maandag 31 mei 2010

Strijd Ina Post nog niet gestreden

In de herzieningszaak van Ina Post (54), die is veroordeeld voor doodslag in 1986 op mevrouw Kolstee (89), is de strijd om schuld en onschuld nog niet gestreden. Voor het gerechtshof in Den Bosch werd maandag duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) niet zomaar aanneemt dat de veroordeling van Post onterecht was, ook al vond de Hoge Raad dat er genoeg aanleiding was de zaak te herzien.

Post kreeg in 1987 zes jaar gevangenisstraf opgelegd omdat het hof in Den Haag bewezen achtte dat ze de mevrouw Kolstee had gewurgd met een elektriciteitssnoer. Post had de doodslag en diefstal van cheques eerst een aantal keren bekend en later weer ontkend. Ze zegt sindsdien dat ze de bekentenissen onder druk van de verhoorders heeft afgelegd.

Er waren nog wel meer dingen mis. Zo bleken de gestolen checks door een ander dan Ina Post getekend en weigerde de recherche daar verder onderzoek naar te doen. Bovendien beweerde de recherche ten onrechte dat de gestolen checks bij Post gevonden waren. De verdenking was aanvankelijk enkel op Post gevallen omdat ze 'zenuwachtig' was.

Verwante artikelen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar voor Salih K. voor poging tot moord op dochter

Tegen Salih K. (47) uit Haarlem is vandaag voor de rechtbank in Haarlem achttien jaar cel geëist, omdat hij op 2 juni 2009 heeft geprobeerd om op gruwelijke wijze zijn dochter (15) te vermoorden en omdat hij haar bovendien seksueel heeft misbruikt. Volgens officier van justitie Marry Oudendijk is het een groot wonder dat het meisje nog leeft.

Volgens het slachtoffer heeft haar vader haar in een leegstaande winkel in de kelder van een winkelcentrum in Haarlem-centrum eerst geprobeerd te wurgen en daarna met een zaklamp en een hamer op haar hoofd geslagen. Salih K. stopte haar daarna zwaargewond in een grote plastic zak en dumpte haar in een put met water in de Brinkmannpassage. Het slachtoffer zat urenlang vast, maar slaagde er toch in om vrij te komen. Zij had hersenletsel. Na een spoedoperatie kon haar leven worden gered.

Het meisje heeft gezegd dat haar vader het niet kon verkroppen dat zijn lievelingsdochter met jongens omging. K. wilde zijn dochter voor zichzelf houden. “Ik had beloofd dat ik altijd bij hem zou blijven”, zei zij. Eind 2008 was er voor het eerst seks tussen vader en dochter. “Ik dacht maar dat het een andere man was, want een vader doet zoiets toch niet”, zei het meisje in een verklaring tegen de politie.

K. had eerder alleen toegegeven dat hij zijn dochter op de bewuste dag met de zaklamp in haar nek heeft geslagen. Dat zou een passende straf zijn voor het feit dat zij de avond ervoor te laat thuis was gekomen. Daarna hadden vader en dochter samen een sigaretje gerookt en was hij vertrokken.

De vader nam het mobieltje, de bankpas en id-kaart van het slachtoffer af. Hij zette later via een account van zijn dochter een bericht op internet, waarin het meisje aangaf naar het buitenland te zijn vertrokken. De verdachte deed 's avonds aangifte van vermissing. Volgens aanklaagster Oudendijk ging K. er toen vanuit dat hij zijn dochter had vermoord.

Advocaat Robert Mesland vindt dat niet kan worden bewezen dat de verdachte het hersenletsel van zijn dochter heeft veroorzaakt door haar op haar hoofd te slaan. Wat betreft het seksueel misbruik heeft het OM het recht op vervolging volgens de raadsman verspeeld. Het onderzoek zou niet volgens de regels zijn gegaan.

Salih K. zei in zijn laatste woord dat hij spijt had van wat er was gebeurd. “Ik heb nooit de bedoeling gehad om haar te vermoorden.”

Uitspraak 14 juni. Het werd 14 jaar.
In hoger beroep wordt op 31 mei 2011 opnieuw 18 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jason B.: 'Ik ben erin geluisd'

Jason B. (27) man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse Farrel Provence (26), beter bekend als rapper Rel 9 november 2009 in een woning in Hoogezand te hebben doodgeschoten, zegt dat hij er wordt ingeluisd.

Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Groningen. Volgens Jason B. heeft een getuige een eerdere overval, de beweerde aanleiding voor het schietincident, verzonnen.

Kort voordat Farrel Provence werd doodgeschoten had hij met vijf anderen het huis van B. bestormd om drugs, geld en een gouden ketting terug te halen, die B. bij een eerdere overval zou hebben gestolen. Tijdens het gevecht dat daarop volgde schoot de verdachte een kogel in het bekken van Farrel. De rapper overleed later in het ziekenhuis in Amsterdam.

Volgens de advocaat van B. handelde zijn cliënt uit zelfverdediging. “Hij zit nu onschuldig vast.”

B. verklaarde vandaag tijdens de rechtszaak niets te weten van de eerdere overval. Zijn verhaal wordt bevestigd door een informant van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie. Een van de aanvallers zou het verhaal hebben verzonnen, omdat hij een grote hoeveelheid cocaïne en geld was kwijtgeraakt. B. werd gebruikt als zondebok, aldus de informant.

De rechtbank heeft de zaak nu opgeschort, omdat het van de CIE-informant wil weten hoe hij aan zijn informatie komt. De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden.

Update: Na een eis van 18 jaar volgt op 9 september 2010 vrijspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoofdinspecteur uit functie gezet | Het is weer eens zo ver

De leiding van de politie Brabant-Noord heeft een 50-jarige hoofdinspecteur buiten functie gesteld omdat hij enkele jaren onbevoegd als hulpofficier van justitie heeft opgetreden. Hij had geen geldig certificaat meer. Begin april stelde de politie ook al een inspecteur buiten functie, omdat die vermoedelijk zijn certificaat voor hulpofficier van justitie had vervalst.

De laatste tijd heeft het korps gekeken naar de certificering van alle hulpofficieren van justitie. Daarbij zijn nog vier andere problemen aan het licht gekomen met de certificering. Het Openbaar Ministerie is daarover geïnformeerd.

Een hulpofficier van justitie is een politiemedewerker aan wie een aantal bijzondere bevoegdheden is toegekend, zoals onder meer de inverzekeringstelling van verdachten en doorzoeking voor inbeslagneming in bepaalde zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hirsch Ballin mogelijk gehoord

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wordt mogelijk als getuige gehoord in een grote rechtszaak tegen elf Chinese Rotterdammers die worden verdacht van moord, afpersing en mensenhandel.

Hirsch Ballin zou namelijk persoonlijk betrokken zijn geweest bij het onderzoek. Hij zou een criminele asielzoeker die het land moest verlaten alsnog een verblijfsvergunning hebben gegeven. De man heeft vervolgens een belastende verklaring afgelegd over de elf verdachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 2,5 jaar voor Sawer T. voor steken buschauffeur en mishandeling conducteur

Sawer T. uit Loenen (50) is door de rechtbank in Utrecht vandaag veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf wegens het neersteken van buschauffeur Erwin Schuitema in Breukelen op 11 september 2009 en het mishandelen van een hoofdconducteur in Utrecht op 04 december 2008..

T. was op weg naar de Sociale Dienst in Woerden voor een gesprek met zijn consulente, met wie hij telefonisch ruzie had gemaakt. Hij had in de bus twee meisjes lastiggevallen en de chauffeur wilde dat hij uitstapte. Toen de bestuurder van de bus de politie belde, stapte T. op hem af met een mes, dat hij in zijn tas had zitten en stak de chauffeur meerdere malen in borst arm en schouder. Schuitema is inmiddels volledig hersteld van zijn opgelopen verwondingen.

Op 4 december viel Sawer T op het NS station in Utrecht een hoofdconducteur van de NS an en sloeg hem met een paraplu op het hoofd. Hij werd ter plaatse aangehouden en door de conducteur aangewezen  als de man die hem zojuist had geslagen. Sawer T. had een paraplu in zijn hand en gedroeg zich agressief.

Op de terechtzitting verklaarde Sawer T. zich niets meer te kunnen herinneren van het incident. Hij had veel alcohol gedronken die dag.


De officier had acht jaar geëist vanwege poging tot moord en de mishandeling. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van voorbedachten rade. Ook viel de straf lager uit omdat Schuitema relatief snel herstelde (alsof dat aan de dader was te danken).

Bij Schuitema en zijn familie heerst verbijstering over de lage straf

Update 2 juni 2010: Het OM is in hoger beroep gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook