donderdag 8 april 2010

Politie schorst brigadier

Een brigadier (56) van het politiekorps Zuid-Holland-Zuid blijkt al sinds 11 maart geschorst, omdat hij ervan wordt verdacht strafbare feiten te hebben gepleegd. Dat maakte de politie vandaag bekend. De man is niet aangehouden.

Welke strafbare feiten de politieman zou hebben gepleegd, wilde een woordvoerder van het korps niet zeggen. Tegen de brigadier loopt een onderzoek door Bureau Interne Zaken van het politiekorps.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eigenaar internetforum onschuldig veroordeeld wegens racistische teksten

‘Een vervelend mannetje’ zette in 2008 racistische teksten op het internetforum PolitiekDebat. De toenmalige eigenaar van het forum, een 30-jarige inwoner van Tilburg, kreeg als reactie een e-mail van het Meldpunt Discriminatie Internet. In plaats van de teksten meteen te verwijderen, ging de Tilburger de discussie aan met het meldpunt. Tot zijn grote spijt leidde zijn gedrag van destijds vandaag tot een veroordeling door de politierechter.

De Tilburger nam zich voor de bewuste racistische teksten te verwijderden zodra hij een reactie terug had van het meldpunt. De anti-racismewaakhond van internet stuurde echter geen mail terug, maar stapte naar de politie. Met als gevolg dat de Tilburger donderdag voor de politierechter moest verschijnen.

Officier van justitie Janssen vroeg de politierechter de man schuldig te verklaren zonder oplegging van straf. Rechter Kok was het met haar eens.“U bent niet voortvarend genoeg geweest met het verwijderden van die uitlatingen”, motiveerde ze haar vonnis. “Daar staat tegenover dat ik geloof dat u zonder meer integer bent geweest.”  (waarom volgt dan veroordeling?)

Kafkaïaanse toestanden. Klaarblijkelijk kan in Nederland een stichting anderen sommeren en als om opheldering wordt gevraagd, dan volgt geen antwoord maar vervolging en veroordeling. Een zéér slechte beurt voor deze rechter en OvJ.

Klaarblijkelijk is het inmiddels ook in Nederland noodzakelijk geworden om volstrekt anoniem te bloggen.

#


Dan brachten de eigenaars van de website 'Misdefinitie' het er toch beter af. Zij werden op alle punten vrijgesproken. Direct uit het vonnis: (De woorden tussen haakjes zijn van de OvJ)
- "Zo'n berberaap of kakkerlak (Turkse agent) moet u gewoon binnenlaten" en/of
- "Moslims (...) blijf in uw woestijn en ga nog eens fijn van bil met een van uw kamelen" en/of
- "We hebben ze (allochtonen/moslims) als waarde gasten behandeld. Althans voordat ze onze blondines gingen verkrachten" en/of
- "Met een invasie van meer dan een miljoen berberapen kunnen we spreken over een dreigende Derde Wereldoorlog" en/of
- "Ratten die ons het liefst allemaal zouden willen afslachten omdat we ongelovige onreine varkens zijn".

De eigenaar van de website 'misdefinitie.nl' beschrijft het verhoor hier. klaarblijkelijk wilde justitie niet dat de 'intimidatie openbaar werd' want de webmaster werd verboden te publiceren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar voor moord op Lilian Pisano

Tegen Francesco Pisano (50) is vandaag voor de Haagse rechtbank 18 jaar geëist voor moord op zijn vrouw Lilian Pisano Doesburg. Volgens justitie was er duidelijk sprake van voorbedachten rade en was Francesco P. bij zijn volle verstand op het moment dat hij Lilian doodschoot.

Francesco Pisani meldde zich in de vroege ochtend van 4 januari 2009  bij het Haagse politiebureau Overbosch met de woorden: "Ik heb grote problemen, ik moet gearresteerd worden.” Hij had een nog doorgeladen pistool en een zak medicijnenbij zich.

Rond datzelfde tijdstip kwam er via alarmnummer 112 een telefoontje binnen van de middelste dochter van P. dat haar moeder dood op bed lag in haar woning aan de Theresiastraat.

 “Ze is met vijf schoten van zeer dichtbij op ruwe en zeer gewelddadige wijze vermoord. Ze had geen schijn van kans tegen de man met wie ze bijna dertig jaar was getrouwd”, omschreef de officier van justitie  in de Haagse rechtbank de gebeurtenissen in de nacht van 3 op 4 januari.

P. zou het niet kunnen hebben verkropen dat zijn vrouw en moeder van hun drie dochters bij hem wegwilde. Zij had twee maanden eerder aan haar man verteld te willen scheiden. Twee dagen voor haar dood, had Lilian verteld een nieuwe vriend te hebben.

P. zelf heeft over zijn daad wisselende verklaringen afgelegd. Hij zou in paniek zijn geraakt en niet hebben geweten wat hij deed. Iets wat volgens justitie niet kan kloppen gezien de manier waarop er heel gericht is geschoten.

De officier wees ook op de diverse rapportages over P. die een beeld laten zien van een man die de neiging heeft te zwelgen in zelfmedelijden en opmerkelijk genoeg met geen woord rept over het leed dat hij zijn dochters en vrouw aan heeft gedaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 8 jaar voor politieagent voor doodslag op vriendin

Politieagent, Curaçaonaar Quency M.(25) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot acht (!) jaar cel voor doodslag zijn vriendin Sharifah Karsodjojo (18) op 5 juli 2009. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist.

Quincy M. bracht zijn vriendin met 52 messteken om het leven, na een heftige ruzie tussen de twee. Zijn vriendin zou hem eerst bedreigd hebben met een mes -dat hij van haar af kon pakken- en hem daarna met een wokpan zijn aangevallen. Omdat hij in een hoek had gestaan had hij geen andere mogelijkheid gehad dan haar met het mes te steken. Volgens de advocaat van Quincy M. was er sprake van noodweer, maar de rechtbank verwierp dit. Zij vond dat het verhaal van Quincy niet gestaafd werd door onderzoek van het NFI, dat bloed en vetweefsel van het slachtoffer op meerdere plaatsen in het huis had gevonden. De vriendin was bovendien kleiner en tengerder dan M., waardoor hij haar volgens de rechter gemakkelijk een wokpan had kon afpakken. Quincy had immers ook verklaard dat hij het mes van haar af kon pakken. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het gedrag van het slachtoffer - voor zover aannemelijk geworden - niet tot enige verdere verdediging noopte. De vriendin was bovendien vele keren gestoken, wat steken uit zelfverdediging onwaarschijnlijk maakt.

In de relatie zou sprake geweest zijn van enig fysiek geweld door de vriendin, waarbij zij volgens de rechtbank niet naliet de agent erop te wijzen “dat hij zijn baan bij de politie zou kwijtraken als hij haar zou slaan.” Daarom week de rechtbank enigszins af van de eis van de officier van justitie.

Deze rechtszaak verdient geen schoonheidsprijs. Door toedoen van Quincy begon de rechtszaak te laat en werd vervolgens in één uur en een kwartier afgeraffeld. De eis van het OM was om te beginnen al laag. Dat de rechter daar in dit geval nog onder gaat zitten omdat Sharifah Karsodjojo haar vriend Quincy er op wees dat hij haar niet mocht slaan is te belachelijk voor woorden.

De nabestaanden zijn dan ook geschokt door de eis en de uitspraak. Tweeënvijftig messteken? en dat is geen moord? Grote vraag is waarom het OM niet met een strafeis wegens moord met voorbedachten rade kwam. Dat terwijl M. enkele dagen voor het bloedbad tegen Sharifah zei 'dat hij ervan had gedroomd haar met een mes te doden.' Bovendien wiste hij volgens Bianca in de aanloop naar de moord belastende mailtjes uit Sharifah's computer. Bianca: “Politie en justitie hebben de computer en kunnen die gewiste boodschappen terughalen. Niets heeft officier van justitie Bijl hierover gezegd.”

Opvallend is ook dat het bizarre gedrag dat M. na zijn gruweldaad vertoonde al evenmin werd belicht. Nadat de Quincy zijn vriendin Sharifah met meer dan vijftig messteken in haar gezicht, borst, buik, handen en rug had gedood, stapte Quincy uitgebreid onder de douche om zich vervolgens op zijn gemak aan te kleden, het bloed van het moordwapen te wassen, een sigaretje te roken en vervolgens ijzig kalm de 112-alarmcentrale te bellen en te benadrukken dat géén ambulance meer nodig was. “De officier had ons vooraf verteld dat hij de bandopname van dat gesprek tijdens de rechtszitting zou afdraaien. Ook niet gebeurd”, concludeert Bianca, de moeder van Sharifah.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: jaar cel en TBS voor kindermoord

Tegen Irene 't H. uit Rotterdam, die in juli 2004 haar zoontje (3) vermoordde, is door het Openbaar Ministerie vandaag voor de rechtbank in Rotterdam 1 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Het jongetje kwam om het leven, nadat Irene 't H. hem met een kussen in zijn bed had gesmoord. Enkele dagen eerder deed zij eenzelfde poging, maar toen kwam ze tot inkeer. Ze belde het alarmnummer, de jongen werd opgenomen in het ziekenhuis en mocht na een paar dagen weer naar huis.

Een psychiater van het Pieter Baan Centrum concludeerde dat Irene 't H. zwakzinnig is en sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Irene 't H. zou tot haar daad zijn gekomen omdat ze bang was dat de Raad voor de Kinderbescherming haar zoon uit huis wilde plaatsen.

Irene 't H. heeft de geëiste celstraf inmiddels al grotendeels in voorarrest uitgezeten. Ze is momenteel op vrije voeten.

Uitspraak 22 april 2010: Irene 't H. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging in een centrum voor zwakzinnigenzorg.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politiespion Ré L. voor de rechter

Ré L., de Rotterdamse politieagent die er van wordt verdacht te hebben gespioneerd voor Marokko stond vandaag voor de rechtbank in Den Haag voor een zogenoemde 'regiezitting'(dat is een zitting waar de 'agenda' voor de 'echte' zitting wordt vastgesteld).

Officieel wordt Ré L. verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Hij zou tussen februari 2006 tot in maart 2008 informatie uit geheime politiesystemen aan een contactpersoon van de Marokkaanse ambassade hebben doorgespeeld. Hij heeft daarvoor een beloning dan wel een dienst  aangenomen. Zo zou onder andere bij bezoeken aan Marokko zijn bagage niet worden gecontroleerd.
Ré L. beweert echter dat hij tijdens een reis naar Marokko geestelijk en lichamelijk onder druk is gezet en dat later ook zijn familie onder druk is gezet. (Kul argument: dan ga je in Nederland toch gewoon naar de politie, oops, dat was hij zelf)

Ré L., die een hoge adviesfunctie had, leek aanvankelijk slechts ontslagen te worden bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Onderzoek door de Rijksrecherche leidde echter alsnog tot vervolging. L. zegt zelf onder druk te zijn gezet door de autoriteiten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Schietpartij in Amsterdamse Bijenkorf

In de Bijenkorf in Amsterdam heeft rond 12 uur vandaag een schietpartij plaatsgevonden. Agenten hebben een messentrekker in zijn been geschoten.

De man wilde met een koffer vol gestolen goederen door een draaideur nadat het alarm was afgegaan. Hij bleef echter vastzitten. Toen bewakers op het alarm afkwamen begon hij met een mes te zwaaien en over de begane grond van de bijenkorf te lopen. Hij is toen door de toegesnelde politie in zijn been geschoten.
(Foto Tweetpic: http://tweetphoto.com/17609182)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis drie jaar voor dood Rob Sitek

Tegen taxichauffeur Sidi Mohamed Belghiti (38) (foto) is vandaag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar gevangenisstraf geëist voor het doodslaan van Rob Sitek (44) op 5 juli 2009, op het Leidseplein in Amsterdam. Volgens de OvJ “Een snoeiharde vuistslag”, die leidde tot de dood van Sitek.

Sitek en Belghiti kregen ruzie over de ritprijs. Belghiti zou hebben gespuugd naar Sitek, die daarop een klap met vlakke hand uitdeelde, een zogenoemde 'bitch slap'. Daarop volgde de vuistslag van Belghiti, een geoefend kickbokser. Volgens B. zelf ging het helemaal niet om een harde klap.

Dat Belghiti zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen, wees het OM van de hand. Belghiti was uit op een confrontatie; hij heeft ervoor gekozen terwijl hij ook had kunnen weglopen van het conflict, aldus de officier van justitie donderdag. Het door Belghiti toegepaste geweld stond niet in verhouding met de klap die Sitek zou hebben gegeven. De klap van Belghiti veroorzaakte gescheurde halsslagaders bij het slachtoffer.

Rob Sitek was op de bewuste avond op stap met zijn broer. Ze hadden gedronken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat Sitek niet in kennelijke staat verkeerde, aldus de officier.

Belghiti. stond tevens terecht voor bedreiging en mishandeling van drie meisjes die hij in november 2007 vervoerde. Ook toen ontstond onenigheid over de ritprijs, dat leidde tot geweld, zij het veel minder hevig dan in het geval met Rob Sitek.

De eis van de officier is aan de lage kant. Het ware beter geweest als Belghiti vervolgd zou zijn voor doodslag in plaats van mishandeling met de dood ten gevolge. Belghiti was een geoefend kickbokser, mogelijk heeft hij niet bewust Rob Sitek willen doden, maar hij had kunnen weten, dan wel moeten weten dat zijn klap Sitek kón doden. Hij heeft dat risico bewust aanvaard. Daarmee is voldaan aan het principe van schuld door voorwaardelijke opzet, populair gezegd: het op de koop toe nemen van een groot risico (in dit geval van overlijden).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Taakstraf voor illegale adoptie Filipijns meisje

Een echtpaar uit Leeuwarden is door het gerechtshof in Leeuwarden vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur wegens een illegale adoptie. Ook krijgen de politieman (56) en zijn  vrouw (48) een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

Het echtpaar heeft een klein Filippijns meisje illegaal geadopteerd. De vrouw komt zelf oorspronkelijk ook uit de Filippijnen en kreeg naar eigen zeggen in 2006 het meisje in handen gedrukt bij een familiebezoek in haar vaderland. In overleg met haar echtgenoot besloot ze het kind mee te nemen naar Friesland.

Het blijft een hele rare zaak. Hoewel de rechter eerder oordeelde dat de twee goed voor het kind hebben gezorgd, is het kind afgepakt en ergens in en tehuis gestopt. De 'illegale' adoptieouders weten niet waar. Als de adptie inderdaad illegaal was, waarom is het kind dan niet overgedragen aan de Filipijnse autoriteiten?

Uiteindelijk komt het er dus op neer, dat vanwege het niet doorlopen van de juiste procedure een gezin waar goed voor een kind wordt gezorgd uiteengerukt wordt en het kind terechtkomt in een pleeggezin dan wel tehuis, dat al helemaal geen procedure heeft doorlopen.

De status wordt dus: kind blijft in Nederland, maar hoe dan ook níet bij de mensen die zich er het eerst over hebben ontfermt.

De politieman (de verdachte) merkte eerder al op dat zijn 'dochter'  inmiddels zwaar beschadigd is door wat haar is overkomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook