministerie heeft toen ook een beloning van 20-duizend euro beschikbaar gesteld voor de ‘gouden tip’. Ook dat heropende onderzoek leverde uiteindelijk niets op. In april 2009 werd het onderzoek voor de tweede maal heropend, opnieuw nadat er belangrijke informatie bij de politie was binnengekomen. Een ‘cold case-team’ van de Divisie Recherche is met die informatie aan de slag gegaan. Dat leidde naar de verdachte die een gevangenisstraf uitzit voor het plegen van gewapende overvallen in Duitsland. De man is daar enkele jaren geleden aangehouden en veroordeeld, maar mag zijn straf in Nederland uitzitten.

De politie heeft aanwijzigingen dat de moord zich heeft afgespeeld binnen het synthetische drugsmilieu. Het onderzoek richt zich nu op mogelijke mededaders en opdrachtgevers van de moord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 18 maanden voor doden baby in wc

Sue L. (30) uit Apeldoorn is vandaag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het laten verdrinken van haar pasgeboren baby in de toiletpot.

Sue L. hield tijdens de zitting twee weken geleden vol niets geweten te hebben van een zwangerschap of bevalling op de wc. De baby overleed aan onderkoeling, verdrinking of aan een combinatie van beide omdat ze met haar beentjes in de afvoer bleef vastzitten. Deskundigen meenden dat de vrouw uit paniek handelde omdat ze aan psychische stoornissen lijdt.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank vergeleek deze kinderdoodslagzaak met soortgelijke zaken bij andere rechtbanken en kwam daardoor tot een hogere straf dan geëist. Al met al toch nog erg laag voor doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Strafzaak tegen jager gaat ondanks fout door

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag beslist dat de rechtszaak over een raadselachtig jachtongeval in Bavel in november 2007 doorgaat, hewel het Openbaar Ministerie een „ernstige fout” heeft gemaakt door het belangrijkste bewijsmiddel - het geweer- te laten vernietigen.

In november 2007 werd Joska Gosens (39) uit Breda tijdens een wandeling dodelijk geraakt door een kogel uit het jachtgeweer van Johan K. (72). Die zou vanuit een nabijgelegen jachthut op een duif hebben willen schieten. De rechtbank in Breda veroordeelde hem vorig jaar tot een werkstraf van 240 uur wegens dood door schuld. Het OM vindt dat sprake is van doodslag en ging in hoger beroep.

Vorige maand bleek dat het wapen per ongeluk is vernietigd, een fout die volgens het gerechtshof volledig voor rekening van het OM komt. Aanvullende schietproeven, waar het OM zelf om had gevraagd, zijn nu niet meer mogelijk. Advocaat Frank Koningsveld vond dat dit moest leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM. Het hof stelt echter dat K. niet wezenlijk in zijn belangen is geschaad, omdat de gevraagde schietproeven naar het oordeel van het hof toch al zinloos waren. De verdediging had zelf niet om nader onderzoek naar het wapen gevraagd.

Enkele dagen voor de behandeling van de strafzaak bij de Bredase rechtbank in april vorig jaar gaf een parketsecretaris opdracht aan het KLPD om het wapen te 'vervreemden'. Bij het KLPD dachten ze ten onrechte dat het wapen moest worden vernietigd, en zo geschiedde.

Het hof vindt het kwalijk dat belangrijke beslissingen kennelijk worden overgelaten aan een parketsecretaris, die daarover geen overleg pleegt met de officier van justitie. Daarnaast had een beslissing over het bewijsmiddel niet genomen mogen worden, terwijl de zaak nog niet onherroepelijk was.

De zaak wordt voortgezet op 23 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw ontsnapt uit gevangenis

Hulda 'Totti' Kiel (35) (foto) uit Limbricht is zondag via een tunnel ontsnapt uit de vrouwengevangenis in Breda. Ze is voortvluchtig. De vrouw zat vast wegens poging tot doodslag op haar broer en schoonzus in augustus 2006. Ze had 8 jaar gekregen en zou waarschijnlijk over 1,5 jaar vrijkomen (ook 22 maanden wordt genoemd). Ze woonde niet meer in een cel, maar in een speciaal huis dat is bedoeld voor mensen die zich bevinden in een resocialisatieproces.

Zij groef de tunnel - onder de keuken door- op ouderwetse manier, met een lepel. Ze heeft hier klaarblijkelijk maanden over gedaan. In de tunnel werden etensresten en waxinelichtjes gevonden.
De tunnel was slechts enkele meters lang, dat was genoeg om naar buiten te komen.

In de keuken van het huis is een kelderruimte. In die kelder schroefde ze elke dag een luik met vier schroeven los. Daarna haalde ze met behulp van een eetlepel de grond onder de fundering weg.
Uiteindelijk is ze onder de fundering doorgekropen en kwam ze op de stoep naast het huis naar boven. Daar zijn enkele straattegels weggehaald. Mogelijk is de vrouw daarbij geholpen.
koepel1e 

koepel3e

Update 18 maart 2010: Helaas, Hulda is al weer gepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joran van der Sloot doet nieuwe bekentenis

Joran heeft de afgelopen maanden weer een bekentenis gedaan: Natalee Holloway zou in een moeras zijn gedumpt. Het lijkt te gaan om de bekentenis die hij bij ‘Terror Jaap’ heeft afgelegd.

Het wordt gezien als een strategische zet om zichzelf neer te zetten als notoire leugenaar en daarmee zijn eerdere bekentenis af te zwakken. 9hoewel dat vrij nutteloos lijkt)

Ook deze week staat er een interview met hem gepland in Frankfurt.
Joran was kort weer in het land in verband met de dood van zijn vader die in Arnhem werd gecremeerd.
Zie ook :

  1. Joran bekent, .... weer (26 februari 2010) 
  2. Ophef over Joran misplaatst (27 februari 2010)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook