donderdag 29 april 2010

Uitspraak: 12 jaar en TBS voor Franklin Falconi voor doodslag op Gabriëlle Cevat in hoger beroep

Franklin Falconi (51) is vandaag door het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 29 april 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging.

Falconi stond in hoger beroep terecht voor diverse strafbare feiten waaronder de moord op politie-agente Gabrielle Cevat, gepleegd op 9 juli 2008 in Amstelveen. Volgens het hof is het niet zeker dat Falconi wist dat Gabrielle Cevat politieagente was. Ook vindt het hof dat niet kan worden bewezen dat Falconi met voorbedachte raad handelde toen hij Cevat dood schoot. Daarvoor is volgens het hof te weinig tijd verstreken tussen het moment dat hij Gabrielle Cevat opmerkte en het moment dat hij schoot. Het hof heeft doodslag bewezen verklaard.


Het hof heeft Falconi ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin. Falconi loste twee schoten op hun voordeur kort voordat hij elders in Amstelveen Gabrielle Cevat dodelijk trof. De verdachte had bij hen aangebeld. Hij droeg een vuurwapen bij zich. Toen de deur voor hem werd gesloten, schoot hij twee maal op de deur. Volgens het hof heeft Falconi daarbij beide personen dodelijk kunnen treffen en heeft hij voldoende tijd en gelegenheid gehad om zich te bezinnen.Daarom vindt het hof dat er sprake was van poging tot moord.

Falconi is voorts veroordeeld voor voorbereiding van moord op zijn ex-vriendin. Met een geladen vuurwapen is hij binnengedrongen in haar woning nadat hij Gabrielle Cevat had neergeschoten. Het gerechtshof vindt bewezen dat hij dit deed met het doel om zijn ex-vriendin, die op dat moment niet thuis was, te doden.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof onder meer gelet op de ernst van de feiten en op het advies van het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is bij de beslissing rekening gehouden met het strafblad van de verdachte. Ook is het hof ervan uitgegaan dat de behandeling van de verdachte in een tbs-inrichting naar verwachting lang zal gaan duren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: twintig jaar voor Hans Langendoen voor moord echtgenote

Marga Langendoen
marga langendoen
Hans Langendoen (56) uit Uden is door het gerechtshof in Den Bosch vandaag in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op zijn echtgenote Marga (46) op 30 juni 2006. Dat is twee jaar meer dan hij eerder kreeg van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had zowel bij de rechtbank als in hoger beroep achttien jaar geëist.

Hans Langendoen schoot zijn vrouw in de logeerkamer van de echtelijke woning in Uden door het hoofd met een luchtbuks die hij twee dagen eerder had gekocht, en sloeg met een hard voorwerp in op haar schedel. Het stel lag in scheiding.

Langendoen verstopte het lijk van zijn vrouw in een bos in de Belgische Ardennen. Toen hij het daar twee maanden later weer ophaalde, werd hij gevolgd door de politie. Langendoen werd op 1 september 2006 langs de Duitse snelweg aangehouden met het lijk in zijn kofferbak. Hij zei dat er een ongeluk was gebeurd in de Ardennen.

In paniek zou hij zijn gewonde vrouw in de bossen hebben achtergelaten. Zijn advocaat Arthur van der Biezen had de theorie geopperd dat het letsel aan de schedel van Marga Langendoen later werd toegebracht, bijvoorbeeld door wild of door jagers die in het gebied actief waren. Het hof concludeert dat dit alternatieve scenario, hoewel uitvoerig onderzocht, niet aannemelijk is.

Het hof rekent het angendoen zwaar aan dat hij respectloos is omgegaan met het lichaam van zijn overleden vrouw en dat hij hun kinderen en haar ouders heeft misleid en voorgelogen. (Tja, liegen over je daderschap komt natuurlijk tamelijk veel voor bij moord, om dat iemand 'zwaar' aan te rekenen is een beetje raar)

Dat Hans Langendoen in verzekering werd gesteld door een onbevoegde hulpofficier, heeft geen gevolgen voor de strafmaat of de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM). Langendoen is door het optreden van de onbevoegde hulpofficier niet in zijn belangen geschaad, oordeelt het hof. Hij zou immers ook in verzekering zijn gesteld als de hulpofficier wel bevoegd was geweest.

Update17 januari 2012: In Cassatie wordt de straf teruggebracht tot 19 jaar en 7 maanden (LJN: BT6553)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: jaar cel voor rapper Brace voor ontvoering

Eddy Brace Rashid MacDonald (23), beter bekend als de rapper 'Brace' is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zestien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens medeplichtigheid aan vrijheidsberoving, afpersing en het overtreden van de wapenwet in januari dit jaar. De eis was 24 maanden cel.

Brace heeft in januari met twee anderen iemand ontvoerd in Almere en met een auto naar een loods in Amsterdam-Noord gebracht. Later is het slachtoffer teruggebracht naar Almere om zijn portemonnee en bankpas op te halen. Brace bestuurde de wagen. Het slachtoffer heeft zijn pinpas en -code moeten afgeven en de daders hebben geld van zijn rekening gehaald.

Update 7 januari 2011: Brace is wegens goed gedrag vrij gelaten. Er dient nog een hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 20 jaar voor Omer Al K. voor moord op moeder

Omer Al K. (22) is door het Gerechtshof in Den Haag vandaag veroordeeld 20 jaar cel voor de moord op zijn moeder (46) en poging tot moord op zijn zus (20) op 22 februari 2009. De eis was 25 jaar. Eerder legde de rechtbank in Dordrecht hem 25 jaar op.

Al K. wurgde zijn moeder met een fietsremkabel en bracht zijn zus 36 messteken toe. De zus overleefde de aanslag, maar hield in haar hals ernstige littekens over. De man zou mogelijk in opdracht van familieleden hebben gehandeld.

Voorzitter N. Schaar van het gerechtshof achtte bewezen dat de Irakees in februari 2009 doelbewust heeft gehandeld. Volgens de verdediging was Al K. mogelijk in een opwelling tot zijn daden gekomen. Mede naar aanleiding van psychiatrische rapporten van het Pieter Baancentrum werd Omer Al K. echter volledig toerekeningsvatbaar geacht. “Hij heeft gelegenheid genoeg gehad om na te denken”, aldus Schaar die in zijn uitspraak tot een iets mildere straf kwam. Het OM liet weten “niet ontevreden” te zijn.

De vader van het gezin vertrok enkele jaren geleden met twee jongere kinderen naar Bagdad. Zoon Omer ging ook naar Irak, maar moest van zijn vader terug naar Nederland om controle op zijn moeder en zus te kunnen blijven uitoefenen. Hun levenswandel - de zus had een relatie met een man van een andere geloofsovertuiging - beviel hen niet. Omer Al K. vluchtte na de moord naar het buitenland, maar werd uiteindelijk in Oostenrijk aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Loverboy' Murat Ordu tijdelijk op vrije voeten | “Mr Diamond is back”

Mr Diamond is back

Loverboy Murat Ordu, die enkele maanden geleden werd veroordeeld tot vier jaar cel voor het tot prostitutie dwingen van vrouwen, heeft van justitie vrijaf gekregen zodat hij de geboorte van zijn kind kan meemaken. Dit tot grote woede van zijn slachtoffers.

Ordu maakte deel uit van een bende pooiers en loverboys. Samen met Youssef O. en broer Megmed Ordu misleidden of dwongen zij vrouwen tot prostitutie in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen.

Naar nu blijkt heeft het Amsterdamse gerechtshof hem strafonderbreking verleend in verband met 'persoonlijke omstandigheden'. Het betreft hier de geboorte van zijn kind. Hij is nu vrij in afwachting van zijn hoger beroep op 16 juli.Volgens Leendert Verhij van het Amsterdamse gerechtshof hoeven we ons geen zorgen te maken want Murat is niet veroordeeld voor mensenhandel van zeven vrouwen naar van twee vrouwen.

Gerechtshofpresident Leendert Verheij:
'We hebben niet te maken met een 2e Saban Baran'
'Murat is veroordeeld voor mensenhandel van 2 vrouwen dat is aanzienlijk minder dan 7 vrouwen'
Je gaat je dan natuurlijk onwillekeurig afvragen wanneer dat kind is verwekt, gezien het feit dat de broers al in november 2008 gearresteerd werden. Nou, simpel, Murat werd in afwachting van zijn zaak al eerder, op 15 juli 2009 vrijgelaten. Pas op 23 december 2009, bij zijn veroordeling, moest Murat weer de cel in. Maar hoe lang heeft hij daar nou eigenlijk gezeten? Feit is dat hij op 2 februari al weer aan het chatten was op 'Turkish place' (foto)

Inmiddels maakt Murat als 'Mr. Diamond' ook weer furore op de netwerk sites zoals partyflock (foto) en hyves.

Justitie verzuimde om zijn slachtoffers en getuigen in te lichten. Twee slachtoffers van de loverboy, die doodsangsten uitstaann omdat ze denken dat O. wraak zal nemen, hebben een advocaat in de arm genomen en bezwaar tegen de vrijlating gemaakt bij justitie.

Mr Diamond al langer vrij?
Dat moge zo zijn, maar dat is natuurlijk niet het enige bezwaar: Terwijl een normale pappa twee dagen vrijaf krijgt voor zijn pasgeborene mag een gestoorde crimineel dik twee maanden zijn cel verlaten.

Update: Naar nu blijkt is de reden voor zijn verlof niet het aanstaand vaderschap maar zijn doodzieke moeder.

Ook mensenhandelaar Saban B. werd vorig jaar vrijgelaten wegens een geboorte. Hij vluchtte direct naar Turkije.

Update 16 juli 2010: Murat Ordu moet van het Hof weer achter de tralies.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook