zaterdag 31 juli 2010

Nico van Empel gearresteerd in Thailand | Nee toch niet

Boodschap achtergelaten door Nico op een blog. Echt of fake?
Nico van Empel, de man die voor Peter de Vries bij Koos H. verborgen opnamen maakte, zou vandaag zijn gearresteerd in Soi 9 in Pattaya in verband met een dodelijke schietpartij. (Bron: de Misdaadjournalist)
Gelukkig is er direct om de hoek van Soi 9 op de Pattay Beach Road een politiebureau. Soi 9 in Pattaya is een tamelijk onguur straatje/steegje.

Gezien het feit dat Nico  in Korat woont, was hij -als het verhaal waar blijkt- een heel eind van huis.

Van Empel had al eens aangegeven dat hij spijt had van de opnamen van Koos H., althans, hij had er achteraf gezien graag wat meer voor gehad dan alleen een onkostenvergoeding. Het lijkt er tevens op dat hij zijn diensten aanbiedt aan John vd heuvel. Mogelijk met meer nieuws over 'oude kameraden'.

Update 2 augustus 2010: Bericht klopt niet. Nico is níet gearresteerd. Zulks leek al duidelijk te worden toen er geen melding verscheen in Thaise nieuwsbronnen. Nico zelf was in verband met een reis enkele dagen onbereikbaar, maar is nu gewoon weer thuis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 30 juli 2010

Vrouw in Veldhoven al voor explosie mishandeld

Linda de Graaf-Manders (30) uit Veldhoven die afgelopen zaterdag 24 juni 2010 dood werd gevonden in een huis aan de Boekweitstraat in Veldhoven, blijkt vrijwel zeker al twee dagen eerder zwaar mishandeld te zijn door haar partner Joost de G.(34). Dat bevestigen verschillende welingelichte bronnen onafhankelijk van elkaar.

Het openbaar ministerie wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op het tijdstip van overlijden van de vrouw. „We zijn nog in afwachting van het sectierapport”, aldus een woordvoerster.

Joost de G. heeft inmiddels 'gedeeltelijk' bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht en een gasexplosie in het huis heeft veroorzaakt.

De vrouw werd zaterdagochtend gevonden terwijl het huis in brand stond. De man werd later in het ziekenhuis aangehouden. Een dag eerder was de vrouw volgens diverse bronnen ongebruikelijk genoeg niet verschenen op de verjaardag van haar zoontje, dat bij familie verbleef.

Update 3 augustus: Het voorarrest van Joost de Graaf is vandaag met 3 maanden verlengd. Dat is de maximale  verlenging die in één keer kan worden gegeven. Inmiddels is bekend dat Linda al voor de brand al aan hersenletsel was overleden.
Update 13 Mei 2011: Joost krijgt 13 jaar voor doodslag en brandstichting

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Babylijkje Breda lag mogelijk al een jaar in huis

Het babylijkje dat zondag 25 juli werd gevonden in een huis aan de Hooibeemd in Breda, heeft daar volgens de advocaat van de moeder (19) zeker een jaar dood gelegen.

De vrouw wilde de zwangerschap voor haar familie verborgen houden. Haar vader vond de dode baby zondag in een tas in het huis en stapte naar de politie.

De moeder zou een dag voor de vondst opnieuw zijn bevallen. De familie wist niet dat ze zwanger was.

Update 3 augustus 2010: De moeder is uit voorarrest vrijgelaten. Haar hechtenis is niet langer nodig voor het onderzoek, aldus de motivering van justitie.
Update 27 april 2011: De moeder zal niet strafrechterlijk worden vervolgd. Het is niet duidelijk geworden hij het kindje is overleden. Justitie geeft er de voorkeur aan om de moeder haar laatsts geboren kind op te laten voeden nu de gezinssituatie is genormaliseerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 15 en 5 jaar voor moord op Joyce Feenstra in hoger beroep

Joyce Feenstra
joyce-feenstra
De zussen Troeta W. (33) en Amalia W. (23) uit Ridderkerk zijn in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 15 resp 5 jaar cel voor de moord op de zwangere Joyce Feenstra (23) op 7 juli 2007. De twee vrouwen hebben hun best gedaan de moord eruit te laten zien als een zelfmoord.

De oudste zus dwong het slachtoffer een afscheidsbrief te schrijven en medicijnen en bleekwater in te nemen. Vervolgens moest ze met een touw om haar nek ergens op stappen. Uiteindelijk wurgde de vrouw het slachtoffer. De jongste zus was volgens het hof steeds in de woning van het slachtoffer aanwezig en deed niets om de dood van de vrouw, die vijftien weken zwanger was, te voorkomen. De vrouwen waren zo gewiekst om een colablikje en een asbak met sigarettenpeuken mee te nemen, om hun betrokkenheid bij de moord te verhullen.

Aanvankelijk gingen de vrouwen naar het huis van de 'rivale' om met haar te praten. De oudste zus vermoedde dat de vrouw al jaren een verhouding had met haar man, Jack van T. Uit angst haar man en stiefdochter kwijt te raken, besloot ze uiteindelijk de Ridderkerkse uit de weg te ruimen.

De rechtbank veroordeelde de oudste zus ook al tot vijftien jaar, maar sprak Amalia vrij. Het hof vindt nu echter dat Amalia medepleegster van de moord is. Het hof heeft aan de straf voor Troeta niets willen veranderen, mede omdat Troeta weigert mee te werken aan psychisch en gedragskundig onderzoek.

Goed dat zus Amalia nu ook is veroordeeld, maar 15 en 5 jaar blijft zeer weinig voor deze gruwelijke moord. Amalia zit echter nog niet in het gevang. Zij was niet op de zitting aanwezig en is nu officieel 'voortvluchtig'.

Update 2 augustus 2010: Amalia W. heeft zich in het bijzijn van een aantal familieleden gemeld op het hoofdbureau van politie in Breda.
Update 22-5-2011: In de TV serie 'Van God Los' wordt de moordzaak verfilmd. Georgina Verbaan speelt daar de rol van 'Tilly' (Troeta)
Update 23-5-2011: In 'Moordvrouwen' van Jessica Villerius vertellen Troeta en Amalia hun verhaal.
Overigens was het ongeboren kind van Joyce niet van de man van Troeta.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor opdracht tot moord op Hans Lijesen

Linda V. is vandaag dor de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar voor de moord op haar man Hans Lijesen op 9 september 1999. Het OM had 15 jaar geëist.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw “op koelbloedige wijze moordplannen gesmeed” om aan de 10 miljoen gulden van haar man te komen. Uiteindelijk heeft ze zich samen met een ander schuldig gemaakt aan een gewetenloze moord, waarbij het slachtoffer in de kelder van zijn winkel een kogel in het hoofd werd geschoten, aldus de rechters.

Leijesen werd op 9 september 1999 doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam. Degene die de schoten zou hebben gelost, is inmiddels overleden. De vrouw werd weliswaar in 2000 al aangehouden, maar toen was er nog onvoldoende bewijs. De zaak werd heropend in 2006 toen zich een kroongetuige meldde.

V. verhuisde in 2004 naar Costa Rica met haar nieuwe echtgenoot, Sjaak M., een doelbewuste actie volgens de rechter omdat dat land geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. Toen haar tweede huwelijk op de klippen liep, openbaarde haar ex-man Sjaak M. tegenover de rechtbank in Rotterdam en voor de camera bij Peter R. de Vries dat zij de moord had beraamd vanwege het geld. De relatie met haar man was destijds slecht en bij een eventuele scheiding zou ze het geld dat hij bezat mislopen.

“Ze heeft haar man om laten brengen in haar kennelijk zeer vergaande belustheid op geld, en daarmee ook de vader van haar eigen kind. De verdachte heeft zich zeer berekenend en manipulatief getoond door kort voor de moord de winkelmedewerker van het slachtoffer voor een groot deel van de middag weg te lokken voor niet noodzakelijke opruimwerkzaamheden elders. Zo bleef het slachtoffer alleen achter en verschafte zij zichzelf een alibi”, stellen de rechters.

Vrijwel direct na de moord ging de verdachte naar Luxemburg om van de rekening van het slachtoffer omvangrijke bedragen op te nemen, de rekening op te heffen en het resterende saldo naar haar eigen rekening in Zwitserland over te maken. Kort daarna is ze met haar nieuwe geliefde verloofd en naar Costa Rica verhuisd. “Profiterend van het geld van het slachtoffer heeft ze daar een nieuw leven kunnen opbouwen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 29 juli 2010

Eis: 6 jaar voor woonbootmoord Hellevoetsluis.

Tegen woonbooteigenaar Andries K. (41) uit Hellevoetsluis is in hoger beroep bij het hof in Den Haag 6 jaar gevangenisstraf geëist voor het in het water duwen van 2 mannen in februari 2009, als gevolg waarvan één man, Sammy (25), verdronk. Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat het Andries K. van moord verdenkt.

De rechtbank veroordeelde de man in eerste aanleg tot vier jaar cel wegens doodslag na een eis van 6 jaar. Het OM vindt echter dat de man uit Hellevoetsluis met voorbedachten rade heeft gehandeld en dat het daarom moord is. Andries K. zou hebben gedacht dat er op zijn woonboot werd ingebroken.

De woonbooteigenaar duwde een van de mannen tussen wal en schip in het water, dat bijna vier meter diep was. Het water was op dat moment 1,9 graden, aldus het OM. Hij heeft hem daar in hulpeloze toestand gelaten, waardoor de man is overleden, stelt de aanklager. Daarna heeft hij een ander persoon ook in het water geduwd, maar die kon zelf op het droge komen.

Een straf van 4 jaar voor doodslag is erg weinig, net als 6 jaar voor moord. Als de man schuldig is aan moord dan verdient hij meer.

Het hof doet uitspraak op 12 augustus.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet in hoger beroep in zaak Pongs

Het Openbaar Ministerie heeft het hoger beroep tegen de vrijspraak van twee mannen die hebben bekend dat ze opticien Isabelle Pongs in haar winkel in Schaesberg (Limburg) hebben vermoord, ingetrokken. Nieuw DNA-onderzoek leverde geen bewijs op en nader onderzoek door een deskundige bevestigde het oordeel van de rechtbank dat de verdachten zeer beïnvloedbaar zijn.

Pongs werd op 30 juli 2004 vermoord. Ruim drie jaar later werden de verdachten aangehouden. Ze vertelden tegen de politie dat ze de vrouw onder invloed van alcohol en drugs doodstaken. Justitie eiste tegen de mannen acht jaar celstraf en vier jaar cel plus tbs.

De rechtbank sprak het duo vrij. Hun verhaal kwam niet overeen met de sporen en bovendien hadden rechercheurs de verhoren te veel gestuurd en onvoldoende rekening gehouden met de verstandelijke beperking van de verdachten.

Door intrekking van het hoger beroep zijn de verdachten onherroepelijk vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 28 juli 2010

Daders mishandeling gevonden | maar niet door de politie!!

De lafaards van Goutum
mishandeling
Vandaag een opmerkelijk staaltje opsporing. Op 25 juni 2010 gaat een jongen (18) uit Jelsum samen met zijn vriendin naar de McDonalds op de Bredyk in Goutum.

Op het parkeerterrein vallen 3 jongens het meisje lastig, waarbij haar vriend het voor haar opneemt. Eenmaal in de McDonalds wordt hij echter door het trio  aangevallen en serieus in elkaar geslagen.  De jongens rennen daarna naar een geparkeerde grijze Nissan Micra met kenteken 52-JF-??, en rijden weg. Er blijken zeer duidelijke beelden van de 3 op de  bewakingscamera.

Appeltje eitje zou je toch zeggen. De politie kijkt even in het RDW bestand naar alle grijze Nissan Micra’s die aan dit kenteken voldoen. Kijken welke er uit de buurt komen en laten de foto’s aan de betreffende wijkagenten zien.

Niets van dit alles!! Dan komt vandaag GeenStijl in actie en plaatst de foto. Binnen luttele uren is de identiteit van de daders bekend, gewoon gevonden door lezers vanachter hun computer. Het blijkt dan zelfs dat er in Nederland maar 2 grijze Nissan Micra’s zijn die aan het deels bekende nummerbord voldoen, gewoon gevonden door een lezer. Zelfs het adres en mobiele nummer van minstens 1 van de daders (de middelste) wordt gevonden.

Waarom kon de politie –met meer bevoegdheden- in een maand nog niet wat burgers binnen een paar uur voor elkaar krijgen??

Wie nu voortvarendheid van de politie verwacht…. de daders zijn ‘uitgenodigd’ om op het bureau te komen.

[ ] geschikt
[x] ongeschikt

Update 29 juli 2010: De daders hebben zich gemeld. Gister meldde zich een man (18) uit Hoogeveen. Vandaag kwamen een man (18) uit Zuidwolde en een man (20) uit Emmen naar de politie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agent buiten functie gesteld wegens meineed

Een brigadier (49) van het politiekorps Twente is vandaag door de korpsleiding korps buiten functie gesteld.
De brigadier wordt volgens de leiding verdacht van meineed tijdens een rechtszitting waar hij als getuige was opgeroepen.
De politie wil in het belang van het onderzoek en uit het oogpunt van privacy niet zeggen bij welke rechtszaak de kwestie speelt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 12 jaar voor doodschieten Gianluca Flamingo

Tegen Hendry K. (20) is vandaag door officier van justitie Lilian van Tilburg in Amsterdam twaalf jaar celstraf en tbs geëist wegens het doodschieten van Gianluca Glamingo op 6 augustus 2009.
K. heeft zowel in het vooronderzoek als voor de rechtbank gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht.

Gianluca Flamingo zat tijdens de bewuste nacht achterin de auto van een vriend, bokser Tyrone Spong, in de Steenderenstraat in Amsterdam-Zuidoost. Spong kreeg het zonder zwaarwichtige redenen aan de stok met drie jongens op scooters. Na een korte woordenwisseling vertrok een van deze jongens, volgens justitie Hendry K., om korte tijd later terug te keren. Vanaf circa 50 meter afstand vuurde hij zeven kogels op de auto af. Gianluca werd in het hoofd getroffen en overleed een dag later, op zijn zestiende verjaardag, in het ziekenhuis. K. werd kort daarop gepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 27 juli 2010

Man beboet voor Twitter belediging van Aboutaleb

Een Rotterdammer (39) heeft 350 euro boete moeten betalen voor het beledigen van burgemeester Aboutaleb via Twitter.

Op de bekerfinale van 6 mei tussen Feyenoord en Ajax, uitte de man op Twitter 'ernstige bedreigingen' tegenover de Rotterdamse burgemeester.

Aboutaleb deed daarop aangifte bij de politie.

Via Twitter heeft de Rotterdammer, die de boete inmiddels heeft betaald, laten weten zijn lesje te hebben geleerd.

Het is vermoedelijk de eerste keer dat de iemand wegens een bericht op Twitter is veroordeeld.

Mooi. Jammer dat de gewone burger maanden en maanden, soms meer dan een jaar moet wachten voordat dit soort aangiftes voor de rechter komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: Negen jaar voor poging tot liquidatie

Tegen Erol M. (37) is vandaag door landelijk officier van justitie Saskia de Vries voor de rechtbank in Amsterdam negen jaar gevangenisstraf geëist wegens poging tot moord op de Montenegrijnse crimineel Milos 'Bato' P. 3op 0 juli 1998, terwijl deze in zijn auto zat voor het Okura Hotel aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat.

Bato P. raakte ernstig gewond, maar overleefde het geweld. Direct na de aanslag wees hij een beschuldigende vinger naar Erol M., met wie hij die avond een afspraak had. P. is lid van de zogenoemde Joegomaffia, die in de jaren negentig en daarna een belangrijke en veelal gewelddadige rol heeft gespeeld in de hoofdstedelijke onderwereld. Toen de politie een dag na de liquidatiepoging een inval deed in het huis van M. in Amsterdam-Noord, bleek Erol M. met de noorderzon vertrokken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man door vriendin doodgestoken

Mohammed Akachar (21) (foto) uit Den Haag is vandaag in een ziekenhuis overleden nadat hij gister op de Hoefkade was neergestoken door zijn (ex-)vriendin (20) uit Tiel.

De vriendin meldde zich gisteren op een politiebureau in haar woonplaats met het verhaal dat zij in Den Haag haar vriend had gestoken met een mes. Uit contact tussen beide politiekorpsen bleek inderdaad dat de man met steekwonden was opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw is direct aangehouden en zit nog vast voor verhoor.

Volgens geruchten zou hij door zijn -Molukse- vriendin zijn gebeld om in Den Haag 'te komen praten'. Klaarblijkelijk ging dat niet goed, want -weer volgens geruchten-  werd hij vervolgens door een paar Molukkers vastgehouden en door zijn vriendin neergestoken. Hij zou daarna zelfs zijn overreden. Getuigen ontkennen die laatste twee feiten -die vooral op Marokkaanse fora circuleren-echter. De (ex-)vriendin zou hem gewoon hebben neergestoken, niks vasthouden, niks overrijden.

De ex-vriendin zou woedend zijn geworden toen zij maandagnacht haar ex belde en een vriendin aan de telefoon kreeg in plaats van hemzelf. Onder het mom van dat zij onder vier ogen met hem wilde praten, maakte zij een afspraak bij het pompstation aan de Hoefkade bij het Kaapseplein. Zij nam (volgens tegengesproken geruchten) echter een paar vrienden mee.

Update 10 februari 2012:
Mohammed's vriendin (21) wordt veroordeeld tot 14 jaar (LJN: BV3558).
Een medeverdachte (21) krijgt een werkstraf van 120 uur (BV3559) ee andere verdachte (19) krijgt 160 uur BV3564

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Antilliaanse jongeren vaak crimineel

Antiliaanse jongeren zijn in ons land nog steeds oververtegenwoordigd op het terrein van criminaliteit, werkloosheid en voortijdig schoolverlaten. Speciale projecten hebben nog steeds niet geleid tot de beoogde landelijke daling van Antilianen die op het verkeerde pad terechtkomen.

Dat staat in de Evalutatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008, een onderzoek naar de effecten in de 21 gemeenten met de meeste Antillianen in opdracht van het ministerie van VROM.

Het onderzoek was niet altijd even gemakkelijk blijkt uit het rapport: “De informatie over cijfers betreffende voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en criminaliteit per gemeente bleken niet up to date, onvolledig of helemaal niet beschikbaar. Daardoor kunnen de onderzoekers weinig specifieks zeggen over de effecten van de Bestuurlijke Arrangementen op schooluitval, werkloosheid en criminaliteit”.

Desondanks blijkt wel dat waar actie is ondernomen, deze geen effect had: “Een algemene landelijke inventarisatie laat zien dat de inzet van de projecten die in het kader van de Bestuurlijke Arrangementen zijn uitgevoerd, zich niet heeft laten vertalen in een sterke daling van de oververtegenwoordiging van Antilliaanse jongeren op het terrein van voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en criminaliteit op landelijk niveau.”. Zo stond bijvoorbeeld als doelstelling dat over een periode van 4 jaar de oververtegenwoordiging van Antillianen als verdachte, met 30% zou moeten worden teruggedrongen. Ondanks 123 projecten blijkt dat in de 21 'Antillianengemeenten' de registratie als verdachte juist met 3% is toegenomen, dit, terwijl er landelijk juist een afname van de oververtegenwoordiging was te zien. In 2 van de 21 gemeenten (Nijmegen en Arnhem) was er zelfs een toename van 100% te zien

Vele jaren proberen Rijk en gemeenten om de problemen op te lossen, aldus de onderzoekers. “Er wordt veel geleerd, verbeterd, veranderd, maar blijkbaar is het moeilijk om de succes- en faalfactoren vervolgens om te zetten in beleid en activiteiten.” De problematiek is volgens het gezelschap dan ook “erg complex”.

Voor de periode 2005-2008 was aanvankelijk door het rijk 20 miljoen beschikbaar gesteld voor (toen) 18 gemeenten. Dat liep op tot 27 miljoen. Samen met de gemeentelijke bijdrage, werd het ruim 44 miljoen Euro. In totaal voerden 21 gemeenten 123 projecten uit, ca. 6 per gemeente. Er werden doelstellingen en succesfactoren geformuleerd, waaronder een 'warme aanpak', 'empoweren' en inzetten van 'rolmodellen'.

Een nota over de voorbereiding is hier te vinden.
Resultaten met 2004 als peiljaar

  Gemeente 2004 2005 2006 2007 2008
1 Almere 100 101 98 111 103
2 Amersfoort 100 166 199 135 149
3 Amsterdam 100 130 123 146 153
4 Arnhem 100 293 181 261 327
5 Breda 100 119 87 101 104
6 Capelle a/d IJssel 100 85 77 89 93
7 Den Haag 100 71 70 74 66
8 Den Helder 100 89 61 48 91
9 Dordrecht 100 99 90 92 96
10 Eindhoven 100 121 92 125 114
11 Groningen 100 133 118 128 137
12 Leeuwarden 100 91 115 59 57
13 Lelystad 100 69 108 66 78
14 Nijmegen 100 149 126 167 214
15 Rotterdam 100 99 72 80 81
16 Schiedam 100 105 44 91 97
17 Tilburg 100 80 45 87 123
18 Vlaardingen 100 78 74 123 79
19 Vlissingen 100 194 152 121 137
20 Zoetermeer 100 59 77 64 70
21 Zwolle 100 87 116 143 139
  Gemiddelde 100 115 101 110 119
  BA Gemeenten 100 99 86 97 103
  Alle gemeenten 100 94 85 85 90


Kosten
  Gemeente Gemeente geld Rijksgeld Totale budget
1 Almere 1.079.270 878.735 1.958.005
2 Amersfoort 329.400 323.250 652.650
3 Amsterdam 2.094.000 2.094.000 4.188.000
4 Arnhem 103.000 103.000 206.000
5 Breda 366.680 340.620 707.300
6 Capelle a/d IJssel 373.080 373.080 746.160
7 Den Haag 2.296.928 2.296.928 4.593.856
8 Den Helder 1.326.526 349.000 1.675.526
9 Dordrecht 2.398.066 800.000 3.198.066
10 Eindhoven 1.446.000 550.000 1.996.000
11 Groningen 1.794.000 724.000 2.518.000
12 Leeuwarden 954.000 230.000 1.184.000
13 Lelystad 313.073 313.075 626.148
14 Nijmegen 1.447.501 407.501 1.855.002
15 Rotterdam 8.764.000 4.690.000 13.454.000
16 Schiedam 610.000 385.000 995.000
17 Tilburg 1.030.000 1.030.000 2.060.000
18 Vlaardingen 220.000 220.000 440.000
19 Vlissingen 184.000 190.000 374.000
20 Zoetermeer 324.000 324.000 648.000
21 Zwolle 318.250    
  Totaal 27.771.774 16.622.189 44.075.713

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 26 juli 2010

Uitspraak: 18 maanden voor Rodney G.

De rechtbank in Amsterdam heeft Rodney G. veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, onder meer voor het bezit van een handgranaat. G. werd vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag op een teamleider van de Amsterdamse politie die onderzoek naar hem deed.

G. werd op 6 augustus 2009 in de jan Evertsenstraat in Amsterdam gearresteerd.

De zware tenlastelegging van voorbereiding moord op een politieman (Arno van Leeuwen) was al door het Openbaar Ministerie teruggebracht tot voorbereiding moord 'op politieagenten'. Het enige bewijs hiervoor was een getuige gedeeltelijk terugkwam op haar eerdere verklaring. Die eerdere verklaring was al vaag en bovendien bleek uit de video opname van het verhoor dat de politie in het proces-verbaal de volgorde van haar verhaal had veranderd en tevens had geknipt in haar verklaring. (Tja, als er geen bewijs is dan máák je dat toch gewoon.)

De getuige is overigens met een rechterlijke machtiging opgenomen in een psychiatrische inrichting.
De rechtbank achtte wel bewezen dat G. een M-75 handgranaat voorhanden had gehad en verder enige gestolen goederen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Smalhout niet verder vervolgd, oh toch wel, oh nee toch niet

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft besloten professor Bob Smalhout niet te vervolgen, nadat hem 'per abuis' een brief is gestuurd waarin stond dat zijn zaak werd geseponeerd. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd.

De emeritus hoogleraar anaesthesiologie werd 5 juni gearresteerd omdat hij in verband werd gebracht met de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens bij zijn schoonzoon, KLM gezagvoerder Robert van G. (55) in Reeuwijk en vervolgens in Smalhout's woning in Zeist. Het onderzoek daarnaar was volgens justitie nog niet afgerond, maar door een 'interne fout' bij het OM kreeg Smalhout afgelopen week een brief dat hij niet zou worden vervolgd. Het OM onderzoekt nog hoe de fout tot stand is gekomen.

Onder de wapens die bij Robert van G. in Reeuwijk in beslag werd genomen zaten onder meer een kalasjnikov en een uzi. Bij Smalhout thuis werden een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens gevonden.

Smalhout liet eerder al weten dat hij een wapenverzamelaar is en lid van een schietvereniging. Hij heeft tientallen wapens van de achttiende eeuw tot heden. Een deel kreeg hij cadeau van dankbare patiënten. Het gaat daarbij volgens hem om wapens uit de Tweede Wereldoorlog van oud-verzetsmensen waarvoor hij de nodige vergunningen zou hebben.

Smalhout zei zich door de arrestatie “diep beledigd, bezoedeld en vernederd“ te voelen. De professor werd op de dag van zijn aanhouding weer vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen.

Het verloop van deze zaak is tamelijk opmerkelijk. Het OM dat 'per ongeluk' een brief stuurt dat iemand niet meer vervolgd wordt? Hoe kun je dat 'per ongeluk' doen?
Veel mensen die ooit als verdachte worden aangemerkt, maar tegen wie geen enkel bewijs blijkt te bestaan, krijgen nooit en te nimmer een brief van het OM waarin staat dat ze niet langer vervolgd zullen worden nadat het OM die beslissing heeft genomen en moeten via hun advocaat zo'n brief afdwingen en dan zal Smalhout 'per ongeluk' zo'n brief krijgen terwijl het onderzoek 'nog loopt'?? Ik ben er van overtuigd dat de verdachten in het grote Liquidateproces Passage, nooit 'per ongeluk' zo'n brief zullen krijgen.

Volgens mij realiseerde het OM zich dat ze met de vlotte arrestatie van een 83 jarige professor op niet meer dan een beschuldiging van één persoon, gigantisch gemiskleund hebben want er bleek natuurlijk niets waar van de beschuldiging. Dus, wat doen ze: stuur hem een brief dat hij niet vervold wordt en zeg vervolgens dat dat een vergissing is. Daarna is het OM dan 'zo goed' om Smalhout dan maar niet meer te vervolgen en dan moet hij zijn handen dichtknijpen en verder niet meer zeuren want wie weet wat het onderzoek nog opgeleverd zou hebben.

Klaarblijkelijk probeert het OM een gigantische miskleun te ontkennen door middel van 'een abuis gestuurde brief.

De arrestatie van Smalhout was natuurlijk sowieso te dol voor woorden, waar biculturele kansjongeren herkenbaar op Youtube en Facebook staan te zwaaien en ongemoeid worden gelaten, moest Smalhout het ontgelden op basis van één beschuldiging. “Eerst die bejaarde knar maar es arresteren en daarna doen we wel onderzoek” zal justitie gedacht hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Opnieuw 15 jaar voor moord op Kees Toet

De Brit Stewart F. (34) is door het gerechtshof in Den Haag op 26 juli 2010 conform eis veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op Kees Toet (52), de eigenaar van café ’t Snuitje in Scheveningen. F. is tevens veroordeeld wegens enkele andere (gewelds)delicten.

Op 12 augustus 2007 kreeg de verdachte in het café onenigheid met de eigenaar. Nadat de verdachte het café had verlaten en Kees Toet had bedreigd, keerde hij korte tijd later in het bezit van een mes terug. Buiten het café heeft hij Kees Toet neergestoken. Het slachtoffer is vrijwel direct daarna overleden.

De rechtbank legde in eerste aanleg eveneens 15 jaar gevangenisstraf op. Het openbaar ministerie vorderde in hoger beroep bevestiging van het vonnis van de rechtbank en het hof komt – vrijwel geheel op dezelfde gronden – tot dezelfde straf als de rechtbank.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: standje voor medeplichtigheid doodslag Basz Zwijsen

Bella W. (17) uit Oosterhout is maandag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs wegens medeplichtigheid aan doodslag op de Basz Zwijsen (38) (foto) uit Uden.

Zwijsen werd op 31 augustus 2009 door Rawas A. (23) -de vriend van W.- doodgeschoten in een door Bas verhuurd pand aan de Adolf van Cortenaerstraat in Eindhoven. Bella had de huisbaas onder valse voorwendselen naar het pand gelokt. Tegen Rawas A. had ze verteld dat Zwijsen haar seksueel misbruikte en tot prostitutie dwong. Haar motief voor die valse beschuldiging is niet duidelijk geworden.

Het Openbaar Ministerie merkte W. aan als medepleger en eiste twee jaar jeugddetentie en de PIJ-maatregel. De rechtbank vindt dat sprake is van medeplichtigheid en kwam daardoor tot een lagere straf.

Rawas A. werd in maart veroordeeld tot 7 jaar cel en tbs.

De moord was in April 2012 onderwerp van een uitzending van de serie 'Van God Los'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Henk F. vervolgd voor gekwalificeerde doodslag Andrea Luten

Henk Fieten (41) uit Hoogeveen zal worden vervolgd voor 'gekwalificeerde doodslag' voor de dood van Andrea Luten. Gekwalificeerde doodslag is doodslag die wordt gepleegd om een ander misdrijf te verhullen. In de zaak tegen Hendrik F. is dat andere misdrijf verkrachting en vrijheidsberoving van Andrea Luten. Tijdens de verhoren heeft Henk F. bekend dat hij na de verkrachting bang was dat het uit zou komen en daarom Andrea heeft gewurgd. Fieten kwam in beeld na afgifte van DNA, na huiselijk geweld.

Op gekwalificeerde doodslag staat maximaal 20 jaar of levenslang. (artikel 288 WvS)

Volgende week dinsdag is de eerste pro-formazitting in de zaak bij de rechtbank Assen.

Gewalificeerde doodslag of moord
Je kunt erover redetwisten of 'gekwalificeerde doodslag' niet gewoon moord is: Je neemt een weloverwogen duidelijk besluit om iemand om te gaan brengen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de dood van politieagente Gabrielle Cevat, daar wilde het OM de dader vervolgen voor moord. Niet omdat er een lange planning en voorbereiding aan vooraf was gegaan, maar omdat de dader 'ondanks een split-second' beslissing, toch de tijd had gehad om 'tot bezinning te komen'.

Henk F. heeft waarschijnlijk geen split-second beslissing genomen, maar gedacht: "Jeminee, wat nou, ze gaat me ongetwijfeld aangeven, dan ga ik de bak in, wat kan ik doen? Weet je wat, het lijkt me maar het beste dat ik haar doodmaak, ja, dat moet ik doen". Tijd genoeg voor een moment van bezinning dacht ik zo.

Weliswaar staat op gekwalificeerde doodslag en moord uiteindelijk een maximale straf van levenslang, dus wat maakt het uit zou je zeggen. Dat klopt, maar de maximale tijdelijke straf voor moord is 30 jaar en voor gekwalificeerde doodslag 'slechts' 20 jaar. Er worden heel heel zelden mensen tot levenslang veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag. Ryan Pieters op de Antillen kreeg levenslang voor gekwalificeerde doodslag, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid. In Nederland zijn mensen voor gekwalificeerde doodslag veroordeeld tot 8, 10 of 12 jaar.
In een enigszins vergelijkbare zaak -de Puttense moordzaak- werd Ronald Pieper veroordeeld tot 15 jaar voor moord en verkrachting (LJN: BJ9770). Me dunkt dat zijn motivatie om zijn slachtoffer om te brengen niet anders is geweest dan die van Henk.
Weer anders ging het in de zaak tegen Henk D. voor het ombrengen van Melanie Sijbers: Hem wordt slechts doodslag en verkrachting verweten. Klaarblijkelijk vond de rechter dat de doodslag na de verkrachting niet bedoeld was om ontdekking van de verkrachting te verhullen: Nee, Henk ontvoerdde en verkrachtte, Melanie, was niet bang dat het uit zou komen, maar tijdens een aansluitend tripje naar het bos, sloeg hij haar toevallig dood, kan gebeuren, heeft niks met elkaar te maken.

Maximum straffen voor levensdelicten
DoodslagGekwalificeerde doodslagMoord
Art. 287 WvSArtikel 288 WvSArt. 289 WvS
15 jaar.20 jaar of Levenslang30 jaar of Levenslang
Op zich is het natuurlijk vreemd gedefinieerd '20 jaar óf levenslang', maar het houdt in dat tenzij de rechter de feiten zo ernstig vindt dat hij levenslang geeft, hij voor gekwalificeerde doodslag niet meer dan 20 jaar mag geven (maar dat in praktijk zelden doet). Voor moord kan een rechter onder 'normale' omstandigheden echter 30 jaar geven (maar dat is in Nederland tot nog toe maar 1x gebeurd).

Opgelegde straffen voor gekwalificeerde doodslag in Nederland
In 2001 wordt Jan H. veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag op Maartje Pieck tot 18 jaar. Hij probeerde aanranding en verkrachting te verhullen. Later brengt het Hof dat terug tot 15 jaar.
In 2004 werd een man voor gekwalificeerde doodslag op een vrouw door het hof in Arnhem veroordeeld tot 8 jaar. Het te verbergen misdrijf was een overval op een tankstation (parketnummer 21-002694-03 LJN: AO3336).
In 2005 werden 7 man veroordeeld tot 6,5-8-9-10 jaar voor gekwalificeerde doodslag op de Belg Pierre Colette (31) om te verhullen dat ze zijn auto hadden gestolen (LJN: AT9905, AT9906, AT9907, AT9910, AT9912)
In 2006 worden Roberto Z. en Amitkoemar R. veroordeeld tot 16 jaar voor de gekwalificeerde doodslag op 2 prostituees in Rotterdam

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 25 juli 2010

Baby dood in huis in Breda

In een woning aan de Hooibeemd 9 in de Bredase wijk Haagse Beemden is een babylijkje gevonden.

Het kindje was in een tas gestopt.

De bewoner van de woning meldde zondagmiddag om 14.00 uur dat hij vermoedelijk een babylijkje had gevonden. De moeder van de baby is mogelijk de dochter (19) van de bewoner. Zij is zondagavond aangehouden. De moeder zou net de dag tevoren zijn bevallen van een andere (nog in leven zijnde) baby.

Tijdens het onderzoek was veel politie in de wijk aanwezig en werd het huis van de buitenwereld afgeschermd.

Zie ook: Babylijkje Breda lag mogelijk al een jaar in huis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Explosies in Annaparochie, Apeldoorn en Amsterdam

Het afgelopen etmaal vonden er 3 explosies plaats in of rond woonhuizen in 3 gemeenten. Bij 2 van die explosies, welke afgelopen nacht plaatsvonden, staat vrijwel vast dat het om een aanslag gaat. Bij de 3e explosie van vanmiddag in Amsterdam, is dat nog niet duidelijk. Die explosie betreft waarschijnlijk een al dan niet opzettelijke gasexplosie. En dan is de gasexplosie gisterochtend in Veldhoven waarbij een vrouw omkwam, nog niet eens meegeteld.

Sint Annaparochie
Rond half drie in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli is van een woning in Sint Annaparochie de complete voorgevel weggeslagen. Ook brak er na de explosie brand uit.
Bij de explosie werd het grootste gedeelte van de voorgevel weggeslagen. De woning van de buren is ook beschadigd.
Buurtbewoners die wakker werden van de explosie kwamen meteen in actie. Zij wisten de vrouw met een ladder uit haar brandende woning te bevrijden. De bewoonster heeft rook ingeademd en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De brandweer heeft het vuur snel kunnen blussen.
Volgens Lambert Kesimaat, officier van dienst van brandweer Noordwest Fryslân, hebben omstanders verklaard dat er iets door de brievenbus is gegooid wat mogelijk de aanleiding zou zijn van de enorme explosie.
Een man (61) uit Sint Annaparochie is vanmiddag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. 
Apeldoorn
Een woning in de wijk de Maten in Apeldoorn is in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli  beschadigd geraakt door een explosief in de voortuin. Dat heeft de politie gemeld.
Door de explosie vlogen enkele sierstenen uit de tuin door de ruiten en ontstond schade aan de woning. De bewoners waren tijdens de explosie thuis, maar kwamen met de schrik vrij.
De politie gaat uit van een misdrijf en onderzoekt of eventuele problemen in de relationele sfeer met het incident te maken hebben.
Amsterdam
Rond 4 uur ‘s middags was er een explosie in een flatgebouw aan de Viermasterstraat 200 in Amsterdam-Noord waarbij een bewoner het huis uit geblazen werd. Hij is zwaar gewond naar een ziekenhuis overgebracht. De ontploffing blies de voor- en achtergevel van de woning op de eerste etage eruit.
Zeker drie mensen die aan de overkant van de straat stonden, raakten gewond. Ze kregen glasscherven tegen zich aan. Het is niet bekend of ze naar een ziekenhuis zijn gebracht.
De explosie had plaats in de woning. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens de politie is er geen brand.
Omwonenden van naast- en bovengelegen woningen moesten uit hun huizen. Ze zijn in de buurt opgevangen. Later wordt bekeken wie er wel en niet terugkunnen naar hun woning.
Een ooggetuige meldt dat hij onder zich in de flat een explosie hoorde. Toen hij ging kijken zag hij verschillende mannen op de grond liggen. De brokstukken van de flat zijn zo'n 50 meter weggeslingerd.
De brandweer was al eerder op de plek aanwezig om een melding van gaslucht te onderzoeken. Verschillende bewoners van de flat hadden vanwege de sterke gaslucht het gebouw al vóór de explosie verlaten. Volgens een woordvoerder van de brandweer zou iemand in de flat een aansteker hebben gebruikt, waardoor de explosie is veroorzaakt.
Kijk voor meer foto's hier, hier en hier op Gespot.

Update 26 juli 2010: Bij de ontploffing in Amsterdam is blijkbaar zeer veel astbest vrijgekomen. Er moesten 32 woningen worden ontruimd. Er was een verhoogd waarschuwingsniveau dat inhield dat er gevaar was voor de volksgezondheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 24 juli 2010

Duitser filmt in kleedhokjes

Gisteravond is in een zwembad in Emmen een Duitser opgepakt nadat hij met zijn camera stiekem opnames maakte in kleedhokjes waar nietsvermoedende vrouwen zich om stonden te kleden.

De man viel door de mand toen hij een 24-jarige zwemster die in het hokje naast hem zat probeerde op beeld vast te leggen Zij zag tot haar grote schrik de camera en ging verhaal halen bij de filmer en het zwembadpersoneel. Ook werd de politie ingeschakeld. Die heeft de Duitser opgepakt en zijn videocamera in beslag genomen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Ben benieuwd wat voor straf hij krijgt. Enige tijd geleden werd nog een man vrijgesproken die in een zwembad mannen onder de douche filmde. Dat mocht van de rechter.
Een man die echter op het strand topless vrouwen fotografeerde werd wél veroordeeld. Dat mocht niet van de rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij (eigenlijk: vóór) gasexplosie in Veldhoven

Linda in gelukkiger tijden
Bij een gasexplosie en de daaropvolgende uitslaande brand in een tussenwoningwoning aan de Boekweitstraat 21 in Veldhoven is zaterdagmorgen de bewoonster Linda de Graaf (30), om het leven gekomen. De bewoner van de woning, Joost de G. (33), is door buren uit huis gehaald en is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar de politie hem heeft aangehouden. De toestand van de man toestand is niet kritiek. Volgens de buren die hem uit huis haalden lag de vrouw 'boven op bed, helemaal bedekt met bloed'. Naar verluidt werd zij aangetroffen met ingeslagen schedel. Haar man, Joost de G. is de zanger van de hardcore R&R band 'Discipline'.

De politie houdt 'uitdrukkelijk' rekening met een misdrijf. De aangehouden man zou de explosie mogelijk bewust hebben veroorzaakt vanwege relatieproblemen.

Twee kinderen die in het huis wonen, waren tijdens de gasexplosie en brand niet thuis. Het betrof een kind van de vrouw en een kind van de man, elk uit een eerder huwelijk. Het echtpaar had samen geen kinderen. Zij worden nu opgevangen bij familie. De politie gaat zondag verder met het onderzoek, dan zal er ook sectie plaats vinden.

Buurtbewoners hoorden om kwart over zeven een harde knal en zagen hoe het glas op de bovenverdieping eruit geslagen werd. De zolderverdieping van het huis zakte in en dakpannen gleden naar beneden. Na de explosie sloegen de vlammen al snel uit het dak. Het huis brandde volledig uit.

De brandweer was zaterdagmorgen urenlang aan het blussen waarbij het gaslek dat bij de explosie ontstond voor extra problemen zorgde. Naastgelegen woningen liepen rook- en waterschade op.

Update 26 juli 2010: Uit sectie is gebleken dat de vrouw al dood was vóór de brand. Zij is door geweld om het leven gekomen. De man zou een 'gedeeltelijke bekentenis' hebben afgelegd. Dat zou zowel het ombrengen van de vrouw alswel het veroorzaken van de explosie betreffen.
Update 30 juni 2010: Linda blijkt 2 dagen vóór het gebeuren al zwaar mishandeld te zijn door haar man. Zij kwam tegen verwachting vrijdag niet opdagen op de verjaardag van haar zoontje die toen bij zijn oma verbleef.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 23 juli 2010

Vrouw gewond door schietpartij Roermond

Een vrouw is vanavond rond 9 uur bij een ruzie op straat bij de jachthaven in Roermond gewond geraakt toen de man (41) waarmee zij ruzie had, op haar schoot.

De man dreigde vervolgens zichzelf wat aan te doen. De man gaf zich aan het einde van de avond over. Hij zit vast.

De politie heeft niets bekendgemaakt over zijn identiteit. Ook is niet duidelijk hoe zwaar de vrouw gewond is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Celstraf in hoger beroep voor doodslag op Suzanne Martens

Dirk Z. (21) is door het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor doodslag. Op 8 november 2008 heeft de man de studente Suzanne Martens (25) met 19 messteken om het leven gebracht. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar celstraf geëist voor moord.

De rechter vond dat moord niet kan worden bewezen. Uit het rapport van de patholoog-anatoom kon niet worden vastgesteld in welke volgorde de verwondingen op het slachtoffer waren aangebracht. Dit maakt het volgens de rechter onmogelijk te concluderen of de man met voorbedachten rade heeft gehandeld. Rare redenering, voorbedachte rade hhangt niet af van de volgorde van de steken.

Op 18 juni 2009, werd Dirk in eerste aanleg wegens moord tot 14 jaar veroordeeld. Voor de rechtbank in Groningen had het OM toen 20 jaar geëist.

Op doodslag staat maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek verdwijning Milly Boele wordt geëvalueerd

De verdwijning van Milly Boele uit Dordrecht wordt onderzocht door een onafhankelijke commissie.

Dat is besloten omdat er veel vragen zijn rondom het onderzoek naar de verdwijning van Milly Boele. Het meisje verdween 10 maart 2010 en werd na een week dood gevonden in de tuin van buurman Sander V., een politieman.

Er was veel kritiek op de politie omdat meteen na haar vermissing zou zijn gemeld dat de buurman voor haar deur had gestaan. Ook zou de buurt niet goed zijn uitgekamd.

In de commissie zitten een oud-burgemeester, een oud-korpschef en een oud-procureur-generaal. Wie dat zijn wil de politie vooralsnog niet kwijt. Of het daarmee een WC-eenden commissie wordt moeten we nog afwachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 22 juli 2010

Uitspraak: 8 jaar voor doden Jan Zwiers

Martin H. (36) uit Hoogeveen is door het gerechtshof in Leeuwarden vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor doodslag. Martin H. schoot op september 2008 Jan Zwiers, de partner van zijn ex-vriendin, dood.

De rechtbank in Assen veroordeelde de man eind 2008 tot een celstraf van tien jaar voor moord.

H. heeft drie kinderen met zijn ex en doodde haar nieuwe vriend uit jaloezie. Eerder had hij het stel gestalkt en bedreigd. Volgens H. handelde hij uit zelfverdediging, maar daar was het gerechtshof het niet mee eens. De familie van het slachtoffer ontvangt ruim 9200 euro aan schadevergoeding.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bejaarde dood in woning Voorburg

Een vrouw (86) uit Voorburg (Zuid-Holland) is vanmiddag rond half 4 door familieleden dood in haar woning aan de Kersengaarde 118 aangetroffen.

Agenten gingen na een melding samen met de GGD een kijkje nemen in het huis. Wegens de omstandigheden waaronder de bewoonster werd gevonden, is de recherche een onderzoek begonnen. Op het lichaam wordt sectie verricht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: werkstraf voor tongende leraar

Een basisschoolleraar (31) uit Helmond is veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 3 jaar voor tongen met een pubermeisje. Hij heeft het meisje in de periode dat ze 12-14 jaar was, minstens één keer getongzoent. Volgens de rechter valt dit onder wat de wet noemt 'seksueel binnendringen van het lichaam' en daarmee is het feitelijk verkrachting. (De hoge raad stelde dat ook al eerder vast in een andere zaak.)

De leraar kende het meisje via de basisschool waar hij les gaf. Ze kregen verkering met elkaar toen ze in groep 8 zat, en de relatie duurde vervolgens twee jaar. De man gaf het meisje regelmatig cadeaus, stuurde haar liefdesbrieven en dreigde met zelfmoord als ze het contact zou verbreken. De twee zouden alleen hebben geknuffeld en gezoend; van seksuele handelingen was geen sprake.

De straf voor de man was mede ook voor computervredebreuk vanwege het kraken van de MSN-account van het meisje.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 21 juli 2010

Aspergeteelster José uit Someren wordt vrijgelaten

Aspergeteelster José J. (47) uit Someren, die wordt verdacht van uitbuiting van seizoenswerkers, komt morgenochtend vrij. De rechtbank in Den Bosch honoreerde vandaag het verzoek van haar advocaat Maurice Stassen om haar voorlopige hechtenis te schorsen. José zat een half jaar in voorarrest.

De rechtbank meent dat er geen direct gevaar is voor herhaling, nu het aspergeseizoen is afgelopen. Volgens Stassen is de oogst van het bedrijf van zijn cliënte voor 90 procent verloren gegaan. Een klein gedeelte is binnengehaald door familieleden.

De rechtbank heeft wel een voorwaarde gesteld aan de schorsing. J. mag geen contact opnemen met de Portugese en Roemeense seizoensarbeiders die nog gehoord moeten worden over de vermeende misstanden op het bedrijf in het aspergeseizoen van 2009.

Op het bedrijf van J. werd in mei vorig jaar een inval gedaan. Tientallen buitenlandse arbeiders, deels zonder werkvergunning, zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehuisvest en zwaar zijn onderbetaald. Burgemeester Alfred Veltman van Someren sprak van „moderne slavernij”.

Enkele maanden geleden, voor de start van het aspergeseizoen 2010, zou J. nog vanuit het Huis van Bewaring hebben geprobeerd de wetgeving voor buitenlandse arbeidskrachten te omzeilen. Ze zou opdracht hebben gegeven seizoenswerkers een papier te laten ondertekenen waarin stond dat ze vrijwillig kwamen werken, dit om de verplichte tewerkstellingsvergunning te omzeilen.

De strafzaak tegen J. is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Een goede zaak. Voorarrest voor deze zaak is buiten alle proporties, zeker als je je realiseert dat een veroordeelde pooier als Murat O. naar huis mag om 'zijn moeder te verzorgen'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man bekent tien zedendelicten

Een man (34) uit Cuijk is opgepakt vanwege tien ernstige zedenmisdrijven.

Een aantal door de Cuijkenaar gepleegde delicten hadden een zeer gewelddadig karakter. Hij sloeg en schopte meerdere zijn slachtoffers hard en veelvuldig. Een van zijn slachtoffers raakte daarbij zelfs buiten bewustzijn.

De man werd begin dit jaar aangehouden in een onderzoek naar de gewelddadige verkrachting en mishandeling van twee jonge vrouwen in Wanroij. Toen bekende hij drie zedendelicten en een tasjesroof. Het DNA-profiel van de verdachte blijkt nu ook overeen te komen met een DNA-spoor van een zedenmisdrijf in Bergen op Zoom, gepleegd in 1995.

Het rechercheteam van District Maas en Leijgraaf heeft tijdens onderzoek alle ernstige zedenmisdrijven in de regio van de afgelopen jaren bekeken, waarvoor de man mogelijk in aanmerking kwam. Dit heeft er toe geleid dat nog eens vijf zaken konden worden opgelost. De verdachte bekende verkrachtingen in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt en pogingen daartoe in Sint Anthonis en Oeffelt. Deze delicten zijn gepleegd in de periode 2007-2009.

Alle slachtoffers van de man zijn op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek.

De verdachte zit nog in hechtenis. Er zal een uitgebreid psychisch onderzoek plaatsvinden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 20 juli 2010

Schietpartij om hond

Een man (25) uit Maarssen is vanavond in zijn borst geschoten op de Brakkeveldweg in Den Helder. Hij had met iemand ruzie gekregen over een hond.

De man is buiten levensgevaar.

Het slachtoffer liet dinsdagavond samen met een vriend (20) uit Den Helder zijn hond uit. Het dier ging op een gegeven moment stilstaan op straat, waardoor een tegemoetkomende auto moest remmen. De bestuurder werd daar boos om en schoot het slachtoffer in de borst.

De schutter is spoorloos. Volgens de politie gaat het om een man tussen de 20 en 30 jaar oud met een licht getinte huidskleur. Hij is ongeveer 1,80 meter lang, heeft een slank postuur en kort zwart haar. Hij droeg een grijze blouse met lange mouwen en een spijkerbroek. De man reed in een groene Mazda (oud model).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Huis van vermiste chinees doorzocht

De Nationale Recherche heeft vandaag in Diemen de woning doorzocht van een vermoedelijke Chinees Nederlandse drugshandelaar die op mysterieuze wijze op 22 april in Hong Kong is verdwenen.

Het onderzoek naar zijn vermissing leidde drie dagen later tot de inbeslagneming van 372 kilo cocaïne, de grootste drugsvangst ooit in Hong Kong.

Rechercheurs van de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) doorzochten ook een tweede woning in Diemen, het adres van een neef van de 50-jarige verdwenen man. In de woningen is beslag gelegd op documenten, digitale gegevensdragers en communicatiemiddelen.

De vermiste man vertrok 14 april op stel en sprong vanuit zijn woning in Diemen naar Hong Kong. Hij zou zijn bedreigd vanwege de verdwijning van een partij cocaïne. De neef meldde op die dag bij de Amsterdamse politie dat zijn oom bedreigd werd met vuurwapens. Ter plaatse trof de politie Amsterdam-Amstelland geen verdachte personen of voertuigen aan.

In Hong Kong keerde de man niet terug van een afspraak met een zakenrelatie. De politie van Hong Kong ontdekte op het dak van het huis van deze partner in 26 dozen met cocaïne. In verband met de drugsvangst werden vier mannen en vier vrouwen aangehouden. De cocaïne had een straatwaarde van 33 miljoen euro.

Van de vermiste man is niets meer gezien of gehoord. Het onderzoek door de Nationale Recherche naar zijn betrokkenheid bij internationale drugshandel wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de politie van Hong Kong.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak Straatsburg: Nederland mag Libiër niet uitzetten

Nederland mag een Libiër niet het land uitzetten. Tot die conclusie komt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het vonnis is dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het hof riskeert de Libiër bij een gedwongen uitzetting naar zijn vaderland een „onmenselijke” of „vernederende” behandeling door de autoriteiten daar. Nederland zou daarmee artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schenden.

De Nederlandse autoriteiten willen de Libiër, geboren in 1972, sinds 2005 uitwijzen, omdat hij een bedreiging zou zijn voor de nationale veiligheid. In augustus 2002 was hij gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij een criminele organisatie van radicale moslims die een zogenoemde Heilige Oorlog tegen Nederland voerden. Het jaar daarop werd hij van alle aanklachten vrijgesproken. Hij was eind 1997 naar Nederland gekomen.

Te dol voor woorden dat Straatsburg kan bepalen over zaken aangaande de autonomie van een land. De Libiër kan vrijwel alleen gevaar lopen in Libië als hij hoort tot extreme moslimorganisaties die het juist op het westen hebben voorzien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Straatsburg: "Van Anraat correct veroordeeld"

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, in Nederland correct veroordeeld als medeplichtige van een aanval met gifgas in Irak. Tot die conclusie komt het hof vandaag.

Van Anraat had bij het hof geklaagd over de rechtsgang in Nederland. De Hoge Raad had eind juni vorig jaar zijn veroordeling wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden bevestigd. Wel werd zijn straf verkort van 17 naar 16,5 jaar cel. De Nederlander leverde in de jaren tachtig op grote schaal chemicaliën aan het toenmalige regime van de Iraakse leider Saddam Hussein.

Van Anraat vond zijn veroordeling onterecht. Omdat president Hussein diplomatieke onschendbaarheid genoot en dus buiten het gezag van de Nederlandse rechtspraak viel, had hij ook niet mogen worden vervolgd als medeplichtige. Het hof in Straatsburg gaf hem ongelijk.

Te dol voor woorden, de Amerikanen leverden decennia lang wapens aan Hoessein (dus nog niet eens onderdelen van wapens), waarmee de Irak-Iran oorlog werd gevoerd met honderdduizenden doden, en dat mag wel, maar Van Anraath zou dan plotseling een oorlogsmisdadiger zijn omdat gij grondstoffen leverde??

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lijk snackbarhouder gevonden in container in Amsterdam

Het lijk van de sinds donderdag 15 juli vermiste snackbareigenaar Shuyung Lam (57) is vandaag gevonden in een afvalcontainer in Amsterdam-Noord. Volgens geruchten zou de politie een tip hebben gekregen

Lam verdween vorige week donderdag spoorloos. Zijn familie sloeg alarm toen hij zijn snackbar Mercurius vrijdagochtend niet opende. Lams auto werd afgelopen zondag teruggevonden op een parkeerplaats aan de Laanweg in Noord.

Update 8 maar 2012: Wen L. wordt veroordeeld tot 14 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ontluisterend beeld bij Pro-Formazitting dood Louis Ferrigno

Louis Ferrigno in gelukkiger tijden
Louis Ferrigno
Tijdens de pro-forma zitting in de zaak van de op 24 december 2009 dood aangetroffen van oorsprong Italiaanse Louis Ferrigno (54) schetste de Officier van Justitie een ontluisterend beeld van de verdachte: de van oorsprong Surinaamse vrouw (45)  van Ferrigno van wie ze al jaren gescheiden leefde.

Toen Ferrigno een nieuwe relatie kreeg en de scheiding definitief wilde doorzetten, besloot de vrouw hem volgens justitie “een lesje te leren”. Zij kwam in contact met vier Ghanese mannen met wie zij naar de woning van Ferrigno reed. De vrouw bleef in de auto en gaf de mannen de sleutel met de mededeling dat er een grote som geld in het huis lag. De mannen sloegen en schopten Ferrigno en bonden hem vast. Ook stopten ze een pannenlap in zijn mond, waardoor hij stikte. Vervolgens zorgde de vrouw er voor dat hun minderjarige zoon het lijk van zijn vader in zijn woning in Rijswijk vond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 2 jaar cel voor marineman voor seks met minderjarige

Tegen marineman J.K. (46) uit Den Helder is twee jaar celstraf geëist. De militair heeft jarenlang een buitenechtelijke seksrelatie gehad met een minderjarig overbuurmeisje, dat in het begin van die relatie pas 13 jaar was.

De militair wordt daarnaast beschuldigd van nog vier ontuchtzaken. De militaire rechtbank in Arnhem heeft daarom twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist.

Het buurmeisje waar de militair jarenlang seks mee had, is 25 jaar jonger dan de marineman, destijds woonachtig in Kruiszwin in Julianadorp. De seksrelatie duurde van haar dertiende tot zeventiende.

Jammer voor de man dat hij geen politieman of buschauffeur was, dan had hij veel minder gekregen.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 19 juli 2010

Deel rechters permanent geschoold

Driekwart van alle rechters in Nederland voldoet inmiddels aan de normen voor permanente educatie. Ze blijven dus sleutelen aan hun bekwaamheid. Dat staat in een brief van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) aan de Kamer.

Na de Schiedammer Parkmoord, op een meisje van tien, laaide de discussie over de kwaliteit van opsporing en vervolging flink op. Een man zat ten onrechte vier jaar in de gevangenis voor deze moord, waarbij een elfjarige jongen gewond raakte. Er was sprake geweest van een 'tunnelvisie', waarbij te vroeg is uitgegaan van een bepaalde verdachte.

Een speciaal opgerichte evaluatiecommissie was zeer kritisch. Het programma 'Versterking Opsporing en Vervolging' werd in het leven geroepen. Dat heeft inmiddels geleid tot nieuwe mogelijkheden om deskundigen van buiten om hun mening over een zaak te vragen, en tot toetsing van beslissingen door niet bij de kwestie betrokken medewerkers.

Het programma omvatte geen maatregelen voor de strafrechtspraak, maar de Raad voor de rechtspraak voerde zelf maatregelen in. Zo werd ook een 'eigenwijsheidskamer' ontwikkeld, waarin strafrechters onder leiding van coaches hun 'reflectief vermogen' kunnen ontwikkelen. Daardoor moeten ze een frisse kijk op het eigen handelen en het samenwerken houden."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Boete voor onvoorzichtige motoragent veroordeeld

Een motoragent is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 500 euro boete en twee maanden voorwaardelijke rijontzegging voor een aanrijding met een fietsster op een fietspad in Houten. Volgens de rechter heeft de 41-jarige Han H. uit Nieuwegein “aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend” gereden. Het vonnis is conform de eis.

De motoragent voerde op 21 januari met collega's een bromfietscontrole uit. Toen hij op een fietspad achter een bromfietser reed, verleende hij op een kruising met een ander fietspad geen voorrang aan een fietsster. De vrouw kwam ten val en liep een zware hersenschudding en een diepe hoofdwond op. De motoragent, die met een snelheid van 30 tot 40 kilometer per uur over het fietspad reed, maakte geen gebruik van zwaailicht of sirene.

Zijn raadsvrouw vond dat de agent in het kader van de uitoefening van zijn werk was vrijgesteld van het naleven van de verkeersregels, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Volgens de rechter moest de motoragent beducht zijn op fietsers op het fietspad en heeft hij niet goed opgelet. De agent had de fietsster naar zijn zeggen wel gezien, maar hij dacht dat ze stilstond.

De rechtbank hield in de straf rekening met het blanco strafblad van de man en het feit dat hij spijt en medeleven heeft betuigd aan het slachtoffer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 18 juli 2010

Mannen zwaar mishandeld in woning in Hoorn

De politie heeft vanochtend vroeg in Blokker (gemeente Hoorn) vier mannen aangehouden die worden verdacht van zware mishandeling. Twee slachtoffers van 20 jaar zijn met flinke verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. Eén van hen heeft een hoofdwond en is niet aanspreekbaar.

De politie was afgekomen op een melding dat er iemand werd vastgehouden in een huis aan de Boekerij in Blokker/Hoorn. Ze zagen even na middernacht een man die vanuit een badkamerraam om hulp riep. Na het horen van glasgerinkel en gestommel ging de politie de woning binnen. De agenten kwamen op de trap twee mannen tegen die volledig onder het bloed zaten.

In de slaapkamers van de woning werden vier verdachten aangehouden. De politie trof ook een mes aan waarmee de twee slachtoffers vermoedelijk zijn verwond. Het is nog niet duidelijk wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Update 20 juli 2010: Twee van de vier mannen die in de nacht van zaterdag op zondag in de woning aangehouden op verdenking van zware mishandeling, zijn weer vrij. De andere twee worden woensdag 21 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De twee 20-jarige slachtoffers, die bij de mishandeling onder meer letsel aan het hoofd opliepen, hebben aangifte gedaan. Ze zijn maandag ontslagen uit het ziekenhuis. Volgens de politie zijn de zes mannen huisgenoten van elkaar en is die nacht een ruzie “flink uit de hand gelopen”. De politie denkt niet langer dat het gevonden mes is gebruikt bij de mishandeling. 4

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 17 juli 2010

Dode bij steekpartij Rotterdam

In Rotterdam is bij een steekpartij in de Benthuizerstraat op de kruising met de Zaagmolenstraat Franklin Hanley (30) (foto) uit Rotterdam om het leven gekomen. Aan de steekpartij ging een ruzie tussen een aantal personen vooraf. Het slachtoffer kon zich nog een meter of vijftig richting Pijnackerplein slepen, maar werd daar opnieuw gestoken.

De man overleed daar aan zijn verwondingen. Er werd nog een trauma helicopter ingezet maar de hulp kwam te laat.

Enige tijd na de steekpartij heeft de politie in de omgeving van het misdrijf twee verdachten op straat aangehouden. Korte tijd later werden nog twee verdachten gearresteerd in een woning in de buurt. De vier verdachten zijn in de leeftijd van 19 tot en met 25 jaar. Drie van hen zijn Rotterdammers, de oudste komt uit Capelle aan den IJssel.

Update 22 april 2011: De 2 mannen worden veroordeeld tot 12 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode na ruzie op fietspad in Gouda

Ebrima "Johnny" Sonko (37) uit Gouda is afgelopen nacht in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een worsteling met een plaatsgenoot (38).

De twee zouden omstreeks half een 's nachts ruzie hebben gekregen op een fietspad aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Het slachtoffer zou tijdens een daaropvolgende worsteling een of meerdere keren zijn gestoken met een nog onbekend wapen. Door getuigen gealarmeerde agenten konden de verdachte kort na het incident aanhouden.

De doodsoorzaak van het slachtoffer is nog onbekend. Agenten zoeken nog naar het vermoedelijke moordwapen.

Ook over de toedracht van het incident bestaat nog enige onduidelijkheid. Het slachtoffer had volgens de politie al langer ruzie met de verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 16 juli 2010

Dode man gevonden in auto

Op een parkeerterrein aan de Groenendaallaan in Tiel (Gelderland) is vrijdagavond laat in een auto het lichaam van Khalid Benhaddi (28) uit Tiel aangetroffen. De man is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Het lichaam van het slachtoffer werd gevonden door voorbijgangers.

Update 17 juli 2010: De politie heeft vandaag een man (37) uit Rhenen aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de man uit Tiel.
Volgens de politie zijn de dode man en de verdachte bekenden van elkaar uit het criminele circuit. Ze zouden betrokken zijn bij drugshandel. De verdachte is opgepakt in een huis in Arnhem. Hij wordt verdacht van moord of doodslag.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander vermoord in Fortaleza (Brazilië)

De dode die op 1 juli rond 8 uur 's avonds gevonden werd in de Braziliaanse stad Fortaleza in de Rua Maria Alves Ribeiro in de wijk Jangurussu, is geïdentificeerd als de Nederlander Menno Koning (37) uit Dronten.

Aanvankelijk werd de toeristenpolitie ingeschakeld toen men meende dat de dode een 'buitenlands uiterlijk had'.
De toeristenpolitie werd vervolgens op 9 juli gealarmeerd door de Nederlandse autoriteiten dat Koning, die op 6 juli uit Brazilië terug had moeten vliegen, op 7 juli niet in Amsterdam was aangekomen. Na enige naspeuringen bleek een foto van het lijk te worden herkend als dat van Koning door de huishoudster van het appartement waar hij verbleef aan de Avenida Beira Mar.

Koning was waarschijnlijk op 29 juni in Fortaleza aangekomen en 2 dagen later op 1 juni al vermoord met 3 schoten in het hoofd.

Volgens Adriana Arruda, het hoofd van de Deprotur (de toeristenbeschermingspolitie), betreft het een “complexe zaak”. Volgens Adriana kan de dood van Koning kan het gevolg zijn van een diefstal met geweld of een standrechtelijke executie. Er zijn nog geen aanwijzingen over de daders. “We beginnen vanaf nul. Op de straat waar het lichaam werd gevonden, zeggen mensen dat niemand iets zag. Sommige mensen die gehoord zijn door de politie zeiden dat ze alleen het geluid van geweerschoten en de motor van een rijdende auto hoorden” zei zij.

Volgens geruchten zou Koning banden hebben met de gezochte crimineel Dino. S.

Update 19 juli 2010: Kijk, de telegraaf heeft het nieuws ook gevonden

O holandês morto em Fortaleza

O estrangeiro, identificado como Menno Koning, 37, foi morto na periferia, um dia depois de chegar a Fortaleza

A Delegacia de Proteção ao Turista (Deprotur), da Polícia Civil cearense solicitou informações junto à Polícia Internacional (Interpol), para iniciar a montagem do “quebra-cabeças“, que é a investigação sobre o assassinato do turista holandês Menno Koning.

O estrangeiro foi encontrado morto na Rua Maria Alves Ribeiro, no bairro Jangurussu, Grande Messejana, no último dia 1º, com três tiros, um deles na cabeça, mas permaneceu como indigente no necrotério da Coordenadoria de Medicina Legal (CML) até o dia 9, quando finalmente foi identificado como o turista holandês, que deveria ter chegado ao seu país, no dia 7 de julho.

Desde então o caso está sendo investigado pela titular da Deprotur, delegada Adriana Arruda, que afirmou estar diante de um “caso complexo”. Segundo Adriana, a morte de Koning, pode ter sido resultado de um latrocínio (roubo seguido de morte) ou de uma execução sumária. Entretanto, conforme a delegada, ainda não há pistas sobre os autores. “Estamos começando do zero. Na rua onde o corpo foi encontrado, as pessoas dizem que ninguém viu nada. Algumas pessoas já ouvidas pelos inspetores, afirmaram que só escutaram o barulho dos tiros e do motor de um carro em movimento”, disse.

A delegada aguarda o resultado do laudo cadavérico para saber que tipo de arma foi usada para matar o turista.

Segundo rumores, Koning associado com criminoso Dino S., que é procurado na Holanda. Dino S. na Holanda condenado por tráfico de drogas e liderança de uma organização criminosa.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Loverboy Murat O. weer in de bak.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag besloten dat Murat Ordu, een van de drie verdachten in een grote loverboyzaak, zijn hoger beroep gewoon weer achter de tralies moet afwachten.

Murat Ordu werd eerder al door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel, maar mocht zijn hoger beroep bij het Hof gewoon in vrijheid afwachten, omdat zijn moeder ernstig ziek zou zijn.
Dit tot verbijstering van onder meer de slachtoffers die door O. in de prostitutie werden gedwongen.

Het OM erkende destijds dat het een fout had gemaakt de slachtofferss niet tijdig in te lichten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bloed in laars bij verdachte van moord op Pietje Bouma

De vrouw (47) die wordt verdacht van de moord op haar schoonmoeder Pietje Bouma (69) uit Franeker op 13 maart 2010, blijkt bloed van het Bouma in haar laars te hebben gehad. Er is ook een bloedspoor van de verdachte aangetroffen in het appartement van Pietje.

Ondanks het vele technische bewijs dat de politie heeft, blijft de vrouw ontkennen.

Bouma werd met messteken om het leven gebracht in haar appartement in serviceflat Froonacker in Franeker.

De verdachte moet van de rechtbank nu psychiatrisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.
Uitspraak op 18 maart 2011. (Het werd 12 jaar wegens doodslag)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 15 jaar voor Linda V. voor moord Hans Lijesen

Tegen Linda V. (47) is vandaag vijftien jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op haar man, multimiljonair Hans Lijesen op 9 september 1999 in de kelder van zijn zaak in de Benthuizerstraat in Rotterdam. Zij zou zo zijn miljoenen (ca 4,5 miljoen euro) op hebben willen te strijken. Ook wil het OM de miljoenen terug die zij kreeg na wat officier van justitie R. Lambrichts “een kille liquidatie” noemde.

De aanklager sprak zijn eis vandaag uit bij de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte.

Sjaak Maas Het OM vervolgde Linda al in 1999, maar de rechter-commissaris liet haar vrij omdat er niet genoeg bewijs was. Justitie heropende de zaak in 2006, nadat Sjaak M. (foto), man met wie V. na de dood van Leijsen trouwde, vanuit Costa Rica  tegenover journalist Peter R. de Vries had verklaard dat Linda het brein achter de moord was. Op het moment van zijn verklaring was de relatie al voorbij.

Sjaak M. heeft in het verleden wisselende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Linda V. Aanvankelijk vertelde hij tegenover Peter R. de Vries dat de Rotterdamse vrouw de moord had beraamd. Toen hij vervolgens zelf werd gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf, trok hij zijn verklaring weer in.

Sjaak M. werd in 2007 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het voordeel trekken uit een misdrijf (de miljoenen erfenis van Lijesen). Sjaak gaat in hoger beroep en wordt op 24 september 2008 vrijgesproken. Het Gerechtshof in Den Haag acht het niet bewezen dat hij heeft geprofiteerd van de erfenis van Hans Lijesen.

Vorig jaar meldde hij echter weer telefonisch vanuit Costa Rica aan Radio Rijnmond dat Linda V. wel degelijk achter de moord zat. De rechter in Rotterdam besloot daarop zelf naar het Midden-Amerikaanse land af te reizen om Sjaak M. te ondervragen.

Op 23 juni 2010 is Sjaak M. daaromNed verhoord in Costa Rica door neerlandse en Rogatoire Commissie (rechter, aanklager, advocaten).

Zie ook: Linda V. blijft vastzitten voor moord op Hans Leijesen.
Uitspraak 30 juli 2010. Het werd 12 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 15 juli 2010

Uitspraak: 6 jaar cel en tbs voor schietpartij station Groningen

Arelis M.
Antilliaan Arelis M. (28) uit Groningen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens het neerschieten van een man (20) uit Emmen op 9 oktober 2009 voor het station van Groningen.

Arelis M. en het slachtoffer hadden tijdens een avond stappen in Groningen ruzie gekregen. Na een worsteling in de omgeving van de Grote Markt zochten de mannen elkaar in de buurt van het Centraal Station opnieuw op. Tijdens een tweede gevecht schoot M. de man uit Emmen in de borst. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

N.a.v. het proces in 2003
Het Pieter Baancentrum sprak destijds van een beperkt herhalingsgevaar. De forensisch psychiater daarentegen voorspelde dat het gevaar op herhaling groot was. De rechtbank oordeelde dat de persoonlijkheidsstoornis zoals die bij Arelis was vastgesteld maar beperkt van invloed is geweest op het gepleegde delict. Daarom geen tbs, maar een fors hogere celstraf.
Op de vraag of het wel verstandig was dat Arelis onbehandeld in 2008 vrij zou komen zei de rechtbank: ‘Wij kunnen niet in de toekomst kijken.’
De rechtbank noemde het een wonder dat het slachtoffer de schietpartij heeft overleefd. “Bij het schot in de borst ketste de kogel af op het borstbeen. Toen de dader vervolgens het pistool tegen zijn hoofd zette en de trekker overhaalde, weigerde het wapen dienst”, aldus de rechter.

De rechtbank concludeert dat de kans aanwezig is dat M. opnieuw een zwaar strafbaar feit pleegt, als hij niet wordt behandeld. “De bescherming van de maatschappij noodzaakt daarom tbs”, oordeelde zij. Eerder al, op 12 januari 2003, stak Arelis M. op het Waagplein in Groningen Allard Jan Teerenstra (25) dood. Toen werd hij veroordeeld tot 8 jaar jaar celstraf. Arelis was in 2008 net vrij gekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 14 juli 2010

Jongen (12) doodgeschoten in Breda

Danny Gubbels (12) is woensdagavond rond kwart over 11 dood geschoten bij een schietpartij bij een woonwagenkamp aan de Rijnauwenstraat in Breda.

Danny Gubbels zat in een woonwagen waarop vermoedelijk door meerdere personen is geschoten. Danny Gubbels raakte daarbij zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis.

Update 13 april 2011: Er zijn 2 Engelse verdachten aangehouden, de een in Amsterdam, de andere in een gevangenis in Leeds. Ze zijn 24 en 29 jaar. Vermoedelijk was er een conflict over een partij geripte drugs tussen twee rivaliserende groepen uit de Randstad en Zuid-Nederland. De groep uit de Randstad zou de Engelse hitmen hebben ingehuurd om de aanslag uit te voeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Toch anonieme getuigen à decharge in Liquidatieproces

De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft woensdag besloten, om toch twee getuigen die de advocaten van de verdachten hadden aangebracht de status van anoniem en bedreigd mee te geven. Dit betekend dat de getuigen, die al twee keer eerder door de rechter-commissaris waren afgewezen, nu toch een belastende verklaring mogen afleggen tegen de kroongetuige Peter La S. Advocaat Nico Meijering mag nu dus de twee getuigen die de codenaam F1 en F3 hebben meegekregen nu ter zitting brengen om zijn client Ali A. vrij te pleiten van de hem ten laste gelegde strafbare feiten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Bethaniendwarsstraat opgepakt

De politie heeft dinsdag Gerrit H. (69) uit Amstelveen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Hans Doorenbos (63) op 26 juni in zijn woning aan de Bethaniëndwarsstraat 7 in Amsterdam.

Update 29 sept 2011:
Gerrit H wordt veroordeeld tot 13 jaar voor moord. De eis was 15 jaar.
 Gerrit H. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de gewelddadige dood van zijn vriend. Zijn advocaat bepleitte eerder vrijspraak en liet direct na de zitting weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Het belangrijkste bewijs vindt de rechtbank in beelden van bewakingscamera's die nabij de woning van het slachtoffer hangen. Die registreerden dat H. aankwam bij de woning in het centrum van de hoofdstad en ongeveer 40 minuten later weer vertrok. De verdachte verklaarde dat hij die dag tweemaal bij zijn vriend langs ging, maar dat er niet werd opengedaan. De beelden ondersteunen dat relaas volgens de rechter niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vrijspraak in AIVD zaak.

De voormalige AIVD-medewerkers Hélène S. en haar vriend Hans H. zijn vandaag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen drie en twee jaar cel geëist.

Justitie vervolgde S. en H., omdat zij interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de Dalai Lama zouden hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar achter doordat de telefoon van H. werd afgeluisterd. Ook de telefoongesprekken van Van der Graaf werden afgetapt. Het OM besloot al eerder Van der Graaf niet te vervolgen.

De rechter oordeelde dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig is afgetapt waardoor ook het bewijs tegen de twee onrechtmatig is verkregen. De rechter had vorig jaar al bepaald dat de telefoon van Van der Graaf niet meer afgeluisterd mocht worden.

De twee hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen. Desondanks werden zij in 2009 gearresteerd.

Het OM heeft laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. (Tja, gekrenkte ego's, daar mogen wel wat belastingcenten tegenaangesmeten worden)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: vrijspraak voor Cedric R. voor dodelijke ripdeal

Cedric R. (33) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij een ripdeal, die op 12 juli vorig jaar het leven kostte aan de twee Albanezen Fusha (30) en Likaj (33). Dit tweetal werd in een woning aan de Amsterdamse Holendrechtstraat doodgeschoten. De eis was 9 jaar.

Volgens de rechtbank is echter niet met zekerheid vastgesteld wat zich in de periode voorafgaand aan de schietpartij heeft afgespeeld. Ook wat zich kort voor en tijdens het dodelijke geweld in de woning heeft voorgedaan, is onduidelijk gebleven. De Albanezen zouden zijn doodgeschoten door twee schutters. Zij hebben zich tot dusver uit handen van justitie weten te houden. Cedric R. was volgens het O.M. de regisseur van de ripdeal.

R. werd wel veroordeeld voor voorbereidingshandelingen inzake drugshandel en verboden wapenbezit. Hij kreeg daarvoor vijftien maanden. Twee medeverdachten kregen iets lagere straffen dan geëist: twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. In hun zaken was het OM zelf ook al tot de slotsom gekomen dat betrokkenheid bij de ripdeal niet kon worden bewezen. De veroordeling geldt de voorbereiding van drugshandel. De rechtbank sprak een vierde verdachte vrij.

Het OM heeft moeite moeten doen om de gebeurtenissen te reconstrueren, vooral omdat de diverse betrokkenen wisselend en vaak tegenstrijdig hebben verklaard. Volgens de rechtbank is hoe dan ook niet komen vast te staan dat R. wist dat er zou gaan worden geschoten.

De Albanezen wilden in Amsterdam een kilo zuivere cocaïne kopen. R. en zijn handlangers Regilio D. (35) en Clyde V.(36) en Jermaine K.(37) zouden deze leveren. Volgens justitie heeft R. nooit de bedoeling gehad coke te leveren, maar heeft hij de apsirant-kopers slechts willen beroven. In het betreffende pand vond de politie later twee vuurwapens en 108.000 euro cash. De schutters zijn er met circa 40.000 euro vandoor gegaan.

Bij de schietpartij vielen niet alleen twee doden, maar raakten nog twee Albanezen gewond. Een van hen sprong van twee hoog uit een raam. Twee bij de zaak betrokken Albanezen zijn eerder al veroordeeld wegens drugshandel en witwassen.

Het OM overweegt om hoger beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Cedric R.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zwaargewonde bij steekpartij in Maastricht

Bij een steekpartij op de Doubletstraat in Maastricht is dinsdagavond een man (39) zwaargewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

De man heeft een steekwond in zijn zij, maar is buiten levensgevaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vijf jaar cel voor verkrachting uit 1995

Een man (46) uit Eindhoven is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vijf jaar cel voor een verkrachting van een studente in 1995. Het hof achtte op basis van DNA-materiaal bewezen dat hij in een Eindhovens studentenpand een vrouw heeft verkracht. Dat heeft hof woensdag bekendgemaakt. De rechtbank sprak hem in april 2008 nog vrij wegens gebrek aan bewijs.

Een van de redenen voor de vrijspraak was het ontbreken van DNA-materiaal van de man. Justitie kwam in het hoger beroep alsnog met DNA uit sperma van de man dat was aangetroffen op de badjas die het slachtoffer destijds droeg. Het hof sprak de man vrij van mogelijke andere verkrachtingen vanwege onvoldoende bewijs.

De man drong in die periode studentenpanden binnen waarbij hij zich voordeed als politieman.

Er vanuitgaande dat de veroordeling terecht is (ik heb altijd wat moeite met DNA sporen die op het allerlaatste moment plots naar voren komen), blijft het een vreemde straf. Niet dat ik de man zijn 5 jaar niet gun als hij de dader is, maar Manno K., de 'vuistverkrachter' die zijn ex-vriendin tegelijkertijd anaal en vaginaal met zijn vuisten verkrachtte waardoor haar blaas en endeldarm scheurden en ze inmiddels al vele operaties moest ondergaan, kreeg van de rechter maar 4 jaar, hoewel de rechter hem het feit 'extra zwaar aanrekende'. Datzelfde geldt voor de zeer brute Genneperparkverkrachter uit Eindhoven. Ook hij kreeg maar 4 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij overval in Nijmegen

Afgelopen nacht is bij een overval op een woning aan de Danielsweg 48 in Nijmegen Harry Schrievers (53) uit Nijmegen om het leven gekomen. De woning werd omstreeks 01.45 uur door 3 personen overvallen. Toen er een woordenwisseling ontstond tussen Nicolien, de echtgenote van Harry Schrievers en de criminelen, wilde Harry Schrievers zijn vrouw beschermen. Na een waarschuwing werd hij met 3 kogels doodgeschoten.

De hulpdiensten kregen omstreeks kwart voor twee een melding van een gewonde man in het betreffende huis.

De politie is onmiddellijk met diverse wagens naar de locatie van de overval gereden evenals 2 ambulances en een trauma-heli.

De politie start een grootschalig onderzoek naar deze gewelddadige overval. Vannacht is er nog een zogeheten PD-Unit bij het huis van het slachtoffer geplaatst. Die stelt de technische recherche in staat om direct sporen veilig te stellen en forensisch te onderzoeken.

Het speciale daderteam van de politie, dat onderzoek doet naar de reeks overvallen die de afgelopen maanden in Nijmegen hebben plaatsgehad, is ingeschakeld.

Update december 2010 een en ander lijkt te maken te hebben met hennepteelt. In de kelder van de woning was een hennepplantage.

Update 13 februari 2011: Er zijn 2 verdachten opgepakt.

Update 1 maart 2011:  De politie heeft drie mannen uit Nijmegen gearresteerd wegens de moord op  Harrie Schrievers in juli vorig jaar. De verdachten zijn 25, 44 en 49 jaar,In totaal zijn nu elf verdachten aangehouden in verband met deze zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 13 juli 2010

Hoge raad verwerpt cassatie Soenil D. in metselmoorden

De Hoge Raad heeft vandaag het beroep in cassatie van Soenil D. in de zogeheten metselmoordenzaak verworpen. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde D. 15 april 2009 tot achttien jaar gevangenisstraf, wegens doodslag op Rob Mahabier (25) en Jeroen Dekkers (24) (zie LJN  BI1178). Hun lichamen werden na de moord ingemetseld in een muur van een pand aan de Haagse Wolmaranstraat.

De rechtbank in Den Haag had D. in eerste aanleg op 4 september 2007 veroordeeld tot levenslang (zie LJN  BB2840). In hoger beroep concludeerde het hof dat er geen sprake was van moord, maar van doodslag, waarop minder straf staat. De vader en een broer van D. werden door het hof vrijgesproken. De broer was ook door de rechtbank al vrijgesproken, de vader had door dat rechtscollege twintig jaar opgelegd gekregen.

Spong wilde chirurg Huygen uit het Bronovo ziekenhuis laten getuigen omdat die de schuine richting van de wond had geconstateerd die de verdediging de stelling doet poneren dat hier sprake was van afweerletsel.
Ook de deskundige R. Eikelenboom (van IFS) had bij het Hof verklaard dat, ofschoon hij geen deskundige is op dat gebied, bij Soenil D, gelet op zijn verwonding, gesproken kan worden over afweerletsel. De Hoge Raad vond echter dat het Hof de afwijzing van Huygen als getuige voldoende had gemotiveerd
In cassatie had D.'s advocaat Gerard Spong geklaagd over onder meer de afwijzing van een getuigenverzoek (het horen van chirurg R.E.F. Huygen). Ook was de raadsman het er niet mee eens dat het hof een beroep op noodweer verwierp. D. heeft betoogd dat hij in doodsnood verkeerde en daarom de twee slachtoffers om het leven heeft gebracht. Het hof vond dat geen aannemelijk verhaal.

Rob Mahabier en Jeroen Dekkers werden in augustus 2004 als vermist opgegeven. Op 23 september van dat jaar vond de politie hun ingemetselde lichamen. De beide Zaankanters zouden tot een groep hebben behoord die Soenil D. en diens familie afperste en mishandelde. Op 12 augustus 2004 zouden ze naar Den Haag zijn gereisd om geld te incasseren bij de familie D.

In een woning aan de Cartesiusstraat in Den Haag zijn beide mannen met een groot aantal messteken om het leven gebracht. Daarna zijn zij in tapijten gerold en met een auto naar de Wolmaranstraat vervoerd. Het huis aan de Cartesiusstraat werd gestript. Niettemin vond de recherche daar later nog ettelijke bloedspatten en DNA-materiaal van zowel Soenil als de twee slachtoffers.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling van Soenil D. definitief geworden (LJN BM4445).

Het feit dat het Hof destijds het verhoren van chirurg Huygen niet toestond is eigenlijk omnbegrijpelijk, maar helaas kenmerkend voor de Nederlandse rechtspraak. Het OM kan zoveel getuigen op laten roepen als zij wil terwijl de verdediging toestemming moet hebben van de rechter om getuigen te laten horen of bepaald onderzoek te mogen doen. Het OM kan dan zelfs nog protesteren tegen dat horen van getuigen of toestaan van onderzoek.

In de zaak van de metselmoorden kun je je afvragen waarom chirurg Huygen niet gehoord mocht worden, ongeacht wat voor reden het Hof daar ook voor gaf. Wat maakt het uit: één getuige voor de verdediging terwijl het OM er met gemak desnoods 20 kan laten opdraven. Je vraagt je haast af waar OM en het Hof bang voor waren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook