zondag 30 november 2008

In memoriam: Sandra van Raalten

Sandra van Raalten
sandra van Raalten
Vandaag is het 28 jaar geleden dat in Boetiek Manouk in het centrum van Zaandam het lichaam van Sandra van Raalte wordt gevonden.

Sandra was aan handen en voeten vastgebonden en haar keel doorgesneden. De sieraden van de 21-jarige verkoopster zijn verdwenen.

Een bekende van haar de rijwielhandelaar Rob van Zaane word verdacht. Pas twee jaar later heeft de politie  genoeg aanwijzingen. De dan 34-jarige Zaandammer wordt opgepakt.

Op 19 maart 1987 veroordeelt de rechtbank in Haarlem Van Zaane tot twaalf jaar celstraf wegens doodslag, vier jaar meer dan was geëist.

Van Zaane wordt na zestien maanden detentie in februari 1988 weer vrijgesproken.  Hij krijgt ruim tweeënhalve ton schadevergoeding.

De andere verdachte man die zo goed als zeker in 1984 in Zaandam kledingverkoopster Sandra van Raalten heeft vermoord, is negen jaar geleden overleden.

Het gaat om een man die door de politie reeds in 1984 enige tijd als verdachte werd beschouwd, maar tegen wie onvoldoende bewijs voorhanden was. Naar een mogelijke tweede betrokkene wordt nog nader onderzoek verricht.
Sandra van Raalten werd 30 november 1984 dood aangetroffen in een van de paskamers in een boetiek in Zaandam. De doorbraak in de zaak was het gevolg van nieuw dna-onderzoek, dat leidde tot de identificatie van Kemal Erol als dader.
Door dit onderzoek is ex-verdachte Rob van Zaane definitief vrijgepleit,  maar bij velen bleven twijfels over zijn betrokkenheid bestaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 27 november 2008

Nog twee aanhoudingen in Hyves-loverboy zaak

De politie heeft vandaag (27-11-2008) nog twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar loverboys waarbij eerder deze maand al drie mannen werden gepakt.

De twee maken deel uit van een groep mannen, merendeels van Turkse afkomst, die de politie verdenkt van vrouwenhandel. De mannen zouden de afgelopen jaren tientallen vrouwen via internet hebben geronseld voor de prostitutie.

Ze gebruikten geen grof geweld, maar maakten de vrouwen afhankelijk en zetten ze psychisch onder druk. De vrouwen werden veelal benaderd via websites als Hyves en Partyflock. Hierbij werd onder andere het account 'misterr_diamond' gebruikt.

De eerste nieuwe verdachte, een 42-jarige man, werd vorige week donderdag op Schiphol gepakt vlak voor hij in een vliegtuig naar Turkije wilde stappen.

Volgens de politie werkte deze man als chauffeur voor de loverboys; hij zou de prostituees hebben opgehaald en naar hun werkadressen hebben gebracht.

Ook zou hij geld hebben witgewassen. Bij zijn aanhouding had de man een behoorlijke hoeveelheid geld in zijn onderbroek verstopt.

De tweede arrestant is de 37-jarige Nino Castello (aka Nino Youssouf). Hij werd woensdag in Den Haag aangehouden. Net als de drie mannen die enkele weken geleden al werden gepakt zou hij via internet op zoek zijn geweest naar jonge vrouwen om hen in de prostitutie te laten werken. Hij opereerde op internet onder de profielnamen Nino en Gilette, aldus de politie.

Onder de drie mannen die eerder werden gepakt waren twee broers Murat en Mehmet O. uit Den Haag en een man uit Nootdorp. De groep zette de vrouwen aan het werk in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Alle verdachten zitten nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

In de prostitutie via Hyves

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrije voeten voor valkuil verdachte

De voorlopige hechtenis van een van de twee verdachten in de zaak van de valkuilen in de Heldense Bossen, is door de rechter in Roermond vandaag opgeheven. Er is volgens de rechtbank geen aanleiding meer om de 37-jarige Johan van Lier uit Helden nog langer vast te houden omdat er geen direct bewijs is dat naar hem leidt

Het verzoek om de andere verdachte, de 24-jarige Ferry B. uit Maasbracht, voorlopig vrij te laten, wees de rechtbank af. De twee mannen worden ervan beschuldigd dit jaar drie valkuilen met op de bodem een betonblok met scherpe pinnen, te hebben gegraven in de Heldense Bossen in Noord-Limburg. Twee mensen vielen in die valkuilen en raakten gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het tweetal voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling.

De twee verdachten kennen elkaar, samen met een derde man, van een gezamenlijke hennepplantage in de Heldense Bossen. Toen de oogst van de plantage vorig jaar spoorloos verdween, raakte het drietal gebrouilleerd.

B. tipte in het voorjaar anoniem de politie dat Van Lier de man van de valkuilen was. Die op zijn beurt wees B. en de derde man als de daders aan.

De politie volgde de mannen en trof onder meer bij B. de pinnen en houten latjes aan die werden gebruikt bij de valkuilen. B. beweert dat hij de betonnen blokken met pinnen heeft gemaakt in opdracht van Van Lier. Die zou dat nodig hebben om zijn nieuwe hennepplantage in de bossen te beschermen. Van Lier ontkent echter dat hij iets met de zaak te maken heeft.

De rechtbank hield vandaag de zaak voor onbepaalde tijd aan, omdat nog niet alle rapportages beschikbaar zijn.

Opnieuw arrestatie in Valkuil zaak Helden

Update 28-11-2008. Johan van Lier heeft aangegeven schadevergoeding te willen voor de gezeten dagen en eist een excuus van de burgemeester die hem eerder als welhaast de dader had neergezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 26 november 2008

Eis om aanslag op rechercheur: 26,5 jaar

Voor de rechtbank in Zutphen is tegen Jovica T.(58), die ervan wordt verdacht een rechercheur van dichtbij te hebben neergeschoten, ruim 26,5 jaar celstraf geëist.

T. reageerde nauwelijks op de eis: ,,Het is niet de waarheid”. Eerder liet hij al weten: „Ik ben hier niet. Alles is gebaseerd op een vooroordeel. Niets gaat hier volgens mijn wens”. Dinsdag ontsloeg hij z'n derde advocaat, Jan Peter van Schaik. Volgens de raadsman omdat er een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de twee was. Volgens de Serviër omdat hij nooit contact had met de raadsman.

De rechtbank besloot woensdag na overleg de zaak toch door te laten gaan en de man zijn eigen verdediging te laten voeren. Ook hier wenste hij niet op in te gaan. Wel liet hij weten gemarteld te worden in de gevangenis. Hij zit al maanden in isolatie.

De vuurwapengevaarlijke T. liep op 23 juli 2007 de rechercheur tegen het lijf in een winkelcentrum in Apeldoorn. Die herinnerde hem van een aanhouding in 2005 (in verband met illegaal verblijf in Nederland). Hij sprak Jovica T. aan en liet weten van de politie te zijn. Daarop rommelde T. wat in z'n fietstas, pakte een pistool, schoot twee keer op de rechercheur en vluchtte. De politieman overleefde de aanslag.

Vijf dagen later werd hij gezien bij de Mediamarkt in Zwolle waar T. een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. Nadat een beveiligingsbeambte hem daarop aansprak, toonde hij opnieuw een wapen. Kort daarna werd de Serviër herkend van een foto, die was getoond in het programma Opsporing Verzocht, en aangehouden in Biddinghuizen.

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum dit jaar leverde weinig op. De man wilde niet meewerken. Wel omschreven psychologen hem als „een arrogante, pedante man die geen rekening houdt met anderen”. Officier van justitie A. van Holland noemde T. zelfs „een asociale, verwaande en gevaarlijke crimineel die nooit mag terugkeren in de maatschappij. Hij is een ongeleid projectiel”. Alles opgeteld komt het OM op 37 jaar celstraf. De wet schrijft voor dat er dan een derde deel afmoet. Blijft over 26,6 jaar (26 jaar en ruim zeven maanden).

Rare gang van zaken, bij geweld tegen burgers worden dit soort optelsommetjes nooit gemaakt maar als het om een agent gaat, die ook nog gewoon leeft, dan gebeurt het niet.

Uitspraak 10 december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw na 20 jaar oude moord eindelijk de cel in


Beppie de Vries
gijsberta_de vries
Op de Lijnbaansgracht in Amsterdam is vandaag de 62 jarige Mien de V. gearresteerd. Zij moet nog 6,5 jaar uitzitten voor de moord op Tante Beppie' in 1988.

Beppie de Vries (destijds 73) was een graag geziene en vrolijke gast in Amsterdam Oost. Op de vroege ochtend van 16 september 1988 verlaat zij Cafe 'de Beuk' in Amsterdam oost. De volgende dag wordt zij met ingeslagen schedel en gedeeltelijk ontkleed gevonden in de bossages aan de Tugelaweg in Amsterdam Oost.

Al snel arresteert de politie twee verdachten uit de marges van de samenleving: Mien de V. en Chris R. Ondanks sterke aanwijzingen is er echter geen direct bewijs en moet justitie de twee weer laten gaan.

15 jaar later probeert justitie echter toch nog tot vervolging over te gaan nadat in 2003 zich een man meld die zegt de moord te hebben gepleegd. Uit het verhoor blijkt dat hij de moord niet gepleegd heeft maar hij verklaart wel bezwarende feiten over Mien en Chris. Zij worden echter door de rechtbank op 18 mei 2004 vrijgesproken. Alle getuigen lijken tamelijk onbetrouwbaar. Het gaat om landlopers, alcoholisten en drugverslaafden. Een van hen verklaart zelfs: "Ik was zo dronken dat ik niet meer wist wat ik vertelde en ik ben altijd dronken dus ik weet nooit wat ik vertel".

In December 2006 dient het hoger beroep. Nu alleen tegen Mien de V. Haar partner Chris heeft inmiddels vergevorderde dementie en wordt ontslagen van rechtsvervolging. Het Hof heeft minder moeite met de getuigen en veroordeeld Mien de V tot 6.5 jaar. Omdat Mien echter op vrije voeten is, meldt zij zich niet. haar arrest wordt pas op 27 mei 2008 definitief. Zij wordt pas vandaag, een half jaar later, gevonden en moet alsnog haar straf uitzitten.

"We hebben een hele lange lijst met 800 namen van mensen die nog een straf moeten uitzitten. Eén keer in de zoveel tijd voeren we huisbezoeken uit, om te kijken of we deze personen alsnog kunnen arresteren. De V. werd gisteren tijdens zo´n bezoek aan huis aangehouden", aldus de politie .

Het motief voor de moord zou zijn dat Tante Beppie haar geld altijd in haar kousen bij zich droeg. Zij zou die avond hebben verteld 30.000 geulden aan 'verzekeringsgeld' bij zich te hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agenten Bonaire ontslagen

Twee agenten die op Bonaire niet adequaat hadden gereageerd op de melding van beveiligers van het water en energie bedrijf  die Marlies van der Kouwe ontvoerd zagen worden, zijn na een intern onderzoek ontslagen. en derde krijgt een berisping.

De ontslagen agenten namen de melding niet serieus,

In de nacht van 20 op 21 september kwam bij de politie een melding binnen dat in de wijk Hato een meisje van haar fiets was getrokken en op een scooter was meegenomen. De twee dienstdoende agenten gingen uit van een ruzie en lieten de zaak verder rusten. Hierdoor kwam pas na 36 uur de zoekactie op gang.

Ook de meldkamermedewerker ondernam geen verdere actie, zo blijkt uit het interne onderzoek. Het lichaam van Marlies van der Kouwe werd bijna een maand later gevonden op een verlaten terrein in de wijk Amboina.

Anders dan in Nederland worden agenten daar klaarblijkelijk wel afgerekend op hun functioneren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 25 november 2008

Nederlandse pooier had sex met 9 jarige dochter van vriendin

campo alegrereclamebord Robert de G. (62) de Nederlandse uitbater van Campo Alegre, het grootste bordelencomplex op Curaçao is gearresteerd voor seks met een negenjarig meisje, de dochter van zijn vriendin, die zelf ook verdacht wordt van seks met een minderjarige.  Hij werd aangehouden nadat de recherche videomateriaal om dit te bewijzen in handen kreeg.

Robert de G. zou in een appartement in Santa Maria heimelijk gefilmd zijn terwijl hij seks had met de minderjarige. Het gaat om de dochter van zijn Colombiaanse vriendin. Die vriendin, op haar beurt wordt verdacht van seks met een 13-jarige jongen.

Robert de G. is zakelijk leider van het enorme openluchtbordeel Campo Alegre. Op de website (overigens getooid met een ongetwijfeld illegale foto van Aria Giovanni) wordt Campo Alegre voorgesteld als 'Adult Resort', exclusief voor volwassen dus. Zijn Colombiaanse vrouw woont bijna permanent op het complex en geldt als toezichthouder op de tientallen, voornamelijk Colombiaanse, prostituees.

Robert De G. is in Nederland gearresteerd en werd vorige week overgebracht naar Curaçao. De aanhoudingen maken deel uit van een veel groter onderzoek, dat zich richt op het witwassen van misdaadgeld via Campo Alegre. Justitie heeft al langer ernstige vermoedens dat het megabordeel op Curaçao wordt gebruikt voor het witwassen van drugsgeld.

Afgelopen dagen zijn op het eiland op zeven adressen huiszoekingen verricht. Ook in Nederland en België werden enkele woningen doorzocht. Daarbij werden computers, papieren en mobiele telefoons in beslag genomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte snelkookpanmoord bepleit onschuld

snelkookpanmoord-mehmet Mehmet Y. (52), de hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, ontkent met klem dat hij in november 1997 op gruwelijke wijze een jongere broer van hem heeft vermoord.

"Die beschuldiging is belachelijk", zo zei hij vandaag (25-11-08) voor de rechtbank in Haarlem.

Y. werd november 2004 opgepakt op verdenking van twee moorden en een schijnhuwelijk. Na ruim vier jaar kon hij dinsdag voor het eerst uitvoerig reageren op de aanklachten.

Het proces tegen Y. duurt al zo lang, omdat de Haarlemmer zijn advocaten verving en er enkele keren een nieuwe rechtbank aantrad.

De verdachte wilde bijna weglopen toen de rechtbankvoorzitter de gruwelijke details van de moord op zijn broer voorlas. "Ik kan er niet meer tegen als ik dit verhaal hoor. Ik krijg er kippenvel van."

Het lijk van het toen 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en het hoofd in een snelkookpan uitgekookt.

Bovendien werd zijn penis afgesneden en door het toilet gespoeld. De lichaamsdelen zijn later teruggevonden langs de snelweg A15 bij Deil.

De beschuldiging tegen Y. is vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die vorige week wegens betrokkenheid bij de moord in hoger beroep tot zeven jaar is veroordeeld.

Volgens de verdachte heeft N. de moord echter samen met zijn toenmalige vrouw gepleegd, omdat zijn broer te weten was gekomen dat zijn vrouw als prostituee werkte. "Zij probeert mij die moord in de schoenen te schuiven."

Y. deed zijn uiterste best om alle belastende verklaringen die over hem zijn afgelegd, te weerleggen. "We moeten onze kostbare tijd niet verknoeien met leugens", zei hij. Volgens zijn advocaat Hans den Otter zou Mehmet bovendien een alibi hebben: Hij was op de dag van de moord in Turkije. Volgens Mehmet zijn alle verklaringen, die hoofdzakelijk van Tamara N en zijn schoonfamilie afkomstig zijn, 'van horen zeggen'.

De Haarlemmer wordt er ook van beschuldigd dat hij eind 2002 zijn ex-vrouw heeft vermoord. Haar lichaam is nooit gevonden. De verdachte wordt over die zaak donderdag verhoord.

Het Openbaar Ministerie (OM) komt maandag met zijn strafeis tegen Y. De uitspraak in de langslepende zaak is begin januari volgend jaar. Eerder al werden de rechters vervangen na dat een uitgelekt stuk op mogelijke vooringenomenheid wees. De rechters hadden zich toen zelf al willen verschonen maar dat werd afgewezen.

Medeverdachte Tamara N werd op 10 jan 2007 tot 8 jaar voor haar deel in de moord veroordeeld. In hoger beroep werd dat op 11 oktober 2008 teruggebracht tot 7 jaar. Zij zou doodsbang voor de hoofdverdachte zijn geweest en hem daarom hebben geholpen. Tamara heeft beweerd een 'deal' gemaakt te hebben met justitie dat zij vrijspraak zou krijgen voor haar getuigenis.


Update Ma. 1 december 2008
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem een levenslange gevangenisstraf geeïst tegen de hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem.
Officier van justitie Marry Oudendijk vindt dat er voldoende bewijs is dat Y. in november 1997 een toen 28-jarige broer op gruwelijke wijze heeft vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw.

Update Do. 4 december 2008
Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem moet niet ontvankelijk worden verklaard in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord. Dat betoogde advocaat Gerard Hamer van verdachte Mehmet Y. donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

Hamer stelde vandaag dat zijn cliënt vrijuit moet gaan, omdat twee politiemensen volgens hem onjuiste verklaringen hebben afgelegd in de zaak tegen medeverdachte Tamara N. en het OM dat heeft toegestaan.

Zie ook: Rechters in snelkookpanmoord blijken partijdig


snelkookpanmoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijgesproken arts niet verdwenen

De arts die begin 2007 in hoger beroep werd vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw is niet spoorloos. Gisteren liet justitie weten dat zij al lange tijd naar de man op zoek was om hem de cassatie "aan te kunnen zeggen". De cassatie was ingesteld op 20 april 2007 maar al die tijd had het OM de man niet kunnen vinden.

Dit is verbazend omdat de man na zijn vrijlating gewoon weer thuis woont en werkt en gewoon ingeschreven staat bij de gemeentelijke basisadministratie. Ook had hij sinds zijn vrijlating al post ontvangen van het Openbaar Ministerie.

Ook de politie zei altijd geweten te hebben dat de man gewoon thuis woonde.

Na publikatie in het Eindhovens Dagblad deelde justitie mede de man inmiddels 'gevonden' te hebben en kon de cassatie 1 jaar en 8 maanden na dato uiteindelijk aangezegd worden.

De arts werd in 2006 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn vrouw, maar werd in hoger beroep vrijgesproken toen bleek dat het enige bewijs tegen hem - een breuk in het strottenhoofd van zijn vrouw - berustte op een vergissing van het NFI. De man had zelf altijd vol gehouden dat zijn ernstig depressieve vrouw zelfmoord had gepleegd.

Update December 2009 Justitie heeft opnieuw de aanzegging van de cassatie aan hem betekent. Twee jaar en negen maanden na dato.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Doktor na ay natagpuan inosente ay hindi nawala

Ang mga doktor sa maagang bahagi ng 2007 sa isang apila ay absuweltado ng pagpatay sa kanyang asawa ay hindi isang bakasin. Kahapon ay katarungan na ito ay matagal na ang mga tao ay naghahanap para sa kanya ng pag-aapila "para ma-say." Ang mga apila ay nagdala sa April 20, 2007 ngunit ang lahat ng oras na iyon ay para sa mga tao ay hindi mahanap.

Ito ay kamangha-mangha dahil ang tao lamang matapos ang kanyang release likod bahay buhay at trabaho at nakarehistro lamang sa mga munisipal na basic. Kahit na dahil sa kanyang release siya ay naging heading mula sa Prosecutor’s Office.

Ang pulis ay sinabi na palagi na kilala na ang mga tao nakatira sa bahay.

Pagkatapos ng publikasyon sa Eindhovens Dagblad, sinabi ng tagausig's Office na ang mga tao ngayon "natagpuan" na pinahihintulutan ng pag-aapila at 1 taon at 8 buwan matapos ang kanyang release sa wakas naihatid.

Ang mga doktor ay sa 2006 sentenced sa 12 taong pagkabilanggo para sa pagpatay sa kanyang asawa ngunit ay absuweltado sa apila kapag ito ay lumitaw na ang lamang ng ebidensiya laban sa kanya - isang break sa babagtingan ng kanyang asawa - ay batay sa isang error sa pamamagitan ng Dutch Forensic Institute. Ang mga tao ay laging hawak na ang kanyang puno ng malubhang depressive asawa ay nagkaroon ng pangako magpakamatay.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar cel voor doodslag Fer Loontjens

De rechtbank in Maastricht heeft maandag de Molukkers Stephano P. (32) en Gennaro S. (33) veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de doodslag op Fer Loontjens (47). Loontjens overleed na een caféruzie, op carnavalszondag in Geleen. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist.

P. en S. worden gezien als de hoofddaders en leiders van de bende die al lange tijd het uitgaansleven in Geleen onveilig maakte.

Gennaro S. is een voormalig lid van de bende van Leerdam, een gevreesde criminele organisatie die in de jaren negentig achter tal van geweldsdelicten als afpersingen en roofovervallen zat, alsook een reeks aan misdrijven, waarbij destijds twee doden vielen.

Twee andere mannen Barry H. en Rick D., werden door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het medeplegen van doodslag. Drie verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM had tegen hen celstraffen tot acht jaar geëist. De advocaten van S. en van de andere twee veroordeelde mannen kondigden aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

P. vertelde de rechtbank dat hij Loontjens met een barkruk wilde slaan, maar dat hij het slachtoffer niet heeft geraakt. Volgens het OM deelde S. tijdens de vechtpartij de eerste klap uit. S. ontkent dat.

Dat Loontjens uit balorigheid twee keer op de gokkast naast hem sloeg, zou de aanleiding voor de ruzie zijn geweest. Op die gokkast was een van de bendeleden aan het spelen en hij zou niet van het slaan gediend zijn geweest.

Loontjens werd daarop door S. hardhandig de kroeg uitgezet. Het slachtoffer keerde echter terug en viel S. aan. In hooguit twintig seconden daarna werd Loontjens door meerdere mannen geslagen en geschopt, ook toen hij al bewusteloos op de grond lag. De daders sloegen na de vechtpartij op de vlucht en werden op basis van getuigenverklaringen gevonden en opgepakt.

De veroordeelde mannen hebben bijna allemaal een strafblad voor diefstal en bedreiging. P. werd eerder veroordeeld voor doodslag op op kastelein Tonny Kentjens in 1997 in Geleen. S. kreeg een straf van elf jaar voor roofovervallen, afpersing en bedreiging.

Gennaro die nog vast zit is tevens verdachte, dan wel getuige in de zaak van de mislukte aanslag op Marlon Dalfour (34) in de Andries Vierlingstraat in Amsterdam, op 10 augustus.

Hij is in het bezit van een tatouage die bij een aantal andere criminele molukkers ook wordt gezien en zou horen bij de zgn Tattoo-killers

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ik heb Natalee verkocht aan een Venezolaan | Weloverwogen strategie Joran van der Sloot?

natalee-foxHet verhaal dat Joran van der Sloot recent aan Foxnieuws verteld is mogelijk een weloverwogen strategie.

In een interview met de Amerikaanse tv-zender verteld hij nu dat Natalee Holloway heeft verkocht aan een man op het strand van Aruba.

Hij zou in februari 2005 in een casino op Aruba zijn benaderd door een man die op zoek was naar 'een blond meisje'. Deze man, die zich volgens Joran 'Elgar' noemde, zou tussen de dertig en veertig jaar oud zijn en Nederlands, Papiamento en Engels spreken. Hij zou de dronken Holloway per boot richting Venezuela hebben weggevoerd. Van der Sloot suggereerde daarmee dat Holloway nog in leven zou kunnen zijn.

Hij verteld dat hij Natalee ontmoette in een discotheek. Volgens Joran zocht Natalee contact met hem. "Ze wilde met me dansen." "Daarna heb ik haar meegenomen om een stukje te gaan rijden. We gingen naar het strand, waar we uit de auto stapten en wat gingen zoenen. Toen kwam de man, die gaf me een zak geld en nam Natalee mee de zee op in een bootje. Ze raakte niet in paniek, maar vroeg wel waarom ik niet meeging. Ze was dronken."

Hij zou van 'Elgar' 10.000 dollar hebben gekregen, waarvan hij 2.000 dollar verdeelde onder twee vrienden die hem hielpen. Van der Sloot zou Fox zelf hebben benaderd omdat hij meer aandacht voor deze lezing wenste. Twee politieagenten die volgens Van der Sloot "het verhaal kenden", zouden door Jorans vader zijn omgekocht. De vader, Paul van der Sloot, was destijds op Aruba werkzaam als rechter in opleiding.

Om zijn verhaal te schragen heeft Van der Sloot Fox News digitale opnamen overgedragen van telefoongesprekken die hij met zijn vader zou hebben gevoerd. Die zou zijn zoon vermanend hebben toegesproken omdat mensenhandel "een serieuze misdaad" zou zijn. Het interview zou ca 7 maanden oud zijn.
Vandaag (25 nov 2008) besteedt Fox News opnieuw uitgebreid aandacht aan de verdwijning van Natalee Holloway.

Het interview met anchor Greta Van Susteren is volgens Fox opgenomen in Azië. Van der Sloot verbleef tot voor kort in Thailand, maar zijn huidige verblijfplaats is na recente undercover-onthullingen van misdaadverslaggever Peter R.de Vries over betrokkenheid bij vrouwenhandel onbekend.

Per telefoon heeft hij de zender na het vraaggesprek laten weten dat het verhaal is verzonnen.

Dat laatste zal niemand betwijfelen zoals ook al blijkt uit de reacties op diverse internet blogs. Het houdt echter wel in dat als Joran betaald werd voor het intervieuw, hij zich door de leugen schuldig heeft gemaakt aan oplichting.

De vraag is echter wat heeft hem bezield dit verhaal te vertellen. Ik acht het waarschijnlijk dat Joran weloverwogen een reputatie als pathologische leugenaar tracht te vestigen door veel verschillende verhalen over Natalee te vertellen. Als ze allemaal verschillend en fantastisch zijn, hoe kun je dan nog één verhaal geloven, ook al zouden daar mogelijke bezwarende dingen in zijn verteld. Daarbij krijgt hij misschien wat geld voor het interview. Het feit dat hij Fox zelf benaderde is hier wellicht indicatief voor. Hij zal toch ergens van moeten leven. De 'stem van zijn vader' lijkt erg op die van Joran en komt weinig natuurlijk over.

Toch had Joran misschien beter een andere versie kunnen vertellen. Mocht de Thaise overheid namelijk in hem geinteresseerd zijn wegens zijn eerdere poging tot 'vrouwenhandel' (meer een poging tot oplichting denk ik) en hij zou daarvoor terecht moeten staan, dan zal het argument: "hij heeft het eerder gedaan" waarschijnlijk wel meewegen. De Thaise rechters die minder dan wij zijn blootgesteld aan het fenomeen Joran, zal dan wellicht minder onder de indruk zijn van het argument: 'ja maar ik lieg altijd'.

Als Joran verschillende versies wil vertellen had hij beter gezegd dat Natalee op het strand een Venezolaan ontmoette en ze vrijwillig in zijn bootje was meegegaan.

Ach, misschien komt dat nog in een volgende versie. Aruba zal heel blij met hem zijn na deze laatste onthulling. Zijn ouders waarschijnlijk ook.

Een paar dagen geleden klaagde van Susteren nog dat de Arubaanse Officier van Justitie niet naar Aruba wilde komen waar zij hem 'nieuw bewijs' wil de presenteren. Het bleek hier echter te gaan om de getuigenis van 'Celeste' die al te zien is geweest in Peter de Vries' ''Joran II"


Transcriptie van de tapes

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 24 november 2008

Gijzeling in Almelo? maar wie wordt er nu eigenlijk gegijzeld?

Vandaag 23 november om 22.10 uur werd in een uitzending van Zembla uitgebreid aandacht besteed aan de gijzeling van wethouder Bert Kuiper.

Er werd een portret geschetst van Ahmet Oci, de hardwerkende uitbater van cafe de Rechter die door B&W in Almelo zo tot wanhoop werd gedreven dat hij een wethouder gijzelde.

Het blijkt dat in Almelo de politieke elite de regels nogal los hanteert. Ahmet Oci wordt continue gesart door de overheid. Hij krijgt boetes voor een terras en krijgt marktkramen op nog geen 30 cm van zijn zaak terwijl een andere horeca ondernemer zonder vergunning alles lijkt te mogen doen. Zelfs nadat omwonenden al 5 rechtszaken over een terras zonder vergunning hebben gewonnen weigert B&W dat etablissement te sluiten. Politci lijken ook zwaar in bed te liggen met de uitbater van deze zaken. Sommige zijn mede-eigenaar of hebben er familie werken.

Deze politieke misdaadgroep die aan de touwtjes trekt in Almelo bestaat o.a. uit Drs. M.A.J. Knip, burgemeester en Dhr. A. Sjoers, wethouder (CDA) en Wethouder Kuipers (PvdA), die betrokken zijn bij onthouden of verstrekken van vergunning voor de Horeca of bestemmingsplannen voor het bouwen van huizen.

Klaarblijkelijk hebben de opnames van Zembla in Almelo nogal wat los gemaakt want -toeval ?- de donderdag vóór de uitzending wordt er plots gepubliceert dat de betrokken restauranthouder Ahmet Oci lid zou zijn van een Turkse afpersbende die de binnenstad van Almelo zou teisteren. Voor het gemak wordt de PKK er ook maar even bijgehaald. Een en ander zou uit een BIBOB onderzoek naar voren zijn gekomen.

Nou is de Bibob wet een wet die elke rechtszekerheid van ondernemers wegneemt en in de handen van corrupte bestuurders is het al helemaal een gevaarlijk wapen. Minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst pleit momenteel voor een 'handboek normen en waarden'. Wellicht kan ze eens in Almelo beginnen, sterker nog, als ze ballen heeft dan staat ze morgen in Almelo om opheldering te vragen bij de politieke Mafia daar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Klaas-Jan Bolt vrij

Klaas-Jan Bolt, de in Frankrijk voor drugssmokkel veroordeelde vrachtwagenchauffeur is vandaag door de rechtbank in Groningen vrijgelaten.  Bolt, die al 3 jaar in voorarrest op zijn proces in Frankrijk wachtte werd in mei door de Franse rechtbank tot vijf jaar cel voor drugssmokkel.  Dat gebeurde in een groot drugsproces waar ook andere Nederlandse verdachten terecht stonden voor hun betrokkenheid bij drugstransporten tussen 2001 en 2004.

Bolt keerde onlangs naar Nederland terug om hier het restant van zijn straf uit te zitten. Maar van de rechter hoeft hij de gevangenis niet meer in.

Advocaat Mark Teurlings verwachtte al dat de chauffeur in Nederland niet meer de cel in hoefde vanwege zijn lange voorarrest.

Op basis van het zogenoemde WOTS-verdrag is zijn gevangenisstraf die in Frankrijk werd opgelegd, opnieuw beoordeeld naar Nederlandse maatstaven. Daarbij bepaalt de rechtbank of de veroordeelde in Nederland nog de cel in moet en zo ja, hoe lang. Teurlings: „In dit geval was de rechter van mening dat mijn cliënt al lang genoeg heeft vastgezeten voor het vergrijp waarvoor hij is veroordeeld.”

Bolt heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Volgens hem is hij buiten zijn schuld om in verband gekomen met deze drugszaak.

Tijdens een rit naar Spanje vermoedde hij dat er drugs in zijn wagen waren gestopt. Zijn vrouw belde de politie in Nederland en die adviseerde hem vervolgens om zijn truck achter te laten en naar Nederland te reizen. Bolt volgde dat advies op.

Uiteindelijk werd hij drieënhalf jaar geleden in Nederland van zijn bed gelicht op verzoek van de Franse autoriteiten. Korte tijd later werd de vrachtwagenschauffeur aan de Fransen overgedragen. Pas in mei van dit jaar kwam het dan uiteindelijk tot het proces in Frankrijk.

Deze zaak geeft het gevaar aan van de Europese uitleveringsverdragen. Elk land kan in feite om uitlevering van een Nederlander vragen zonder dat dit inhoudelijk door een nederlandse rechter getoetst wordt. Dat kan dus ook gelden als je zoals Bolt niet in het land geweest bent wat je uitlevering vraagt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 21 november 2008

Verdachte Puttense moordzaak voor de rechter

ronald PVandaag staat Ronald P. uit Delft voor de rechter inzake de Puttense moordzaak.

P. wordt verdacht van verkrachting van en doodslag op Christel Ambrosius, die in 1994 vermoord werd gevonden in Putten. De verdachte woonde destijds in Putten. DNA van de verdachte is gevonden onder de nagels van het slachtoffer. Het gaat om een regiezitting.

Op de regiezitting bleek dat het Openbaar Ministerie Ronald P. aanklaagt voor de moord op Christel Ambrosius. Eerder legde het OM P. verzwaarde doodslag ten laste.

Naast de verzwaarde aanklacht tegen P. vroeg de officier van justitie de rechtbank om P. naar het Pieter Baan Centrum te sturen voor psychisch onderzoek.

P. wilde aanvankelijk niet naar de rechtszaal komen maar de rechter eiste zijn aanwezigheid om uit te kunnen maken of P in het Pieter Baan onderzocht moest worden. Dat lijkt me een vreemd argument. Alsof dat af zou moeten hangen van het psychologisch oordeel van een rechter tijdens een zitting. P. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht op aanraden van zijn advocaat. Hij wil pas praten als het hele dossier compleet is.

Ook de twee van Putten Herman du Bois en Nico Viets waren in de zaal aanwezig. In het RTL nieuws gaf DuBois commentaar. Hij zij onder andere. "Laat mij maar een half uurtje met hem alleen dan bekent hij alles". Hij zag het feit dat P zich op zijn zwijgrecht beriep eigenlijk als teken van schuld.
Dat valt me toch een beetje tegen van Dubois. Ik kan me zijn boosheid voorstellen maar het is niet Ron P die hen onrechtmatig veroordeeld heeft en juist hij zou moeten weten dat het niet de bedoeling is een bekentenis uit een verdachte te slaan. Ook kan Ron P.'s zwijgen niet als teken van schuld worden gezien. Het is iemand zijn recht en bovendien hebben Dubois en Viets bekend. Hoe moeten we dat dan zien?
Ron P. is onschuldig tot zijn schuld bewezen is. Wat men verder ook over hem moge denken.

De inhoudelijke behandeling is begin volgend jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 20 november 2008

Mehmet de pooier aan het werk

Op nieuws.Marokko mooi speurwerk van Ollanda:

Op deze foto is te zien dat meneer Mehmet de pooier ("sellsmanager in ocassion's") zich in dit pand liet fotograveren Op het gespiegelde beeldscherm bureablad is te zien dat de achtergrond foto, een foto is van het pand Yigit Autostad M- Auto-occasions Vuurwerkerweg 7 1032KN Amsterdam 020-4942272

Autostad is één van de witwas bedrijven van de Bruinsma bende. Zij zitten trouwens hoogstwaarschijnlijk achter liquidaties en zijn zeer agressieve witwassers. Iemand heeft daar ooit met een granaatwerper een granaat naar binnen geschoten. Het ging hier dan ook niet om incidentele autokopers/verkopers

Zie ook Beschoten autohandel deed zaken met Zwolsman

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 19 november 2008

Twee jaar vakantiekamp jeugddetentie voor doodslag postbode

De rechtbank in Middelburg heeft woensdag de 16-jarige Michiel de Koeijer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden jeugddetentie voor het opzettelijk van het leven beroven van Peter Herwegh, een 56-jarige postbode afgelopen koninginnenacht in het Zeeuws-Vlaamse dorp Zaamslag. De rechter veroordeelde de jonge verdachte volgens het jeugdstrafrecht, waarin dit de maximale straf is.

Het Openbaar Ministerie wilde vanwege de ernst van de feiten dat de verdachte volgens het meerderjarigenstrafrecht werd veroordeeld en had vijf jaar celstraf voor moord geëist. Die redenering vond de rechtbank te ver gaan. Het OM heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het in haar ogen veel te lage vonnis.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte met opzet het slachtoffer met een klauwhamer op het hoofd heeft geslagen. Door die klap liep de postbode ernstige hersenschade op, waaraan hij twee dagen later overleed. De rechtbank acht moord met voorbedachten rade echter niet bewezen. Volgens de rechter heeft de verdachte 'niet de tijd gehad en genomen om na te denken over zijn handelen'.

De 16-jarige jongen heeft zich volgens de rechter laten meeslepen door het drankgebruik en de hectiek. Het was al urenlang onrustig in het dorp, vooral vanwege dronken jongeren. Het slachtoffer had de jongeren al eerder aangesproken op hun gedrag.

Door gedragsdeskundigen is geen gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis geconstateerd. De verdachte wordt ook niet omschreven als een ‘criminele jongere’. De rechtbank heeft die constatering zwaar laten meewegen in haar oordeel en daarom besloten het jeugdstrafrecht toe te passen, zoals ook de advocaat had gevraagd.
In het vonnis omschrijft de rechter dat als volgt: 'Verdachte is als het ware in een opeenstapeling van woede en onder invloed van alcohol tot zijn daad gekomen. Niet kan gezegd worden dat hij voorafgaand aan of tijdens zijn daad het karakteristieke gedrag van een volwassene heeft laten zien. Er was geen sprake van geraffineerdheid of planmatigheid bij het realiseren van zijn daad. Integendeel, de handelwijze van verdachte was totaal ondoordacht.[ondoordacht? Wat moest-ie met die hamer? red]

'Verdachte heeft zich laten meeslepen door de onrust en de hectiek die mede door hemzelf zijn veroorzaakt en hij heeft daardoor zichzelf verloren in de gebeurtenissen van het moment. Dit fenomeen op zich - al manifesteert het zich zelden in zo’n ernstige vorm als in dit geval - past bij de leeftijd van de verdachte, een zestienjarige, die nog midden in zijn ontwikkeling staat.'Ik sta sprakeloos, maar goed, we hebben gekozen voor jeugdrecht en klaarblijkelijk is dat dan de maximale straf. Ik krijg echter het hardnekkige idee dat het jeugdrecht nog stamt uit een tijd dat dit soort zaken niet voorkwam. Welk fatsoenlijk kind loopt er met een hamer.
Nog vreemder is het dat de OvJ onder het volwassenenrecht klaarblijkelijk 5 jaar voor moord voldoende vond.

Gelukkig was justitie wél medogenloos bij het straffen van uitsmijter en brandweerman Tim Ebbeling uit Amsterdam. Ebbeling liet op een avond de chihuahua van zijn vriendin uit, toen 3 dronkelappen de hond overgoten met alcohol en dreigden hem in brand te steken. Tim kwam in actie, gaf er één een oorvijg en werkte de ander tegen de grond. "Te hard opgetreden" oordeelde de rechter en veroordeelde hem tot 1400 euro boete en een taakstraf. Bovendien werd hem zijn beveiligingspas ontnomen zodat hij niet meer als uitsmijter kan werken. Schandalig.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 18 november 2008

Malika K victim of valse allegations by overzaleous private dick

Malika PanoramaIn a recent article in Dutch Weekly Panorama it became clear that selfappointed private investigator Jaques Smits fabricated all allegations against Malika Karoum in Dubai. Karoum, who divorced and fled from her then husband Mohammed Boulnouar after years of abuse, has been accused of practically any thinkable crime, by 'private dick' and 'kidhunter' Jacqes Smits.

Smits and others made self-incriminating statements against reporter Bas van Hout when they thought the camera was off.

Smits e.g. stated that he had fabricated the allegations about her and had spread these allegations, leading to Karoum being let go from one job and suspended from her current job.

He also stated he tried to incriminate Karoum by sending her parcels with drugs, by express carriers UPS and DHL. With these actions he hoped to get her in trouble with the Dubai authorities. This is what he says when he thinks the camera is off:

I am smoking her out. Whatever the cost. She has to leave Dubai, be extradited. then she can be arrested. At the moment there are 5 packages of drugs and XTC on their way to her. One package is already returned to sender, one is intercepted at customs and we follow the other three through Track-and-Trace at UPS and DHL. If she accepts these then she is mine. You are the only one that knows this.
Smits initially denied these allegations but had to tone down after a video made by reporter van Hout appeared on the Panorama website. Smits then stated he had 'only said this to test the reliability of van Hout'.

Later on he tried to justify his shady and illegal dealings by stating "the goal justified the means", being silent on the goal however and he boasted to have recently attracted many more customers as a result of the article. No doubt a false statement considering the time spent on various internet fora lately by Smits, first calling the Panorama article a 'blatant lie' later on boastfully dodging the issue.

Smits worked for Boulnouar, who is now wanted by Dutch Police for fraud: Money paid to him by Hadj-pilgrims supposedly was stolen by 'robbers'. Like with other incidents that supposedly happened to Boulnouar, no one has actually seen any sign of the robbers or proof there even was a robbery. No bullets and no shell casings were found. Days after the robbery, Boulnouar disappeared, leaving 400-800 devote muslims without money, without arrangements for the hadj and without their passports.

According to Karoum in the same article, the continuous harrassment by her ex Boulnouar had nothing to do with him wanting to be a good father to their son -who is now subject of a custody battle- but everything with the fact that he could not accept that he could not control her anymore.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moordaanslag op Malika Karoum verijdelt?

Alle artikelen over Malika

panoramaPanorama komt met een onthullende reportage over Malika Karoum, de zgn. 'spionne' en 'Mata Hari'. Het verhaal lijkt te zijn zoals op deze site en andere al lang wordt geschreven: een wraak-actie van een geweldadige ex, de inmiddels voortvluchtige Mohammed Boulnouar, terzijde gestaan door zelfbenoemde prive detective en kinderjager Jaques Smits.

Deze laatste liet geen kans onbenut om op diverse fora Malika met modder te besmeuren en zou zelfs verantwoordelijk zijn voor het feit dat Malika bij haar vorige werkgever is ontslagen en bij haar huidige werkgever is geschorst.

Volgens Bas van Hout zou Smits o.a. hebben gezegd:

Ik ben haar aan het uitroken. Koste wat kost. Zij moet weg daar uit Dubai, uitgewezen worden. Dan kan ze worden gearresteerd. Momenteel zijn er vijf pakketten drugs en xtc onderweg naar haar. Eén pakket is al retour afzender, één is onderschept bij de douane en de andere drie volgen we via track and trace van UPS en DHL. Als ze die in ontvangst neemt is ze voor mij. Dit weet jij alleen.
Als van Hout kan bewijzen dat Smits dat daadwerkelijk heeft gedaan dan zou Dubai uitlevering van Smits kunnen vragen. Dat zou een ironische doch rechtvaardige ontwikkeling zijn in de zaak.

Als van Hout trouwens via Smits nog een onderonsje heeft met ene Achmed, een huisvriend van Mohammed Boulnouar, gebeurt het volgende (citaat uit Panorama)
We nemen een gesprekspauze. Een half uur later dan afgesproken komt Achmet alleen terug. Hij is kapot en emotioneel. Zijn ogen zijn vochtig. "Dit gesprek heeft me aan het denken gezet, ik ben wakker geworden. Alles moet worden rechtgezet. Onvoorwaardelijk. Ik heb Smits tot de orde geroepen. Die moet gewoon luisteren naar me. Die heeft 11.000 euro gehad, 7000 bonus in het vooruitzicht als dat kind terugkomt. Dat gaat niet gebeuren, het kind blijft bij Malika, daar zit het goed. Ik heb gezegd dat al die onzin over Malika van de site moet."

Malika's ex-Boulnouar wordt door de politie gezocht wegens aangifte van fraude met door Mekka Pelgrims betaalde bedragen voor hun Hadj. Boulnouar claimt 'overvallen' te zijn toen hij het geld naar Royal Air Jordanië wilde brengen, maar dat verhaal wordt niet geloofd, zeker niet door zijn klanten. Hij zit sindsdien ondergedoken.

Volgens Panorama zou Mohammed Boulnouar zelfs een huurmoordenaar op Malika hebben afgestuurd. Daarmee wordt de rol van Smits, die op diverse fora uitkraamde: "er ligt een kogel met jouw naam er op klaar" wel heel erg verdacht.

De voogdijzaak tussen Malika en Mohammed is op 1 december. Wellicht komt Boulnouar niet eens opdagen nu hij gezocht wordt door de politie.


Upate 19 november:

Op diverse internetfora is Jaques Smits inmiddels druk bezig de beweringen van Bas van Hout te ontkennen. Zie hier de video die Bas van Hout maakte tijdens het interview met een duidelijk zeer aangeslagen Malika. Vanaf ca 11' is de 'bekentenis' van Smits te horen.

Nadat de video geplaatst was veranderde Smit's toon. Hij ontkende niet langer maar vertelde dat hij dit verhaal met opzet had verteld om de 'betrouwbaarheid' van Bas van Hout te testen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 17 november 2008

In de prostitutie via Hyves

De broers Murat en Mehmet O (22 resp 26 jaar)uit Den Haag hebben tientallen vrouwen via internet de prostitutie ingelokt. Dat meent althans de politie, die het duo vorige week arresteerde.

De arrestaties volgen op een onderzoek van een jaar, door de Haagse en Amsterdamse politie. De twee zouden hun slachtofffers op internet hebben geronseld, via populaire sociale netwerksites als Hyves, Chatnu, Netlog.com en Partyflock.nl. Op Netlog was het profiel van een van de broers 'misterr_diamond' maandagochtend nog actief, maar inmiddels is de pagina geblokkeerd.

Het duo zou via de sites contact hebben gelegd met honderden jonge vrouwen tussen de 18 en 25, die ze flink in de watten legden. Langzamerhand dreven ze hun slachtoffers zo in de prostitutie, waarna de twee hoge 'protectiegelden' eisten.

Volgens Harold Van Gelder, coördinator mensenhandel in Amsterdam, die nauw is betrokken bij het onderzoek naar de pooiers, zijn de gebroeders O. de laatste jaren uitgegroeid tot grote spelers in de Nederlandse prostitutiewereld.

De twee Turkse broers zouden handig gebruik hebben gemaakt van het vacuüm dat ontstond na het oprollen van de grootste mensenhandelbende in de Nederlandse geschiedenis.

murat-mehmetDeze Turkse mensenhandelbende, onder leiding van Saban B., perste in het hele land zeker tachtig prostituees af. De vrouwen mochten alleen werken in de raamstraten als ze geld afdroegen. Dit voorjaar werden de kopstukken van die bende tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
Die veroordelingen betekenden meer bewegingsvrijheid voor de geboren en getogen Hagenaars Mehmet en Murat, die een deel van hun tienerjaren doorbrachten op het Haagse Segbroek College.
Hun rijzende ster komt voor hen ook met een keerzijde: de politie krijgt ze in het oog. Van Gelder: „Ze waanden zich onaantastbaar. Dat werkte in ons voordeel.’’

Op de internetpagina's van de broers staan heel veel ‘internetvriendinnen’, en maar sporadisch een man. Een van de weinige manlijke contacten van Mehmet en Murat heeft zelf weer duizenden vrouwen in zijn vriendenlijst staan.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, en met ondersteuning van het prostitutieteam commerciële zeden van Politie Haaglanden, doet het korps Amsterdam Amstelland onderzoek naar de bewegingen van de broers. Een onderzoek dat een jaar duurt.

Uiteindelijk op dinsdag 11 november 2008 hebben er drie arrestaties plaats. Eén in Amsterdam, één in Nootdorp en één in Den Haag. Onder de drie arrestanten: Murat en Mehmet. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten. „Het onderzoek loopt nog,’’ legt Van Gelder uit. „We hebben meer mensen op het oog. Sterker nog: de kans is groot dat we met de verhoren in de komende tijd nieuwe informatie krijgen waarmee we verder komen.’’ Veel vrouwen zullen als zo vaak in mensenhandelzaken niets willen weten van het illegale karakter van wat de broers doen (de vrouwen de prostitutie in manoeuvreren en hen dan geld afhandig maken). Maar zelfs dan is er kans op veroordeling. Mensenhandelcoördinator Van Gelder: „Mensen denken onterecht dat we aangifte nodig hebben om te vervolgen. Dat is niet waar. We kunnen ambtshalve overgaan tot vervolging. Maar dan moeten we wel voldoende bewijs hebben.’’

Het onderzoek naar het prostitutienetwerk is nog in volle gang. De politie is op zoek naar meer slachtoffers.

Fokforum had ze al eerder in de smiezen.

Update 23 december 2009: Uiteindelijk kregen ze tot 6 jaar celstraf. Een beetje weinig

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM weer eens in de fout met taps

Het Openbaar Ministerie (OM) is onderuit gegaan in een grootschalige hypotheekfraudezaak in Rotterdam. Het OM heeft minimaal tweehonderd gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd.

De rechtbank in Amsterdam tikte justitie maandag op de vingers. Er is sprake van grootschalige systematische inbreuk op het verschoningsrecht van geheimhouders, oordeelden de rechters.

Zij verklaarden het OM niet-ontvankelijk. Het mag daarom de zaak niet voortzetten. De verdachten gaan vrijuit.

Eerder gaf de toenmalige officier van justitie bij de rechtbank al toe dat ze, tegen alle regels in, opzettelijk gesprekken niet heeft vernietigd.

Ongelooflijk. Het OM dat gewoon de wet aan zijn laars lapt en daarmee een grootschalig (lees duur) onderzoek verpest. Wat denken die lui wel niet, dat ze boven de wet staan.

Met zo'n instelling zit er vast een promotie aan te komen.


Zie ook: Het tappen van geheimhouders (advocaten e.d.)
Staat Tappen Van Geheimhouders Volgens de Wet
Get your own at Scribd or explore others: Law

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijf jaar celstraf geëist tegen pyromaan 't Zandt

Tegen Johnny Brondijk, de vermeende pymaan van het dorp 't Zandt, is vandaag voor de rechtbank in Groningen 5 jaar geëist. Hij wordt verdacht van 9 brandstichtingen en het versturen van dreig- en poederbrieven. De branden werden gesticht middels een kaars in een fles met brandbare vloeistof.

Belangrijk bewijs tegen Johnny is DNA dat op 3 plaatsen gevonden is, o.a. op een kaars die gebruikt is bij een poging tot brandstichting in een kantine. Dit DNA komt overeen met dat van Johnny.
Tevens bleek bij observaties door de politie dat B. verschillende keren in de buurt was geweest van de woningen en schuurtjes, kort voordat de branden begonnen.
Na zijn aanhouding op 18 december vorig jaar werd papier in zijn werkbroek gevonden, waarvan de scheuren overeenkwamen met het bij pogingen tot brandstichting gebruikte papier.
Verder werd in een tuin waar B. werkte een tas gevonden met een kaars en flacons wasbenzine.

Johnny zelf heeft altijd ontkent, maar sinds zijn arrestatie zijn er geen branden meer geweest.

Hij werd 18 december 2007 vrijwel op heterdaad betrapt. Ook zijn 20-jarige vriendin Diana M. uit Uithuizen is opgepakt. Volgens de politie had men B. al langer op het oog als verdachte. Dat kwam omdat bleek dat met de klantenkaart van de moeder van de verdachte flessen afwasmiddel waren gekocht van hetzelfde type als bij de branden was gebruikt.
De politie hield hem aan toen hij uit een schuurtje in een buurdorpje tevoorschijn kwam waarin hij brand probeerde te stichten. In het schuurtje trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan.

Diana M. is niet langer een verdachte. Zij werd 20 december 2007 al weer vrijgelaten. Johnny werd 11 september 2008 jaar vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij had inmiddels ruim 9 maanden gezeten en de rechtbank verwachtte dat dit langer was dan de waarschijnlijke straf. Beroep door het OM ingesteld tegen zijn voorlopige vrijlating had geen succes. Johnny werd echter in de gevangenis van Ter Apel opnieuw gearresteerd op verdenking van het sturen van dreigbrieven. Zijn DNA werd op de enveloppen aangetroffen. Johnny mocht dus niet naar huis. Een krappe week later bepaalde de rechtbank alsnog dat hij naar huis mocht. Volgens zijn advocaat - Jan Boksem- kunnen deze brieven niet van Johnny B zijn omdat hij deze dan vanuit de gevangenis moet hebben geschreven. Volgens Boksem had hij dat nooit ongemerkt kunnen doen. Het OM spreekt dat tegen.
Volgens zijn advocaten zijn de DNA-onderzoeken onbetrouwbaar en experimenteel. Ook is er volgens hen geen direct bewijs dat aantoont dat B. verantwoordelijk is voor de branden. Zij pleiten daarom voor vrijspraak. Uitspraak 1 december.

Vijf jaar celstraf is een zeer forse straf voor in totaal drie brandstichtingen in lege gebouwtjes, vier pogingen daartoe, het bezit van een grote hoeveelheid vuurwerk en het versturen van dreigbrieven (envelop met poedersuiker of krijt).

Bij eisen van het OM alswel bij uitspraak van de rechter ga je onwillekeurig vergelijken met andere zaken en dan kom je soms tot onbegrijpelijke verschillen: Vijf jaar is veel vergeleken met de straf voor de zgn. 'brievenbuspyromaan' in Groningen.

Deze pyromaan trok gordijnen door de brievenbus van de voordeur om zo brand te veroorzaken of hij gooide brandende rommel door de brievenbus zonder zich te bekommeren om het feit Of er mensen thuis waren of niet.

Hij deed dat dan ook nog in de Oosterparkwijk een dichtbevolkte wijk met dicht bij elkaar staande huizen. Niet te vergelijken dus met het dorp 't Zandt, waar Johnny zich toelegde op vrijstaande schuurtjes.

In totaal heeft hij daar veertien branden gesticht waarbij er bij 5 maal levensgevaar optrad.

Het Openbaar Ministerie eiste toen een celstraf van drie jaar, waarvan ook nog een deel voorwaardelijk. De rechtbank legde uiteindelijk een celstraf op van veertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Met behandeling.

Gezien de feiten is dat peanuts vergeleken met vijf jaar.

Het lijkt er op dat als het aan het OM ligt, Johnny B. niet moet worden gestraft voor hetgeen bewezen kan worden, maar voor het beeld dat is ontstaan in de loop der maanden. De twintig branden, de enorme aandacht van de politie, de inzet van het leger, het peilbaken onder zijn auto en feit dat het zo lang geduurd heeft. Een zorgelijke ontwikkeling.

Zie ook Lekte justitie in de zaak Johnny B?

Johnny heeft eerder in interviews commentaar gegeven op de branden.Johnny B. geeft commentaar


Kort overzicht


Ouders Johnny reageren verheugd op zijn vrijlating.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 14 november 2008

Zelfmoord na kantoordrama Orange

logo_orange Marnix C. (37) die in maart 2008 zijn collega Mick Becht (38) neerstak, heeft in zijn cel in de Scheveningse strafgevangenis zelfmoord gepleegd.

Hiermee blijft het motief voor zijn daad duister. C. stak voor de ogen van zijn collega's op de IT afdeling van telecombedrijf Orange in Den Haag minstens 10 keer in op zijn collega Becht. De twee, beiden uit Rotterdam, waren al jaren bevriend. Geruchten waren dat er een vrouw in het spel was, ook zou er een extreem grote werkdruk hebben geheerst.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Interview Adele van der Plas inzake de zaak Baybasin-Joris Demmink

Advocate Adele van der Plas strijdt al jaren voor gerechtigheid van haar client Baybasin die het slachtoffer zou zijn van de chantage van Joris Demmink door Turkije. Hij is veroordeeld tot levenslang op basis van telefoontaps waarvan is aangetoond dat ze in elkaar gezet zijn. Het hof heeft dat echter naast zich neer gelegd.

Van der Plas procedeert al 7 jaar om de originele taps in bezit te krijgen maar dit wordt keer op keer door justitie geweigerd. Je vraagt je af waarom.

Deel 1

Deel 2Artikel 'Koud Bloed'
Joris Demmink. Artikel Koud Bloed
Get your own at Scribd or explore others: Law

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 13 november 2008

Meisje in gezicht gesneden

In Maastricht is vanmiddag een 15 jarig meisje het slachtoffer geworden van zware mishandeling. Als ze lopend op weg is naar haar vriendje in de Maastrichtse wijk Malberg, stopt er een auto waarvan de bestuurder haar de weg vraagt. Als ze dat niet weet trekt hij jaar door het portierraam de auto in en ze voelt iets langs haar gezicht strijken.

Het meisje wurmt zich uit de auto waarop de man snel wegrijdt. Dan pas merkt het meisje, dat verstijfd van angst is, dat haar linker wang bloedt.

In het ziekenhuis blijkt dat met een scherp voorwerp, misschien een mes, een diepe snee van ongeveer 10 cm lang in haar linker wang is gemaakt. De wond is zo diep, dat het vrijwel zeker is dat het meisje er een litteken aan zal over houden (foto).

De dader is een lichtgetinte man; tussen de 20-25 jaar oud en is zo'n 1.75-1.80 meter lang.

 

Update Op 10 maart werd in het programma "Opsporing verzocht" aandacht besteed aan de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geweldadige Heerengracht verkrachter gepakt

De politie in Amsterdam heeft een 35-jarige verdachte aangehouden in een geruchtmakende verkrachtingszaak. De man werd in een café in stadsdeel Bos en Lommer opgepakt, nadat hij was herkend van foto's die begin deze week werden gepubliceerd. De politie kwam de man op het spoor dankzij een tip van het beveiligingsproject Connect Actief van oud-Amsterdammer van het Jaar, Saïd Bensellam.

Het betreft een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij heeft een eerste verklaring afgelegd.
Over de inhoud daarvan zegt de politie nog geen mededelingen te kunnen doen. Eerder deze week werd het Vondelpark enige tijd afgesloten omdat de verdachte zich daar mogelijk zou ophouden.

Een 26-jarige vrouw werd in de nacht van 29 oktober in een portiek op de Herengracht verkracht en van haar tas beroofd. Daarna dwong de dader haar om honderden euro's te pinnen op het Leidseplein. Ze wist zich uiteindelijk los te rukken en enkele toeristen aan te schieten, nadat haar roep om hulp onbeantwoord was gebleven.

Dinsdag liet een politiewoordvoerder nog weten teleurgesteld te zijn dat na het vrijgeven van de foto's slechts een handjevol tips was binnengekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rust in vrede Marlies

marliesuitvaart Vandaag wordt in Leusden het lichaam van Marlies van der Kouwe ter ruste gelegd. De dienst begint om 1 uur in de St.Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort, om kwart over drie wordt zij begraven op begraafplaats Rusthof in Leusden.
Rust in vrede Marlies

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 12 november 2008

Heeft Joran Peter de Vries opgelicht?

Vandaag schrijft Gerlof Leistra een interessant artikel in Elsevier waarin hij stelt dat Joran van der Sloot Peter de Vries waarschijnlijk doorhad en geprobeert heeft hem op te lichten.

Hoewel ik denk dat Joran inderdaad met een poging tot oplichting bezig was, denk ik niet dat hij wist dat Peter de Vries er achter zat.

Voor oplichting pleit dat van der Sloot dat eerder heeft gedaan. Hij heeft vanuit Thailand een homofiel op leeftijd (Martin B.) opgelicht door hem voor te spiegelen dat hij bij hem in wilde trekken maar eerst geld nodig had. Vóór pleit ook dat hij ondanks zijn grootsprakige beloftes van honderden beschikbare meisjes, uiteindelijk maar met twee meisjes aan kwam zetten die niet beschikbaar waren. Eén wilde er zelfs eerst haar school afmaken. Niet echt een argument dat je verwacht van een prostituee die lonkt naar een beter betalend land. Het gedrag van Joran was echt dat van een oplichter. Geen duidelijke afspraken, maar vage bezweringen en geruststellingen. Er worden uiteindelijk vanuit Thailand honderden westerse mannen opgelicht al dan niet door echte vrouwen, die beloftes doen over relaties, trouwen en seks, met geen ander doel dan geld te incasseren.

Zoals gezegd denk ik niet dat hij wist met de Vries te doen te hebben. Hij dacht waarschijnlijk gewoon twee seksbazen op te lichten. Daarvóór pleit het feit dat hij af en toe gedrag vertoonde dat hij niet gedaan zou hebben als hij wist dat hij gefilmd werd, zoals de 'bedreiging' aan Peter's adres. Ook zou hij dan geweten moeten hebben dat hij uit Thailand zou moeten vertrekken, waar hij zijn leventje redelijk voor elkaar leek te hebben.

Waarschijnlijk zou hij dan ook na het accepteren van de 1000 euro opgestaan zijn en gezegd hebben: "hebbes, ik heb je door Peter", of "Ok heren, dit is bewijs dat júllie bezig zijn met iets strafbaars, ik loop hier nu mee naar de politie".

Nee, ik denk dat het hier een dubbel bedrog betrof: Joran wilde twee seksbazen oplichten en zij wilden hem te grazen nemen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 11 november 2008

Studente vermoord

suzanne martens Suzanne Martens (25), die afgelopen zaterdag 8 november dood in haar huis aan de Goeman Borgesiuslaan 311 in Groningen werd gevonden, is door een misdrijf om het leven gekomen. Sectie heeft dit uitgewezen.

Buren van de studente belden zaterdag de politie, omdat ze de haar al enkele dagen niet hadden gezien. In de woning trof de politie het stoffelijk overschot van de vrouw aan. Hoe lang ze toen al dood was, is niet duidelijk.
Suzanne Martens studeerde Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen en zat in een rolstoel. Ze had weinig contact met haar flatgenoten. Haar medestudenten zijn in bijeenkomsten geïnformeerd. Hen is psychologische hulp aangeboden.
Omdat buurtgenoten Suzanne niet persoonlijk kenden, roept de politie vrienden van Suzanne op contact op te nemen. Suzanen stond ook wel bekend als 'Jacky Morrisson' en kleedde zich gothic.

Suzanne Martens is afkomstig uit Eindhoven en wordt zaterdag in Woensel begraven. Ze studeerde sinds februari in Groningen. Martens deed daarvoor vrijwilligerswerk in Griekenland.

Update 12 November 2009 Dirk Z. (20) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de Groningse Suzanne Martens is een bekende van de politie. Dirk Z. is een buurman van Suzanne en heeft zich eerder schuldig gemaakt aan lichte vergrijpen. De man, die recentelijk door zijn vriendin is verlaten, zou een drugsprobleem hebben.

De verdachte werkt volgens de politie mee aan het verhoor. Over wat zich precies in de woning van Suzanne aan de Goeman Borgesiuslaan heeft afgespeeld en hoe de vrouw in haar woning om het leven is gekomen, geeft de politie nog geen informatie. Roof lijkt geen optie omdat er voor zover bekend geen spullen zijn verdwenen. Sporen van inbraak zijn evenmin aangetroffen. Een zedendelict sluit de politie niet uit.

De verdachte is in Delfzijl aangehouden door de politie. Hij was daar aan het werk. Z. monteert hekwerken. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen. Die beslist of de rechercheurs voldoende bewijs hebben verzameld om Z. langer in voorlopige hechtenis te houden.

handdruk_suzane martens.pgUpdate 27 november 2008 De Groninger Dirk Z. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de 25-jarige studente Suzanne Martens, blijft 90 dagen langer in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van Groningen donderdag bepaald.

Update 24 feb 2009 Vandaag maakte de officier van justitie op een persconferentie bekend dat Suzanne Mertens in totaal negentien steekwonden in haar gezicht, borst en keel had.

In en rond de woning werd bloed gevonden van zowel het slachtoffer als de 20-jarige verdachte die vastzit voor de moord. Ook in de woning van de verdachte man, die naast Martens woonde, is van beiden bloed aangetroffen. In het bloed zijn voetstappen van de verdachte gevonden. Ook een mes en een schaar die gebruikt zouden zijn bij de moord, vertoonden bloedsporen van de verdachte.

Update 4 juni 2009 Er is 20 jaar geëist tegen Dirk Z.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar cel voor overval met dodelijke afloop

Orville K. (24) is door het gerechtshof in Amsterdam  veroordeeld tot tien jaar cel voor de overval op en het doden van Erkan Yildiz (29), de eigenaar van avondwinkel La Nuit, in Amsterdam-Noord. Het vonnis is conform de eis van justitie en gelijk aan de straf die Orville in december 2007 kreeg van de rechtbank.

Het hof acht bewezen dat K. op 8 februari vorig jaar samen met zijn kompaan Gino P. de avondwinkel overviel en probeerde de kostbare ketting van Yildiz af te pakken. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij het pistool van een van de overvallers afging en het slachtoffer dodelijk werd geraakt.

Volgens het hof is K. schuldig aan het medeplegen van doodslag en diefstal met geweld. K. ging in hoger beroep omdat hij ontkent dat hij op de bewuste avond in de winkel is geweest. Zijn advocaat pleitte dan ook voor vrijspraak. Hij denkt dat hij erbij is gelapt omdat P. familieleden wil beschermen. Volgens K. is niet hij maar een andere persoon de winkel binnengegaan.

P. heeft bekend. Ook hij kreeg door de rechtbank in Amsterdam een celstraf van tien jaar opgelegd. De verklaring van K. ging er bij het hof niet in. Volgens de raadsheer is er voldoende bewijs dat hij betrokken was bij de fatale overval. Hij had bovendien een geladen pistool bij zich en had kunnen weten dat, toen hij de winkel binnen ging, het slachtoffer zich zou verdedigen, redeneerde het hof. Daarbij zou het wapen kunnen afgaan. “Dergelijke niets ontziende handelingen, ingegeven door financieel gewin, acht het hof weerzinwekkend.” Volgens het hof is niet alleen “onbeschrijfelijk leed” aangedaan aan de nabestaanden, maar heeft het incident ook gevolgen voor de gevoelens van onveiligheid in de samenleving, vooral bij kleine ondernemers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man met jeugd TBS vrij door ‘menselijke fout’

Een 22-jarige man met jeugd-tbs is volgens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie  per ongeluk vrijgelaten  door ‘een menselijke fout’. De vrijlating is niet het gevolg van gebreken in de procedures bij de politie.

Dat heeft de minister  gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij constateerde tegelijkertijd dat ‘een minieme fout veel te grote consequenties heeft gehad’. Hij noemde het een ‘ergerlijke zaak’. ‘Het is ellendig maar wel de realiteit.’

De man werd na een verhoor door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, omdat een formulier verkeerd was ingevuld. Eén kruisje stond niet op de juiste plek en dat leidde tot vrijlating. Het formulier gaf namelijk niet aan dat de man moest worden teruggebracht naar een jeugdgevangenis. 

De desbetreffende man was veroordeeld tot jeugd-tbs en had geweigerd zich na een oproep te melden in de jeugdgevangenis. Hij werd vervolgens eind oktober aangehouden na de diefstal van een scooter. Daarvoor werd ook een 32-jarige vriend van hem opgepakt. Die bedreigde voor zijn arrestatie een agent met een vuurwapen en boeide hem met zijn eigen handboeien. Na een korte klopjacht kon de 32-jarige verdachte alsnog worden gearresteerd.

De jeugd-tbs'er werd na zijn aanhouding voorgeleid aan de rechter-commissaris. Na dat verhoor werd hij niet teruggebracht naar de gevangenis maar op vrije voeten gesteld.

 

Ach, het is vandaag de dag der zotten, deze verklaring van Ballin past daar goed bij

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

5 jaar cel en TBS voor poging tot moord op ex-man

Margrietha G. (37) is vandaag (11-11-2008)door rechtbank in Zwolle veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor poging tot moord op haar ex-man. De rechtbank sprak haar vrij van poging tot moord op de 12-jarige zoon van het stel.

De vrouw schoot op 27 maart 2008 in Deventer zes keer van nabij op haar ex, die net bezig was de zoon van school te halen. De man raakte toen zwaargewond.

De rechtbank acht niet bewezen dat ze wist of kon zien dat het zoontje naast het slachtoffer in de auto zat, zoals de officier van justitie beweerde. De uitspraak is desondanks conform de eis van de officier.

De vrijspraak van de poging tot moord op haar zoon is eigenlijk meer symbolisch omdat het in de straf niets heeft uitgemaakt: Er was 5 jaar geeist voor de dubbele poging tot moord en dat word nu 5 jaar voor één poging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joran is geen vriend van mij

In de Pers een aardig artikel over Peter de Vries en zijn recente uitzending. Peter worden een paar vragen gesteld omtrent vrouwenhandel omdat ook Cor van Hout beschuldigd is van vrouwenhandel.

Peter R., wat vindt u van vrouwenhandel?

Iedereen is er tegen. Het lijkt me niet iets waar je voor kunt zijn.

Het OM heeft sterke aanwijzingen dat er bij de Alkmaarse prostitutieramen die voorheen in het bezit waren van uw geliquideerde vriend Cor van Hout sprake is van vrouwenhandel.

Dat is helemaal niet zeker. Dat zou je aan hem moeten vragen.

Dat kan niet meer. Maar waren Van Houts banden met het criminele circuit lastig in uw vriendschap?

Het feit dat ik met hem bevriend was, betekent niet dat ik alles wat hij deed goedkeur. Ik keurde ook de ontvoering van Freddy Heineken af en het feit dat Cor veel dronk.

Sprak u hem er wel eens op aan?

Ik ga niet iedereen de maat nemen. Soms zijn mensen juist interessant door de dingen die ze doen. Ik raakte met hem bevriend toen ik werkte aan het boek over hem. Het was geen vriendschap waarin alles werd besproken.

U neemt Joran van der Sloot wel de maat.

Joran is geen vriend van mij.

Dat laatste lijkt me een veelzeggend antwoord. Klaarblijkelijk is een en dezelfde verdenking het wel waard om breeduitgemeten op TV te komen als je géén vriend vam Peter bent en niet als je wél een vriend van Peter bent. Klaarblijkelijk is vrouwenhandel minder erg als je een vriend van Peter bent.

Op 10 november was de advocaat Gerda van Dijk, die strijdt tegen vrouwenhandel, in Goedemorgen Nederland dat in de 63 panden te Alkmaar minstens de helft het slachtoffer is van vrouwenhandel. Bovendien stelt zij (naar aanleiding van de uitzending van Peter) dat wat Joran betrof in geen enkel opzicht was gebleken hier van doen te hebben met professionele vrouwenhandel van de georganiseerde misdaad.

Joran is geen vriend van mij' - dinsdag 11 november 2008 - DePers.nl

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM weer eens in de fout: Telefoongesprekken niet vernietigd

Het Openbaar Ministerie heeft in een rechtszaak over grootschalige hypotheekfraude in Rotterdam honderden vertrouwelijke gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd. Een voormalige officier van justitie zei maandag voor de rechtbank in Amsterdam dat bepaalde gesprekken juist opzettelijk in het dossier zijn gestopt.

Bovendien liet ze weten dat ze het onderzoeksteam opdracht had gegeven alle conversaties uit te werken. De advocaten spraken er schande van dat deze officier, die maandag op zitting als getuige werd gehoord, ‘zich boven de wet had gesteld’. Zij vroegen de rechtbank het proces tegen de vier mannen te stoppen. ‘We hebben weet van 199 gesprekken en dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg’, aldus raadsman Ed Manders.

Eerdere zaken, waaronder die tegen de Hells Angels, liepen stuk omdat het OM zich niet aan de regels heeft gehouden. De rechtbank doet maandag 17 november uitspraak over de niet-ontvankelijkheid van justitie.

De officier vertelde de rechters dat het ondoenlijk was alle gesprekken te wissen. De verdachten zouden namelijk veelvuldig met advocaten, notarissen en andere geheimhouders hebben gebeld. Verder gaf ze toe niet altijd te hebben gecontroleerd of telefoontjes die hadden moeten worden gewist, ook echt waren vernietigd. Het OM verklaarde wel zeker te weten dat de vertrouwelijke informatie geen sturing heeft gegeven aan het onderzoek. De raadslieden betwisten dat. Volgens hen is voor de verdediging informatie achtergehouden.

Bovendien hebben justitie, politie, gemeente en partijen als de Belastingdienst afgesproken dat zij gezamenlijk malafide huiseigenaren aanpakken. Dit zogeheten Alijda-project speelt in deze zaak. ‘Onderling wisselen de partijen gegevens uit en dat kan niet bij een scheiding der machten’, verduidelijkt Manders.

Twee verdachten, de vastgoedbroers Franklin en Fred Lugo, vechten op allerlei manieren deze Alijda-aanpak aan. Zij stellen dat zij onterecht op de lijst van huisjesmelkers staan. Daarom eisen zij in een zaak tegen de gemeente een schadevergoeding van 100 miljoen euro.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 10 november 2008

Agenten moeten worden vervolgd voor dooddrukken arrestant

Justitie moet zes agenten van de politie Amsterdam-Amstelland alsnog vervolgen voor de doodslag op een arrestant in zijn cel op 16 juni 2003. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag 10 november besloten. Volgens het hof zijn er sterke aanwijzingen dat de agenten een 42-jarige Amsterdammer in zijn cel, op het hoofdbureau van de Amsterdamse politie, hebben doodgedrukt.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder de agenten niet te vervolgen, omdat de man zou zijn overleden door een combinatie van cocaïnegebruik en een zwak hart.

Deze beslissing is alleen maar toe te juichen. Te vaak worden agenten niet vervolgd voor zaken waarvoor een gewone burger wél vervolgd wordt en vaak al direct in vooraarest komt. Een agent staat niet boven de wet, sterker nog, een agent mag aan hogere normen gehouden worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 9 november 2008

Een storm in een glas water: Joran in de vrouwenhandel

De uitzending van vanavond van Peter R de Vries, met veel gevoel voor sensatie aangekondigd, kan niet anders dan teleurstellen.

Joran woont al een tijdje in Thailand, daar studeert hij onder andere. Met een mooie villa als pied a terre rijdt hij rond op een motor, genietend van de mooie vrouwelijke natuur. Via een pokersite kwam hij in contact met Arjan Wezel die klaarblijkelijk zijn naam eer aan doet. Die hoorde Joran's stoere verhalen over vrouwen en besloot Peter R. de Vries in te schakelen. Een plannetje werd beraamd zodat Joran daad bij woord ging voegen. Arjan Wezel zou zich samen met een redacteur van Peter R. voordoen als geïnteresseerde klanten in de nog niet bestaande business van Joran. Joran hapte toe en ondernam stappen.

Peter zag een Joran die bezig is met voorbereidingen voor vrouwenhandel. Ik zag slechts een klungelige Joran die probeert 2 sexbazen op te lichten.

Na de uitzending deed SBS6 bij monde van Maureen du Toit er zelfs nog een schepje boven op: Joran zou bezig zijn 'seksslavinnen' naar Nederland te brengen.

Als je de uitzending ziet, dan is Joran op een gegeven moment toch wel heel duidelijk. Hij wil dat de meisjes weten wat ze in Nederland gaan doen. "Het belangrijkste is dat ze weten wat ze gaan doen," zegt hij. Er is dus geen sprake van nietsvermoedende meisjes naar Nederland brengen. En zeker niet van 'seksslavinnen' zoals SBS6 na de uitzending gulzig verkondigde.

Nou geldt ook dat het brengen van prostituees naar Nederland die wéten wat ze daar gaan doen als strafbaar, maar moreel gezien is er natuurlijk wel een verschil tussen het naar Nederland brengen van een vrouw die weet dat ze de prostitutie ingaat en het naar Nederland brengen van een vrouw die denkt een gewoon baantje te krijgen.

Als Joran slim is (en dat is hij niet) zegt hij dat hij nooit van plan is geweest meisjes te leveren, maar enkel de sexbazen op te lichten. Daarvoor pleit dat hij al eerder een goedgelovige oude homo op heeft gelicht en het feit dat de twee meisjes die hij naar de hotelkamer bracht niet beschikbaar waren om naar Nederland te reizen.

Daar doet het feit dat hij zich uitgaf als Bill Jenkins, model scout, niks aan af. Hoewel het OM dat natuurlijk wel zal uitbuiten.

Het blijft natuurlijk de vraag of de Thaise overheid deze nuances ziet.

Niemand hoeft te twijfelen dat Joran geen fris mannetje is, maar het begint inmiddels wel een beetje op een heksenjacht te lijken.

Peter wist zelf te vertellen dat er in Nederland 400 Thaise prostituees onder slechte omstandigheden worden 'vastgehouden'. Waarom daar dan niets aan gedaan?

Nou, dat levert geen Emmy op.

Er is één ding dat Joran niet moet doen en dat is direct weerwoord geven dat het grootspraak was. Dat helpt hem namelijk niet en mocht hij voor de rechtbank komen dan kan het OM dat uitbuiten als hij de 'oplichting' verdediging wil gaan voeren omdat hij dan zijn verhaal verandert.

Oplichting is natuurlijk ook een misdrijf, maar je wordt er niet voor uitgeleverd.

Het was al met al weer een typische Peter-Joran uitzending: Veel geschreeuw maar weinig wol.

Ook de vriendin 'Celes' die plotseling allerlei uitspraken doet. Ten eerste hadden die niet veel om het lijf en ten tweede: waarom komt ze er nu pas mee? Hoopt zij ook op wat geld à la Patrick?

Overigens is Peter ook niet op de hoogte van alle feiten: hij zegt dat Western Union gebruikt kan worden om anoniem geld over te maken. Dat is onzin. Je moet je legitimeren en een telefoonnummer opgeven, degene die het geld ophaalt moet zich ook legitimeren.


Update 10 november:
Joran zou afgelopen vrijdag Thailand al hebben verlaten. Het OM verklaart geen stappen tegen Joran te zullen ondernemen omdat de uitzending daarvoor te weinig aanknopingspunten bevat.

Volgens strafrechtdeskundige G. Knoops is het televisieprogramma van Peter R. de Vries over mogelijke handel in vrouwen vanuit Thailand 'ontoelaatbaar' als bewijs voor een strafzaak tegen Joran van der Sloot. ,,Zo'n uitzending zou op zich wel voldoende kunnen zijn om een onderzoek te starten door de Thaise autoriteiten, maar het probleem loopt een beetje parallel met de Holloway-uitzending.

Het is een moeilijk controleerbaar bewijsmiddel. Ik denk niet dat er een strafzaak tegen Van der Sloot ligt.''
Volgens Knoops zal het zwaar overbelaste Openbaar Ministerie in Thailand pas een eigen onderzoek starten als er mogelijk sprake is van een 'groot internationaal vertakt netwerk'. ,,De achterstand van de rechterlijke macht is daar gigantisch. Er moet echt een zwaar wegend belang zijn en geen mogelijke incidentele handeling.''

Televisiebeelden en vertalingen zijn inmiddels door de ambassade naar de Thaise autoriteiten gestuurd, aldus de woordvoerster van de ambassade. ,,Daar wordt door de politie en justitie bekeken of er juridisch gezien strafbare feiten zijn gepleegd.'' Het Thaise ambassadepersoneel in den Haag heeft zondagavond massaal naar de uitzending van Peter R. de Vries gekeken.
In het Programma wilde De Vries aantonen dat Joran van de Sloot vanuit Bangkok probeert een vrouwenhandel op te zetten. Er keken bijna 3.5 miljoen mensen naar de uitzending.

De Thaise ambassade kreeg dit weekeinde de tip dat Van der Sloot vrijdag 7 november met het vliegtuig gevlucht zou zijn naar het Thaise eiland Koh Samui. Van daaruit is het mogelijk diverse vluchten naar het buitenland te nemen, aldus de ambassade. Waar Joran op dit moment verblijft is niet bekend bij de autoriteiten.

De Thaise ambassade vindt dat Thailand in de uitzending 'te negatief' in beeld werd gebracht. ,,Het leek of heel Thailand vol zit met prostituees, maar dat klopt niet met de werkelijkheid.''

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 8 november 2008

"Ik stuur een Thai op hem af" |Hoeveel gevaar loopt Peter de Vries?

In een recente undercoveractie in Thailand (morgen op TV te zien) heeft Joran van der Sloot over Peter de Vries gezegd: "Ik stuur wel een Thai op hem af". Met andere woorden: Een Thai om Peter in elkaar te slaan of te vermoorden (naar bleek 'om hem een lesje te leren').
Hoe serieus moet je dat nemen? In eerste instantie denk ik dat je dat nauwelijks serieus moet nemen en ik denk ook niet dat Peter er wakker van ligt. Het lijkt gewoon grootspraak en veel mensen zeggen natuurlijk wel eens als ze boos zijn: "ik vermoord hem", "ik sla hem in elkaar" of "ik sla hem op zijn levertjes (Steve Brown)". In praktijk blijft 99,9% natuurlijk bij woorden, vaak zelfs niet eens in het bijzijn van het beoogde 'slachtoffer' geuit.
Komt nog bij dat ik Joran er niet voor aanzie om een locale huurmoordenaar uit Bangkok af te laten reizen naar het Gooi om bij huize de Vries verhaal te halen (een soort van omgekeerde "Bangkok Dangerous").
Toch wil ik enig gevaar niet helemaal uitsluiten. Als er al iets is dat Joran heeft laten zien is het dat hij nogal sterk in zijn onaantastbaarheid gelooft en mogelijk nogal egocentrisch is, m.a.w. hij is gek genoeg om het wel te doen, mocht hij weten dat de Vries zich ergens in Bangkok bevind. Een Thaise 'problemsolver' is snel gehuurd voor een relatief laag bedrag.
Is dat ook de reden dat de Vries zelf niet in Bangkok was? Gewoonlijk verwacht je bij een undercover van de Vries dat hij aan het einde de confrontatie aangaat met de vermeende boef. Dat gebeurde hier niet. Een redactionele beslissing? of toch een uit veiligheid? We zullen het niet weten.
Joran wordt door Peter steeds meer in het nauw gedreven en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Is Joran's uitspraak technisch gezien bedreiging? Niet onder de Nederlandse wet, omdat de uitspraak in Bangkok plaats vond. Zelfs al vond de uitspraak in Nederland plaats, dan is het mogelijk nog steeds geen bedreiging. Bij bedreiging gaat het namelijk niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe dat door de 'bedreigde' wordt opgevat. Als ik bijvoorbeeld van een dwerg in een rolstoel te horen krijg: "ik sla je in elkaar" dan zal ik mij niet bedreigd voelen en is het dus geen bedreiging. Als Mike Tyson dezelfde woorden gebruikt dan heb ik alle reden om mij bedreigd te voelen en is het dus bedreiging. Zou de dwerg mij daarentegen zeggen: "ik schiet je dood", dan is dat iets waartoe hij in staat geacht moet worden en kan ik mij dus wel bedreigd voelen.
Als Peter dus aangeeft zo'n uitspraak van Joran niet serieus te nemen, dan is het geen bedreiging.
Hoeveel gevaar loopt Peter eigenlijk in zijn beroep als Misdaadjournalist? Tot nog toe blijkbaar erg weinig. In zijn tig jarige carriere heeft hij slechts één keer een schop onder zijn kont gekregen van Steve Brown en is hij aangevallen met een huisplant door een getuige in de zwarte Cobra zaak. Het eerste was eigenlijk meer een vernedering, het tweede lachwekkend.
Weliswaar zou hij volgens zijn eigen site ooit door de politie zijn gewaarschuwd dat hij gevaar liep, maar uiteindelijk is dat loos alarm gebleken (niks gebeurt toch?). Een vermeende bedreiging door Louis Hageman wordt door deze laatste ten stelligste ontkent en zou ook weinig reeel zijn aangezien hij levenslang vast zit (mogelijk onterecht, dat wel). In vergelijking met de bedreigingen en agressie die een sportjournalist als Johan Derksen en laatstelijk ook weer documentairemaker Prem Radhakishun tegenkomen valt dat voor deze misdaadjournalist dus nogal mee. Vergelijk bijvoorbeeld met de misdaadverslaggever (Ik meen van de Volkskrant), die in Utrecht een keer serieus in elkaar geslagen is.  Telegraaf misdaadjournalist Cees Koring werd in maart 1990 in zijn woning in Amsterdam door criminelen overvallen en zwaar mishandeld. (In De maffiatapes vertelt hij voor het eerst zijn verhaal en over de achtergronden van de aanslag.) Ook programmamakers Barend en Van Dorp en Jan Lenferink weten wat gevaar is. De eersten zijn daadwerkelijk bedreigd en geintimideerd door Hells Angels, in de studio notabene, de laatste werd door Hells Angels afgetuigd toen hij bij Angels Place een taart kwam brengen. Zelfs columniste Ebru Umar werd mishandeld om haar schrijfsels.

Freek de Jonge noemde bij P&W een interessante reden: "je gaat alleen achter kruimeldieven aan, je bent een lafaard". Heeft Freek daarin gelijk? Ik ben geneigd te zeggen ja, Peter gaat inderdaad achter kleine boefjes aan en lijkt de grote links te laten liggen. of dat 'laf' is of gewoon 'verstandig' laat ik even in het midden.
De mensen die door Peter aangepakt worden zijn deels mogelijk voor iemand ooit een gevaar geweest (als zij bijvoorbeeld iemand vermoord hebben) maar voor een ander zijn ze natuurlijk nauwelijks een gevaar. Als je naar de zaken van Peter kijkt dan gaat het om een bejaarde Pistolen Paultje die een vals schilderijtje verhandeld, een zigeunerfamilie uit Stein die in valse sigaretten en gouddraad handelt, een kleine heler (een '3 jarig internationaal onderzoek met GPS tracking over heel Europa') en wat verdwijningszaken. Toegegeven, hij heeft Frans Meijer opgespoord in Peru maar Frans was toen als devoot pinkstergemeentelid nauwelijks meer gevaarlijk te noemen. Bovendien had van Hout op voorspraak al voor de Vries' veiligheid gezorgd.
De Vries heeft natuurlijk redactionele vrijheid genoeg om zijn onderwerpen te kiezen en heeft al eens aangegeven meer om verdwijningen te geven dan om de zoveelste moord in het drugsmilieu. Toch is het opvallend dat waar het om echt zware jongens gaat, de Vries gewoonlijk meer aan de zijde van de zware jongens te vinden is.
Als voorbeeld geld hier natuurlijk in eerste plaats Charlie 'de Chileen' da Silva. Da Silva kwam uit de nalatenschap van wijlen Klaas Bruinsma, in het bezit van een aantal gestolen schilderijen (een Ruysdael en een Frans Hals). Ieder ander zou voor schuldheling worden opgepakt, maar na een aantal prijzende artikelen in Aktueel door de Vries was de schuldheling van de baan en kreeg da Silva zelfs een beloning van een half miljoen gulden. Bij zijn bezoek aan da Silva ivm de zaak Mabel Wisse Smit was het al snel 'Ouwe Jongens Krentebrood' tussen de Vries en da Silva en mocht de laatste gedramatiseerd zijn schietkunsten vertonen. Toch wellicht minder kies voor de nabestaanden van zijn slachtoffers. Toen da Silva met een ingestudeerd stukje 'Peter, Peter wat vraag je me nou toch' toegaf wel eens bij een liquidatie aanwezig geweest te zijn, zou je toch van Peter verwachten dat hij zou vragen: "Oh Ja, wie werd er dan vermoord en door wie en waarom dan en wie waren daar nog meer bij", maar de misdaadjournalist in hem was klaarblijkelijk even weg. Overigens was de hele zaak Mabel nauwelijks iets wat met een misdaad te maken had. Een jonge vrouw die hem nog nooit iets had aangedaan werd afgebrand, meer niet. Waarschijnlijk meer te maken met Peter's republikeinse overtuiging dan met 'misdaad'. (Overigens trokken zowel Geurt Roos als Etienne Urka de beweringen van 'de Chileen' in twijfel. Etienne leek er van uit te gaan dat het een 'wederdienst' van da Silva voor de Vries was)

In de zaak Holleeder-Endstra was één vande vragen of het nou Holleeder was die Endstra in de tang had of andersom. Peter aarzelde geen moment om de inmiddels overleden Endstra alle schuld in de schoenen te schuiven en daarmee Holleeder te ontlasten.
Vergelijkbaar gedrag was er ook in de Zwarte Cobra zaak. Deze wordt door in Spanje op last van de Amerikanen opgepakt voor een voorgenomen drugsdeal. Peter spoort de anonieme tipgever en getuige op en bijt hem toe 'fijne vriend ben jij'. Met welk doel eigenlijk? Waarom moest deze man in de openbaarheid komen. Waar, geen leuke vriend, maar in de zaak Joran maakte Peter zelf gebruik van zo'n 'fijne vriend'. Tot 2x toe zelfs.
Ook een onschuldige Caroline Tensen moet elke keer weer nutteloos in verband worden gebracht met de zwarte Cobra en Peter mag haar een gangsterliefje of woorden van gelijke strekking noemen. Het enige wat Tensen heeft gedaan is dat ze erbij schnabbelde om het huwelijk aan elkaar te praten zoals ze ongetwijfeld ook bij anderen heeft gedaan. Voor het gemak vergeet Peter misschien even de relatie die zijn redactiemedewerkster Lisette Knoop had met Cor van Hout. Nee, dan is het plotseling een 'privé aangelegenheid'. Terwijl dat dan toch met recht een gangsterliefje is.

Ik kan me inderdaad voorstellen dat Peter redactioneel niet warm of koud meer wordt van de zoveelste moord in het drugsmilieu, maar er zijn natuurlijk in Nederland wel een paar zaken die eigenlijk de aandacht hebben van een groot deel van de bevolking en die indien er in gekeken wordt mogelijk een sensationele ontknoping hebben.
Ik noem maar even de moord op Pim Fortuyn. Deze lijkt opgelost, maar toch blijven de verhalen van een politiek complot en een tweede schutter de ronde doen. Velen hebben destijds Peter geschreven en gevraagd om zich er in te verdiepen, maar na zijn bewering dat men daar van op aan kon, is het stil geworden. Misschien vindt Peter een complottheorie mogelijk niet interessant om te onderzoeken maar waarom dan de moord op Kennedy 'opgelost' (met een oplossing overigens diedaarvoor ook al door de FBI al als mogelijkheid was gezien en op DVD is gepubliceerd).
Een tweede grote zaak is de Joris Demmink Affaire. Misschien is Joris onschuldig, misschien is hij schuldig, maar datzelfde gold destijds voor Joran. Als Demmink inderdaad schuldig is, is dat natuurlijk wel een zaak van zeer groot belang, waarbij Joran van der Sloot snel vergeten is. Toch pakt Peter die zaak niet op. Misschien toch bang te eindigen als de chauffeur van Demmink.
Ik wil Peter's redactionele keuzes niet aanvallen, tenslotte is het zijn programma, maar ik kan wel bepaalde vraagtekens zetten bij die keuzes en kan me dan de uitspraak van Freek de Jonge heel goed voorstellen

Zie ook: De Vries vs. Het Parool, het vonnis in hoger beroep van de zaak van de Vries tegen Bart Middelburg, in casu Het Parool

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook